Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny Téma: Obiloviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2649
Anotace Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku přírodovědy. Prezentace na interaktivní tabuli. První část je určena pro opakování učiva , další část lze využít pro samostatnou práci žáků. Pomůcky: interaktivní pero Inovace: Interaktivní způsob učení. Metodické pokyny: Žáci jmenují výrobky z obilovin.
OBILOVINY Obiloviny byly původně trávy. Postupně je člověk začal pěstovat pro zrno. U nás se pěstují tyto obiloviny: pšenice, žito, ječmen, oves a kukuřice. Obilná zrna obsahují škrob, který je důležitou složkou naší potravy. Obilí vyrůstá na stéble, které je zpevněné kolínky. Obilí kvete na konci jara a na jeho konci vyrůstá klas. Opylování neobstarává hmyz, ale vítr. Zralé obilné klasy suše praskají. Sklizeň obilí se nazývá žně . Dnes se obilí sklízí kombajny. Slouží k výkladu nového učiva.
Užitek z obilovin Mouka : pšeničná žitná Pšeničná mouka: hladká ( pečivo, chleba, sušenky, oplatky …) polohrubá hrubá ( vaření ) Žitná mouka : chleba Další obilné výrobky : kroupy, krupice, dětská krupička, jáhly (oloupané proso), ovesné vločky, kukuřičné lupínky, popcorn,.. Slouží k výkladu nového učiva.
Pojmenuj tyto výrobky Slouží jako společná práce žáků s učitelem nebo jako samostatná práce do sešitů.
Zdroje http://microsoft.com