Krajina – vymezení pojmu, typy krajin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Advertisements

KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Typy krajiny.
Krajina, krajinné složky
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Krajina a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Zemědělství.
Krajina a životní prostředí
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
Integrované terénní vyučování Geografie
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Krajina a životní prostředí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Povrch Země jako důsledek přírodních činitelů
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Objem a povrch válce Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Výškové stupně rostlinstva
Ekosystémy přírodní a umělé
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekologie krajiny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
KRAJINNÉ TYPY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
ČESKO a jeho krajina.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
KULTURNÍ KRAJINA.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Tropické lesy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Suroviny a plodiny pro textilní průmysl
Socioekonomická geografie, hospodářské sektory
Krajina Co to je krajina?
Obnovitelné zdroje energie
Švédsko Open Presentation.
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
Krajina České republiky
Člověk a krajina – moderní krajina
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Evropa - Přírodní oblasti
ZEMĚPIS – KRAJINA, VÝŠKOVÁ STUPŇOVITOST
Geografie Krajinná sféra
VY_32_INOVACE_280_Typy krajiny
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Transkript prezentace:

Krajina – vymezení pojmu, typy krajin Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Projekt Sedmikráska CZ.1.07/1.4.00/21.3812 Krajina – vymezení pojmu, typy krajin Autor: Mgr. Jolana Sobotková Vytvořeno: září 2014 Název: VY_32 _INOVACE_Z_10_Člověk, jeho činnost a vliv na krajinu_14 8. - 9. ročník

Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma vzdělávacího materiálu:   Zeměpis, Socioekonomická geografie, Ekologie a krajina. Metodický list, anotace:  Prezentace slouží k vysvětlení a přiblížení pojmu krajina, její základní rozdělení podle míry vlivu člověka.

Co se ti vybaví pod pojmem krajina?

Krajina Krajina je to, co vidíme kolem sebe… Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí… Krajina je dána svým horninovým podložím, půdou, tvary reliéfu, faunou a flórou, podnebím a v podstatné míře intenzitou vlivu člověka a jeho činnosti. Vývoj krajiny je poznamenán vzájemným působením těchto složek.

Rozloha krajiny může být různá, od několika km2 až po území celého státu. V současné době je krajina obecně poznamenaná přítomností a činností člověka – více či méně ve všech koutech světa. Člověk často narušuje základní vlastnost krajiny – ekologickou stabilitu, tj. schopnost odolávat vlivům a navracet se do původního stavu. Podle míry vlivu člověka na krajinu rozlišujeme několik typů krajiny.

Typy krajin: Přírodní krajina je téměř nepoznamenaná lidskou činností, najdeme ji dnes jen zřídka - ve vysokých horách, neprostupné džungli, trvale zmrzlých nebo pouštních oblastech.

Přírodní krajina se vlivem člověka mění na krajinu kulturní, a to opět podle intenzity zásahu člověka: Obhospodařovaná – převažují lesy a pastviny Zemědělská – zemědělsky intenzivně využívané plochy a vesnice mezi nimi Městská – zásah člověka již je značný, mnoho budov, infrastruktura Degradovaná a devastovaná – zcela ztratila svůj původní vzhled je poznamenaná těžbou, průmyslem

Zemědělská krajina jižní Francie

Přímořská krajina - městečko v Cinque Terre (Itálie)

Městská krajina – Oslo (Švédsko)

Krajina po těžbě je člověkem obnovená a má jiný ráz než původní – rekultivovaná zatopené lomy mohou sloužit jako rekreační krajina zatravněné skládky jako pastviny, louky důlní oblasti se osazují stromy