VESMÍR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Advertisements

Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 16 TÉMA: Mapa oblohy ČÍSLO PROJEKTU:
Rodina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
VENUŠE. Umístění ve sluneční soustavě Jak je Venuše veliká? Venuše je planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
Cestujeme vesmírem Hra pro skupiny. Každá skupina si hází kostkou a podle toho, kolik hodí, vybere si cestu k vesmírnému tělesu. Pokud správně odpoví na.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
Pozorování denní a noční oblohy. Souhvězdí ekliptiky Ekliptika - průsečnice roviny oběžné dráhy Země s nebeskou sférou (z lat. eclipse = zatmění)
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na znalosti ze zeměpisu. Žák porovnává poznatky získané v zeměpise a ve fyzice s podrobnějšími.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Roa. a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Stín TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické a.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jak vypadá blízký vesmír
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce
To je opravdu fascinující! Přivede Tě k vyjímečnému zážitku!
Grafické řešení lineárních rovnic
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
VESMÍR.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Zatmění Slunce a Měsíce
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Člověk a čas.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
MĚSÍC.
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
Čas Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
LIDSKÉ RASY.
Souhrnné opakování-VESMÍR
1.
ZEMĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-08.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
4. Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Planetky.
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Žákovské práce ZŠ ŠVERMOVA.
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Jupiter Sluneční soustava Název školy
To je opravdu fascinující! Přivede Tě k vyjímečnému zážitku!
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Transkript prezentace:

VESMÍR

ZAJÍMAVÉ ÚKAZY II.

3. ZATMĚNÍ SLUNCE

K zatmění Slunce dochází, pokud Měsíc při svém oběhu kolem Země zaujímá takovou polohu, že při pohledu ze Země zakryje sluneční disk (Slunce se schová za Měsíc). Aby tedy došlo k zatmění, musí se Měsíc se Zemí a Sluncem nacházet na jedné přímce. Pro pozorovatele na Zemi je Měsíc v okamžiku zatmění v novu, tedy mezi Sluncem a Zemí. K zatmění však nedochází při každém novu, protože se Měsíc většinou nachází mimo rovinu ekliptiky, čímž není splněna podmínka, aby Měsíc zakryl Slunce.

Úplné (totální) zatmění Slunce - je úkaz, kterého si nelze nepovšimnout - celé Slunce se schová za Měsíc.. Výrazně se setmí, ochladí se a na obloze se dokonce objeví planety a jasné hvězdy. Měsíční disk zakrývající Slunce je obklopen přízračnou září koróny – atmosféry Slunce, kterou můžeme vidět právě jen při úplném zatmění Slunce. Úplný stín Měsíce se pohybuje po zemském povrchu a vytváří pás, ze kterého je úkaz vidět. Nazývá se pás totality a jeho šíře není obvykle větší než 270 km, v jeho ose pak úplné zatmění trvá jen několik minut (nejdéle 7 min 35 s).

Pás totality Průběh úplného zatmění Slunce 11. 8. 1999 v Evropě (převzato z Total Solar Eclipse of 1999 August 11, Espenak and Anderson, 1997)

Pás totality - animace Animace úplného zatmění Slunce 29. března 2006 Animace částečného zatmění Slunce 4. ledna 2011

KLIKNĚTE SEM Jak lidé vnímají úplné zatmění v pásu totality? To nám ukazuje následující video. KLIKNĚTE SEM

Zatmění Slunce i Měsíce se opakuje v periodě SAROS, trvající 18 let 11 dní 7 hodin 43 minut. Během té doby proběhne 15 úplných, 15 částečných a 13 prstencových zatmění Slunce a 29 zatmění Měsíce. Úplné zatmění Slunce lze pozorovat jen v pásu totality (totálního zatmění, širokém okolo 200 km a dlouhém několik tisíc km. Fáze úplného zatmění trvá nanejvýš 7,5 minuty. Poslední úplné zatmění bylo v Praze r. 1706 a další, kdy pás totality bude probíhat 30 km na sever od Prahy, nastane r. 2135. V Evropě sice bylo možné pozorovat úplné zatmění r. 1990, ale jen v severním Finsku.

ČÁSTEČNÉ ZATMĚNÍ SLUNCE ÚPLNÉ ZATMĚNÍ SLUNCE Úplné zatmění Slunce, které proběhlo 11. srpna 1999 a bylo viditelné z Evropy. Fotografie je pořízena z území Francie. ČÁSTEČNÉ ZATMĚNÍ SLUNCE PRSENCOVÉ ZATMĚNÍ SLUNCE Z Petrova nad Desnou 4. ledna 2011 v 8:41 UTC mohou lidé rovněž spatřit v úzkém pásu na Zemi (širokém maximálně 350 km) zvaném pás annularity. (USA 20. 5. 2012)

Ring of Fire Solar Eclipse on May 20, 2012 - Visible in US Prstencové zatmění Slunce 20. 5. 2012 Tento úkaz byl postupně viditelný v úzkém pruhu od Asie do poloviny USA (viz mapka na videu). U nás to vidět nebylo, škoda! Ring of Fire Solar Eclipse on May 20, 2012 - Visible in US

A jak prstencové zatměné Slunce 2012 probíhalo v přímém přenosu? Klikněte pro spuštění videa SEM Velmi zajímavé informace o prstencovém zatmění Slunce 2012 včetně animace průběhu zatmění najdete na stránkách České astronomické společnosti: http://www.astro.cz/clanek/5170

Podrobné informace můžete získat na stránkách http://www. astro