Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Advertisements

III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Počítačové viry.
Počítačové viry.
Proč chránit data v počítači
Antiviry.
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Obor informační technologie
Počítačová bezpečnost
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Počítačové viry a jak se proti nim chránit
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové Viry a antivir
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Informační a komunikační technologie
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Jak na to : Počítačový Virus.
Ochrana počítače Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Malware - opakování.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_11 Název vzdělávacího materiáluAntivirové programy Jméno autoraIng. Bulka Josef.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACEPrezentace obsahuje informace k preventivní údržbě počítačů.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.
Počítačová bezpečnost
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_03.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S2_19.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_10.
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_12.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S3_10.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Bezpečnost práce s počítačem
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Viry a antivirové programy
Transkript prezentace:

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/34.0963 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_I_S1_08 Popis výukového materiálu Název: Antivirová a další typy ochran Autor: Pavel Lintemer Datum: 16.9.2013 Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Ročník: 1. ročník Předmět: IKT – Informační a komunikační technologie Anotace výukového materiálu 1. Materiál je určen pro výuku předmětu IKT a je v souladu s ŠVP. 2. Materiál je prezentován žákům prostřednictvím dataprojektoru na učebně IKT s výkladem včetně názorných ukázek Cíl: žák chápe nebezpečí internetu, používání různých ochran PC žák si osvojí pojmy: antivir, malware, spyware

Jaké hrozby na nás číhají? Viry Co je vir? Vir je počítačový program, který škodí dle svého zaměření v našem PC Jaké známe viry (základní dělení)? Spustitelné soubory – COM a EXE programy v prostředí DOSu, EXE soubory v Windows atd. Boot sektory disket a diskových oddílů. Master boot sektor (MBR) pevného disku. Dávkové soubory a skripty – BAT v DOSu, shellovské skripty na UNIXech. Dokumenty, které mohou obsahovat makra – např. dokumenty programů Microsoft Office. Specializované skripty některých konkrétních aplikací. Co vir dělá? obvykle smaže nebo naruší integritu napadeného souboru Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Počítačový virus [online]. c2013 [citováno 1. 6. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%BD_virus&oldid=10875010>

Jaké hrozby na nás číhají? Další druhy škodlivého software Phishing získává důvěrné informace (hesla, čísla účtů nebo kreditních karet) Spyware odesílá data bez vědomí uživatele (navštívené webové schránky, kontakty, nainstalovaný SW Adware zpravidla znepříjemňuje práci vyskakovacími okny většinou reklamního charakteru (dokáží změnit domovskou stránku, často se získá instalací v rámci freeware) Scam obvykle je rozesílán v rámci spamu (většinou nabídky na investice nebo podporu nějaké osoby v rozvojových zemích) Spam nevyžádaná pošta reklamního charakteru

Jak se bránit proti škůdcům? Legální a plně aktualizovaný operační systém Spuštěný firewall Aktualizovaný internetový prohlížeč a emailový klient Nainstalovaný a aktualizovaný komplexní bezpečností software

!!! AKTUALIZUJTE SVŮJ ANTIVIROVÝ PROGRAM A OPERAČNÍ SYSTÉM !!! Co je to antivir? Co je antivir (antivirový program)? speciálně vyvinutý program k odhalování škodlivého software Jak pracuje? prohlíží a kontroluje na úložišti soubory zda neobsahují sekvenci znaků, který určuje druh nákazy a porovnává jí vůči svojí virové databázi online skenuje otevírané programy a soubory, analyzuje je a porovnává je s virovou databází DOPORUČENÍ NA ZÁVĚR: !!! AKTUALIZUJTE SVŮJ ANTIVIROVÝ PROGRAM A OPERAČNÍ SYSTÉM !!!

Zadání úkolů 1. Jaké znáte antivirové programy? 2. Zjistěte jaký je nainstalován na Vašem PC antivirový program? 3. Najděte zda jsou na PC povoleny automatické aktualizace? 4. Zkontrolujte zda je zapnutá brána firewall v operačním systému? Odpovědi zapište do souboru ve Wordu s názvem „ICT_I_S1_08“ Můžete použít program Výstřižky a vložit do Wordu výřez obrazovky!

Řešení úkolů Microsoft Security Essentials 1. Jaké znáte antivirové programy? Avira: Internet Security AVG: Internet Security Comodo Internet Security ESET: Smart Security 6.0 F-Secure: Internet Security Kaspersky: Internet Security Microsoft Security Essentials McAfee Internet Security Norton Internet Security 2. Zjistěte jaký je nainstalován na Vašem PC antivirový program? Microsoft Security Essentials

Řešení úkolů 3. Najděte zda jsou na PC povoleny automatické aktualizace?

Řešení úkolů 4. Zkontrolujte zda je zapnutá brána firewall v operačním systému?