Praha NÚV, listopad 2014 PaedDr. Jan Tupý, Ing. Renata Votavová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Kariérové poradenství
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Systém kurikulárních dokumentů
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Didaktické prostředky
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Výstupy z Úvodního semináře
Praxe na VOŠ Jabok Úvodní přednáška pro 1. ročník.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Prima A setkání s rodiči 18.června 2007 aula školy.
Pravidla pro hodnocení a klasifikaci žáků ZŠ
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Rámcové a školní vzdělávací programy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Individuální vzdělávací plán
Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.DŠkolský management P4P4 Vyhláška č. 48/ 2005 o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Pedagogická praxe Informace k praxi Studijní plán pro LS 3 kredity, hodinová dotace : 42 hodin Povinné části: – hospitace (náslech) v TV celkem.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/2017 Rámcová kritéria 1. kola Mgr. Jiří Fresser - zástupce ředitele Mgr. Ivan Váňa - výchovný poradce.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Komparace ŠVP gymnázií Zkušenosti z praxe ČŠI Zpracovala PhDr. Renáta Ševčíková Brno, 17. června 2010.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Šachy do škol 2016/17.
9. Tvorba individuálního plánu
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Didaktické prostředky
Ukončení základního vzdělávání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Jak zacházet s Doporučením ve škole
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Novinky v předškolním vzdělávání
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

Praha NÚV, listopad 2014 PaedDr. Jan Tupý, Ing. Renata Votavová Individuální vzdělávání na 2. stupni ZŠ – spolupráce NÚV s pilotními školami Praha NÚV, listopad 2014 PaedDr. Jan Tupý, Ing. Renata Votavová

Účast NÚV v PO IV Od roku 2000 do roku 2005 se Výzkumný ústav pedagogický v Praze podílel na PO DV na 1. stupni ZŠ V roce 2005 bylo uzákoněno IV pro 1. stupeň základních škol (§ 41 ŠZ) O povolení individuálního vzdělávání žáka rozhoduje ředitel školy, kam byl žák přijat k plnění povinné školní docházky, na základě písemné žádosti zákonného zástupce žáka. Individuální vzdělávání lze povolit pouze žákovi prvního stupně základní školy. Od roku 2007 se VÚP – NÚV podílí na PO IV na 2. stupni ZŠ

Co má NÚV v PO IV za úkol Komunikovat s pilotními školami Účastnit se 2x v roce přezkoušení žáků (případně konzultací) Získávat z PŠ informace o žácích, o podmínkách v IV, o konzultacích, o přezkoušení, o vzdělavatelích, o výsledcích vzdělávání (formou strukturovaných zpráv ze škol) Zpracovat vždy do konce listopadu souhrnnou zprávu o PO IV v ukončeném školním roce Získávat informace o vzdělávání v rodinách (formou dotazníků zasílaných přes PŠ)

Struktura roční zprávy o PO IV Vstupní údaje o PO IV a o PŠ Údaje o žácích – počty žáků, nezařazení žáků, struktura rodin, míst Informace pro veřejnost Přijímací řízení (požadované dokumenty, průběh PŘ, důvody pro volbu PO IV) Podmínky v PO IV (předměty, vzdělavatelé, vybavení) Průběh výuky (v rodinách, konzultace, vzdělávací nabídky PŠ, zájmová činnost, dokumentace školy, metodické vedení) Hodnocení žáků (přezkoušení – organizace, průběh, výsledky Poznatky z PO IV (rodiče, PŠ) Zjištění, závěry, doporučení Přílohy

Nejzajímavější zjištění v roce 2013/2014 (1) Největší roční nárůst – 62 žáků 2x více žáků než před 2 lety 6x více než na začátku PO IV

Nejzajímavější zjištění v roce 2013/2014 (2) Vztaženo k 321 671 žákům 2. stupně ZŠ Poprvé od roku 2005/2006 vzrostl počet žáků na 2. stupni (o 1827). Výrazný nárůst žáků o podílu i na 1. stupni ZŠ (z 0,116 % na 0,164 %) z 553 na 832 žáků).

Nejzajímavější zjištění v roce 2013/2014 (3) K U VVS VS KK OV VVS U VS Nárůst o 45 rodin oproti loňskému roku a 6x více než na začátku ověřování.

Nejzajímavější zjištění v roce 2013/2014 (4) Nárůst o 14 míst oproti loňskému roku a 4x více než na začátku ověřování. Začleněny všechny regiony ČR.

Důvody volby IV v roce 2013/2014 pozitivní zkušenosti z IV na 1. stupni ZŠ zdravotní či psychické problémy žáků možnost rozvoje mimořádného nadání žáka individuálního přístupu ke vzdělávání žáka, především žáků s handicapem intenzivnější výuka některých vyučovacích předmětů vycházejících ze vzdělávacích oborů hudební výchova, cizí jazyky možnost cestovat se žáky do zahraničí korekce poruch učení a chování aj.

Konzultační činnost Konzultace 1 – 5 za pololetí Doplňováno telefonickými a mailovými konzultacemi Účast při konzultacích – žák, rodič (vzdělavatel), učitel, ředitel Přesun přezkoušení některých předmětů na konzultace Konzultace jsou vítány pro: pro osobní kontakt s příslušným vyučujícím, pro osobní prezentaci výsledků žáka, pro případnou výměnu zkušeností z individuálního vzdělávání s jinými rodiči

Evidence vzdělávání Zjednodušené záznamy ve formě třídních knih Vzdělávací plánů podle poskytnutých ŠVP Poznámky z průběhu vzdělávání Portfolia a práce žáků K dispozici jsou pouze obecnější informace z dotazníků pro rodiče a ze zpráv ředitelů. Jen někteří rodiče poskytují NÚV portfolia či práce svých dětí, které dokladují proces výuky

Přezkoušení žáků Postupná změna z přezkoušení v jednom dni na přezkoušení ve dvou a více dnech Přesun části přezkoušení na konzultace Snaha zadávat žákům PO IV stejné úlohy jako žákům běžných tříd – podobně při zadávání průběžných úkolů prostřednictvím mailů (možnost porovnání výsledků) Minimalizace příliš vstřícného postoje učitelů a ústních zásahů rodičů do přezkoušení Účast při přezkoušení – žák, učitel, rodič (vzdělavatel), školní psycholog, speciální pedagog, ředitel, pracovník NÚV Formy přezkoušení – ústní, písemné, praktické, prezentace přinesených prací, materiálů na počítači

Pozitiva a negativa IV Pozitiva – rodiče možnost individuálního přístupu k výuce práce v klidu a bez stresu Negativa – rodiče velký objem učiva pro přezkoušení 1x za půl roku náročnost výuky některých předmětů problémy přezkoušení žáků se SPU Pozitiva – školy podobně jako rodiče Negativa – školy náročnost přezkušování pro žáky se SPU, problém v komunikace s matkou cizinkou problém při vzdělávání náročnějších témat, které vzdělavatel sám nezvládá a má tendenci je „jen projít nebo obejít“, někdy chybí souvislosti v osvoj. učivu mezi osvojovaným učivem, podceňování některých vzdělávacích oblastí jistý syndrom „vyhoření“ při vícečetné rodině a dlouhodobém působení v PO IV náročnost přezkušování některých žáků z důvodu trémy individuálně vysoká či nízká náročnost na žáky atd.

Doporučení pokračovat v individuálním vzdělávání projednávat postup výuky na úrovni konzultant – vzdělavatel , dodržovat dohody, v hraniční m případě neumožnit změnu plánu daného školou provádět hodnocení žáka čtvrtletně pololetní hodnocení stanovit na základě obou zkoušek; včas odhalit problémy ve znalostech, zajistit pomoc vzdělavateli zařadit žáky povinně do srovnávacích testů vyjasnit odměňování pedagogů za práci v PO IV; zpracovat pro vzdělavatele metodické podklady sestavit pro ředitele škol stručný manuál

Děkujeme za pozornost.