Šíření světla Vypracoval: Lukáš Karlík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světelné jevy a jejich využití
Advertisements

Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Světelné jevy a jejich využití
18. Vlnové vlastnosti světla
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
OPTIKA II.
Světlo Richard Brabec.
Optické zobrazování © RNDr. Jiří Kocourek 2013 Podmínky používání prezentace Stažení, instalace na jednom počítači a použití pro soukromou.
Zdroj světla. Šíření světla
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_601_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Přímočaré šíření světla
Světlo.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
Vypracoval: Karel Koudela
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
Digitální učební materiál
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/1 Název : Inovace.
Světelné jevy Stíny Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název projektu: Škola a sport
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2013 Určeno:7. ročník ZŠ.
F YZIKA Zrcadla v praxi Vypracoval: Lukáš Karlík.
Přímočaré šíření světla. Prochází-li světlo čistým vzduchem → NEVIDÍME JE Světelné paprsky „VIDÍME“ → procházející světlo se odráží na částečkách prachu,
Světlo a šíření světla Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
19.1 Světelné jevy – šíření světla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
Rozklad světla Vypracoval: Lukáš Karlík
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Optika – polostín, plný stín a vržený stín
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Světelné zdroje. Šíření světla TÉMATICKÝ.
Vlastnosti pevných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vlastnosti kapalných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla
Optika – vznik světelných svazků
Optika – vznik světelných svazků
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
Rychlost a dráha rovnoměrného pohybu. Vypracoval: Lukáš Karlík
Atomy a molekuly. Vypracoval: Lukáš Karlík
Ohnisková vzdálenost čoček Vypracoval: Lukáš Karlík
Čočky Vypracoval: Lukáš Karlík
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla
Čočka spojka a rozptylka
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Šíření světla Vypracoval: Lukáš Karlík Fyzika Šíření světla Vypracoval: Lukáš Karlík

Bodový světelný zdroj Na ukázce sledujeme jak se šíří světlo kruhovým otvorem v neprůsvitné stěně. Jak se změní promítnutý obrázek, pokud oddalujeme promítací stěnu od clony? Světelný kruh se zvětšuje.

Šíření světla z bodového světelného zdroje Pokud zmenšíme otvor, zmenší se i světelná stopa stejně jako při oddalování clony. Čím si můžeme tento jev vysvětlit? Světlo se šíří rozbíhavě. Světlo z bodového světelného zdroje tvoří rozbíhavý světelný svazek.

Šíření světla z plošného zdroje světla V pokusu jsme sledovali, že světelná stopa byla stále stejně velká jako otvor v cloně. Jak si můžeme tento jev vysvětlit? Světelné paprsky se šíří přímočaře. Pokud světlo dopadá z velmi vzdáleného světelného zdroje, například ze Slunce, tedy z plošného světelného zdroje, šíří se přímočaře.