Jednostupňová dopravní úloha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní úloha Literatura Kosková I.: Distribuční úlohy I.
Advertisements

EMM 6 Ekonomicko-matematické metody 6 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Z ÁKLADNÍ POJMY V ÚČETNICTVÍ ODBĚRATEL – DODAVATEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.15 Ročník2. ročník.
Daň z přidané hodnoty. DPH: plátce a poplatník DPH Obsažena v ceně zboží a služeb – není placena jako samostatná částka DPH Obsažena v ceně zboží a služeb.
TYPY ÚLOH LP. Sestavení optimálního plánu výroby m druhů surovin n druhů výrobků A – matice technologie výroby c – cenový vektor x – plán výroby.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
EMM31 Ekonomicko-matematické metody 3 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha, Centralizované zadávání veřejných zakázek RNDr. Jiří Svoboda ředitel Odbor veřejného investování MMR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zajištění obsluhy všech uzlu dopravní sítě Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Definice: Funkce f na množině D(f)  R je předpis, který každému číslu z množiny D(f) přiřazuje právě jedno reálné číslo. Jinak: Nechť A, B jsou neprázdné.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Klíma. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
CW-057 LOGISTIKA 36. PŘEDNÁŠKA Lineární programování – 6 distribuce
Výroba elektrické energie - obecná část
Zajištění obsluhy všech úseku dopravní sítě Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
MATEMATIKA Funkce.
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
Z-Uhlí, s.r.o. Výroba biouhlí pomocí hydrotermální karbonizace.
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Chování spotřebitele: užitečnost, poptávka
Ekonomicko-matematické metody 7
Lomené algebraické výrazy
Způsoby zápisu algoritmů
Základní formy prodeje
Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
MODELY TEORIE GRAFŮ.
úlohy lineárního programování
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
Operační výzkum Lineární programování – cvičení
ROZVRHOVÁNÍ SLUŽEB VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ
Maďarská metoda Kirill Šustov Michal Bednář Stanislav Běloch
CW-057 LOGISTIKA 34. PŘEDNÁŠKA Lineární programování – 4/G Leden 2017
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Kvadratické nerovnice
Rovnice s absolutní hodnotou I.
Ivana Francová, SOU Liběchov
Lomené algebraické výrazy
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Rovnice základní pojmy.
Rovnice s absolutními hodnotami
Lomené algebraické výrazy
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Modelování produkčních a logistických systémů Katedra logistiky, kvality a automobilové techniky Garant, přednášející, cvičící: Jan Fábry Příklady.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Příklad postupu operačního výzkumu
* Funkce Matematika – 9. ročník *.
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lomené algebraické výrazy
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Modely obnovy stárnoucího zařízení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
MATEMATIKA Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Pel_I_08 Výrazy lomené – podmínky2
Lomené algebraické výrazy
Dopravní úloha.
Transkript prezentace:

Jednostupňová dopravní úloha Tato prezentace pouze upozorňuje na hlavní body postupu. K samostudiu je nutno využít další literaturu, zejména skripta.

Komponenty modelu Dodavatelé Odběratelé Dopravní trasy Nákladové sazby přepravy

Dodavatelé Odběratelé Nabízejí předmět přepravy Maximální kapacity Odběratelé Poptávají předmět přepravy Minimální požadavky

Dopravní trasy Účelová funkce Nelze přepravovat záporné množství Některé trasy mohou být uzavřené Účelová funkce Minimalizují se přepravní náklady Součin přepravovaného množství a ceny za přepravu jedné jednotky

Matematický zápis modelu xij – množství přepravovaného produktu od i-tého dodavatele k j-tému spotřebiteli ai – kapacita i-tého dodavatele bj – požadavek j-tého odběratele cij – cena za přepravu jednotky produktu od i-tého dodavatele k j-tému spotřebiteli xi1 + xi2 + … + xin  ai i = 1, 2, …, m omezení kapacit dodavetelů x1j + x2j + … + xmj  bj j = 1, 2, …, n zajištění požadavků odběratelů xij  0 nezápornost přepravovaného množství z = c11x11 + c12x12 + … + cmnxmn  min. kritérium – minimalizace celkových nákladů Uzavřená trasa – prohibitivní sazba v účelové funkci

Postup řešení JDÚ Vyvážení požadavků a kapacit Nalezení přípustného výchozího řešení Testování optimality aktuálního řešení Není-li řešení optimální, přechod k novému přípustnému řešení, jinak konec Zpět k bodu 3

Příklad Brambory Ze tří zemědělských farem dodáváme ročně brambory do čtyř skladů.Náklady na přepravu 1t v Kč od jednotlivých farem do skladů, kapacity farem a požadavky skladů v t jsou uvedeny v podkladové tabulce. Najděte optimální plán rozvozu – tj. při kterém budou dopravní náklady minimální.   1)      Je tato úloha vyvážená ? 2)      Najděte výchozí řešení pomocí VAM 3)      Vyřešte tento problém 4)      Interpretujte výsledné optimální řešení

Vyváženost dopravní úlohy Rovnost součtu kapacit dodavatelů a součtu požadavků spotřebitelů Převis na straně nabídky – fiktivní odběratel Převis na straně poptávky – fiktivní dodavatel Kapacita (požadavek) = |rozdíl N a P| Přepravní sazby = 0

Nalezení výchozího řešení Metoda severozápadního rohu Indexová metoda Vogelova aproximační metoda

Testování optimality řešení Výpočet duálních hodnot ui a vj Ve vhodné řadě zvolíme ui nebo vj rovno nule Ve všech ostatních řadách dopočítáme ui a vj tak, aby pro všechna obsazená pole platilo, že ui + vj = cij Řešení je optimální, pokud pro všechna neobsazená pole platí, že ui + vj – cij  0

Přípustnost nového řešení Dantzigovy uzavřené obvody Na nově obsazované pole přidáváme, na ostatních polích střídavě ubíráme a přidáváme Nikde nesmí být záporné množství, proto přesouváme minimum z polí, kde ubíráme Nesmíme rozhodit splnění omezujících podmínek, proto přičítáme (odčítáme) stejné množství

Příklad k procvičení Rozvoz kompostu Závod na kompostování přírodního odpadu zpracovává tento odpad ve třech od sebe vzdálených kompostárnách. Dopravní náklady na rozvoz kompostu jsou velmi vysoké. Odběratelé kompostu jsou čtyři, jsou známy vzdálenosti mezi kompostárnami a odběrateli, kapacity kompostáren a objednávky odběratelů. Která kompostárna má zásobovat jednotlivé odběratele, jestliže má být minimalizován celkový počet tunokilometrů?