AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_09

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Advertisements

Digitální učební materiál
NÁZVOSLOVÍ ALKYNŮ VY_32_INOVACE_3.2.CH2.04/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Organická chemie.
Uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 12
Opakovací otázky na uhlovodíky
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL211 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Alkany –definice, příklady
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL213 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Organická chemie.
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
Struktura organických látek
Elektronická učebnice – II
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
ALKYNY Cn H 2n-2 nenasycené acyklické uhlovodíky s trojnou vazbou
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Soubor prezentací : CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Alkany.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Názvosloví organických sloučenin
ALKENY.
Písemka lineární uhlovodíky
UHLOVODÍKY Chemie 9. ročník
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ALKANY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_123.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
NÁZVOSLOVÍ ALKENŮ VY_32_INOVACE_3.2.CH2.03/Cc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Názvosloví organických sloučenin
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
NÁZVOSLOVÍ ALKANŮ VY_32_INOVACE_3.2.CH2.02/Cc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/
ORGANICKÁ CHEMIE ÚVOD.
Názvosloví uhlovodíků
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Nejjednodušší uhlovodíky
Nenasycené uhlovodíky
ALKENY.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
VY_32_INOVACE_16_1_7 Ing. Jan Voříšek  Pro zopakování látky z minulé kapitoly vyjmenujte základní pravidla pro tvorbu názvosloví rozvětvených alkanů.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organická chemie Chemie 9. r..
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
CYKLOALKANY.
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_Slo_III_02 Uhlovodíky – Alkany ppt.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Deriváty uhlovodíků.
Alkany a cykloalkany.
A324 A324.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Digitální učební materiál
NÁZVOSLOVÍ UHLOVODÍKŮ
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_09 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_09 TÉMA: PŘ – 9.A – Základy názvosloví uhlovodíků ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1616 1

Anotace Výuková prezentace slouží žákům 9.roč.ZŠ k získání přehledu o základních pojmech a pravidlech názvosloví alifatických a alicyklických uhlovodíků. Žáci se seznámí se strukturními, sumárními i racionálními vzorci uhlovodíků, s typy vazeb mezi atomy uhlíku a jejich označením. Na příkladech se seznámí s pravidly tvorby názvů uhlovodíků rozvětvených a jednoduchých uhlovodíků alicyklických. Získané vědomosti si žáci ověří závěrečným opakováním.

ZÁKLADY NÁZVOSLOVÍ UHLOVODÍKŮ uhlovodíky jsou dvouprvkové sloučeniny uhlíku a vodíku řadíme je k organickým sloučeninám atomy uhlíku jsou zde vždy čtyřvazné, jejich vzájemným spojením vznikají řetězce atomy vodíku, jak známo, jsou vždy jednovazné

methan ethan

Typy uhlovodíkových řetězců řetězec přímý řetězec rozvětvený řetězec kruhový (cyklický) řetězce otevřené (alifatické) řetězce uzavřené (alicyklické a aromatické)

Typy uhlíkových vazeb alkany alkeny alkyny vazba jednoduchá vazba dvojná vazba trojná alkany alkeny alkyny Další typ vazby, která je podstatou aromatických uhlovodíků, bude uveden v samostatné prezentaci.

Názvy a vzorce uhlovodíků methan molekulový neboli sumární vzorec strukturní vzorec

ethan sumární vzorec racionální vzorec strukturní vzorec

propan sumární vzorec racionální vzorec strukturní vzorec

butan sumární vzorec racionální vzorec strukturní vzorec

Alifatické alkany vytváří tzv Alifatické alkany vytváří tzv. homologickou řadu, v níž každý následující člen se od předchozího liší skupinou –CH2 – zvanou homologický přírůstek. Obecný sumární vzorec alkanů můžeme psát takto: kde číslo n vyjadřuje počet uhlíkových atomů v molekule uhlovodíku.

Homologická řada alkanů První čtyři členové této řady mají název triviální (vzniklý historicky), další členové již systematický, odvozený z řecké číslovky (vyjadřující počet uhlíků v molekule). n název n název 1 methan 6 hexan 2 ethan 7 heptan 3 propan 8 oktan 4 butan 9 nonan 5 pentan 10 dekan

Názvy radikálů methan methyl CH3- ethan ethyl CH3CH2- Odtržením vodíkového kationtu z alkanu vzniká jednovazný zbytek, který pojmenujeme tak, že v názvu příslušného uhlovodíku nahradíme koncovku -an koncovkou -yl methan methyl CH3- ethan ethyl CH3CH2- propan propyl CH3CH2CH2- dekan decyl CH3(CH2)8CH2- obecně je nazýváme alkyly

Názvy rozvětvených alkanů Nejprve nalezneme nejdelší uhlíkový řetězec (který alkan pojmenuje) a očíslujeme uhlíkové atomy tak, aby postranní řetězce alkylů měly co nejmenší čísla a pořadí alkylů uvádíme podle abecedy. 3-ethyl-6-methyloktan

Názvy nenasycených uhlovodíků alkenů a alkynů Obsahuje-li uhlovodík nenasycené vazby, tj. vazby dvojné nebo trojné, musíme jejich počet a polohu v názvu vyznačit. Při číslování má přednost vazba dvojná. deka-1,3,9-trien-6-yn

Názvy cyklických uhlovodíků Vytváříme je tak, že k názvu alifatického uhlovodíku se stejným počtem uhlíkových atomů v molekule přidáme předponu cyklo-, tedy cyklopropan, cyklobutan atd. Pro znázornění cyklických uhlovodíků se převážně používá schématický vzorec, který je zjednodušením vzorce racionálního a v němž každý "zlom" představuje atom uhlíku s příslušným počtem atomů vodíku. Tento vzorec více znázorňuje prostorové uspořádání molekuly.

cyklopropan (racionální vzorec) cyklopropan (schematický vzorec) cyklobutan cyklohexan

cyklodekan (C10) cyklododekan (C12) cyklobuten cyklohexa-1,4-dien

Opakování Kolikavazný je uhlík v uhlovodících? Jaké rozlišujeme základní typy uhlovodíkových řetězců? Jakým obecným názvem označujeme uhlovodíky s dvojnou vazbou mezi atomy uhlíku? Napiš racionální vzorec ethenu.

Opakování - odpovědi Kolikavazný je uhlík v uhlovodících? Čtyřvazný Jaké rozlišujeme základní typy uhlovodíkových řetězců? Přímý, rozvětvený, cyklický Jakým obecným názvem označujeme uhlovodíky s dvojnou vazbou mezi atomy uhlíku? Alkeny Napiš racionální vzorec ethenu. CH2=CH2

Citace www.office.microsoft.com archiv autora