Komunikace a interakce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Advertisements

Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Anotace - Animals Anotace - Pracovní list k procvičení slovní zásoby Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština, angličtina Očekávaný výstup - Plynulé.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Informace, PC, hardware, software
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Sociální interakce a komunikace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Finanční gramotnost Základní pojmy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Vlastnosti látek − hustota
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
Úvodní lekce, opakování
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Základní obeznámení s programem
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Představujeme a sestavujeme krychli
Kolik je...? Pracovní listy
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Transkript prezentace:

Komunikace a interakce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Interakce z latinského interactio od inter-agere – jednat mezi sebou Znamená vzájemné působení, jednání, ovlivňování všude tam, kde se klade důraz na vzájemnost a oboustrannou aktivitu. vzájemné jednání mezi osobami nebo společenskými skupinami: vzájemné ovlivňování, obousměrná komunikace, střídání dotazů a odpovědí, obousměrné působení, souhra, střetnutí

Komunikace (dorozumívání) Jde o proces sdělování a přijímání informací. Interakce je vzájemné reagování na sebe navzájem, vzájemné ovlivňování. Komunikace není pouze lidským projevem. Buňky komunikují chemickými reakcemi. Komunikační systémy mají i zvířata. Komunikace ovlivňuje mezilidské vztahy. Patří k sociálním dovednostem.

Odpovězte: Jakými způsoby se dorozumívají zvířata? Které ze zvířat má podle vás nerozvinutější komunikační systém? Používají zvířata při komunikace rozum, nebo instinkt?

V procesu komunikace musí vždy být: osoba, od které sdělení informace vychází; osoba, která sdělení přijímá; obsah komunikace – informace, zpráva. Obr. 1

Druhy komunikace: verbální (slovní) x neverbální (beze slov) dvousměrná (mezi lidmi) x jednosměrná (například televize, tisk, internet) symetrická (mezi kamarády) x asymetrická (nadřízený x podřízený, učitel x žák)

Slovní komunikace má 2 stránky: OBSAH – co člověk říká, co nového sděluje, jakou nám dává informaci ZPŮSOB – jak člověk sděluje - barva hlasu, nahlas x potichu, rychlost mluvy, přestávky v řeči, chyby v řeči

Naslouchání: důležité pro komunikaci Formy naslouchání: a) Neposloucháme, ignorujeme sdělení. b) Přetvařujeme se, děláme, že posloucháme. c) Posloucháme jen to, co chceme. d) Pozorně posloucháme každé slovo.

Odpovězte: V jakých situacích děláte, že posloucháte sdělení, a není tomu tak? Kdy posloucháte jen to, co chcete? Kdy vůbec neposloucháte? Jaká situace vás přiměje poslouchat každé slovo?

Použité zdroje: DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborné školy a pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 326 s. ISBN 80-723-5233-4. EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. Vyd. 1. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. ISBN 80-862-8568-5. DUDÁK, Vladislav. Seminář ze společenských předmětů pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 1998, 160 s. ISBN 80-859-3794-8. Obr. 1. Einar Faanes. [cit. 2013-07-23]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Communication_sender-message-reciever.png> http://cs.wikipedia.org/wiki/Interakce