Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Advertisements

Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
FORMY EDUKACE Beharková Natália. Forma studia: bakalářské kombinované 4. semestr.
PEDAGOGIKA MONTESSORI Výchovná a vzdělávací koncepce byla rozvíjena od počátku 20. století italskou lékařkou a psycholožkou Marií Montessori nositelkou.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Skupinová výuka mimořádně nadaných dětí na Úvoze CZ.1.07/1.2.09/ CZ.1.07/1.2.17/
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Plánování ve školní TV Zpracoval: Ondřej Šimko. Plánování ve školní TV je záměrná a cílevědomá činnost učitele k stanovení co nejracionálnějšího způsobu.
A.Učební plán B.Metody výuky C.Aktivity školy A.Učební plán Výběr předmětů Dělení studijních skupin.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Dětský domov a Základní škola Liptál
Pedagogická psychologie
Ing. Kateřina Lichtenberková
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
Plánování ve školní tělesné výchově
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společenská odpovědnost ve školství
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Problémy a specifika pedagogiky
Techniky práce s mentálně postiženými
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Schůzka fakultních cvičných učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Pedagogická psychologie
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Prostředí k UČENÍ v Začít spolu
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
Pedagogika školního sportu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Alternativní vzdělávání
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Předcházející pedagogická praxe a nadějná současnost
Francouzské revoluce a passé composé
Centra kolegiální podpory
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Struktura pedagogiky.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství Mgr. Katřina Lojdová lojdova@ped.muni.cz

Alternativní vzdělávání takové vzdělávání, které je odlišné od vzdělávání nabízeného státem nebo jinými tradičními institucemi. Obvykle jsou spojeny s radikálními koncepcemi vzdělávání, jako odmítání formálního kurikula či formálních metod výuky. nejednotnost v terminologii, alternativní je buď cokoli, co se odlišuje, nebo naopak pouze vzdělávání založené na myšlenkách reformních škol z počátku 20. stol. (Waldorf, Montessori, Dalton)

Reformní pedagogika Historický a kulturní kontext 1. poloviny 20. století Kritika tradiční školy Intelektualistické zaměření, nebere v potaz komplexní rozvoj jedince Mechanický způsob učení s převažující pasivitou žáků, podcenění rozvoje tvůrčích schopností Autoritativní výchova, represe a donucování, nedocenění individuality žáků Malý zřetel k estetickým, tělovýchovným a zdravotním aspektům výchovy Izolace školy od rodiny a komunity X obrat k pedocentrismu

Přehled reformních škol Waldorfská pedagogika Montessoriovská pedagogika Daltonský plán Jenská pedagogika Freinetovská pedagogika

Waldorfská pedagogika Rudolf Steiner, Antroposofie, Rozvoj člověka jako komplexní osobnosti, Důraz na skupinovou spolupráci, Epochy, eurytmie, denní, týdenní, měsíční, slavnosti U nás mateřské školy, základní školy i střední školy (Praha, Semily, Příbram, Ostrava)

Why Waldorf? http://www.youtube.com/watch?v=tZmAX5adCl0

Montessori pedagogika Maria Montessori: „Pomoz mi, abych to dokázal sám.“ Speciální „materiál“http://www.montessorimaterials.org/ Svoboda a samostatnost, Připravené prostředí, Učitel jako součást podnětného prostředí, V ČR pouze mateřské a základní školy

Daltonský plán Helen Parkhurstová Rozdělení učeben podle předmětových okrsků, Měsíční program pro studenta, Samostatné získání vědomostí. Individuální přístup k výuce, svoboda rozhodování, práce svým tempem, Volná hodina – k procvičování problematické látky, Učitel – je pomocník a rádce V Brně rozšířené školy s daltonskými prvky.

Jenský plán Peter Petersen Jádrem je skupina – volně vytvořená – ne třída, Hlubší propojení vyučovacích předmětů. Důraz na pracovní vyučování. Volný pohyb žáků ve třídě Hodnocení – formou charakteristiky. Rozvoj dětské osobnosti. Týdenní plán učiva. Učitel – má organizovat a podněcovat činnost žáků.

Freinetovská pedagogika Célestin Freinet Důraz na individuální přístup k žákovi + sociální kontext. Dítě - centrum výchovy. Individualizace + spolupráce. Aktivnost, uspokojení přirozených potřeb žáků, mravní výchova + kázeň, dobrá organizace, radostná a tvůrčí atmosféra. Spolupráce školy a rodiny. Učitel je autorita.

Diskuse Co znamená alternativa? V čem se reformní školy liší od tradičních škol? Jsou odlišnosti mezi tradičními školami a alternativami stále stejně výrazné? Přiblížila se tradiční škola alternativám (např. po poslední školské reformě?) Co lze vytknout alternativním školám? Zvolili byste pro Vaše dítě alternativní školu? Jakou a proč?