Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/2 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace: Žák se seznámí se šířením světla ve stejnorodém prostředí Klíčová slova: světelný paprsek, přímočaré šíření světla, stejnorodé prostředí, světelný svazek Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 7. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Přímočaré šíření světla
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Markéta Střelcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Co to je stejnorodé prostředí?
Víme, že optické prostředí je prostředí ve kterém se šíří světlo. Stejnorodé ( homogenní optické prostředí), je takové prostředí, které má ve všech místech stejné vlastnosti. Procházející světlo vzduchem můžeme vidět např. tehdy, odráží-li se na částečkách kouře, či prachu. Světlo se od zdroje šíří všemi směry ve stejnorodém prostředí přímočaře.

4 Světelný svazek Jestliže zacloníme světelný zdroj neprůhlednou skříňkou, do které uděláme kruhový otvor a postavíme-li pře otvor stínítko, místnost zatemníme. Můžeme díky částečkám prachu pozorovat světelný kužel, světlo šíří přímočaře a všemi směry. Umístíme-li před otvor stínítko zobrazí se na něm světelný kruh. Světelný kužel viditelný v zakaleném prostředí nazýváme svazek paprsků.

5 Světelný paprsek Světelný svazek, který je tak úzký, že ho vyznačíme pouze jednou přímkou nazýváme světelný paprsek. Postavíme-li dvě clony za sebou, uděláme do nich velmi malé otvory a za clony umístíme stínítko. Pak se světlo z bodového zdroje rozšíří na stínítko pouze v tom případě, budou-li oba otvory ležet na jedné přímce.

6 Princip nezávislosti paprsků
Světelné paprsky z jednoho nebo více zdrojů se šíří optickým prostředím tak, jako by jiné paprsky neexistovaly.

7 Využití přímočarého šíření světla
Přímočarého šíření světla se v praxi využívá např. při vytyčování přímek v terénu, ve stavitelství a při střelbě.

8 Otázky a úkoly: 1. Co to je stejnorodé optické prostředí?
Je to takové prostředí, které má ve všech místech stejné vlastnosti. 2. Jak se ve stejnorodém prostředí šíří světlo? Světlo se ve stejnorodém prostředí šíří přímočaře. 3. Jak nazýváme úzký světelný svazek, který můžeme vyznačit přímkou. Takový světelný svazek nazýváme světelný paprsek. 4.Jsou na sobě světelné paprsky navzájem závislé? Ne, hovoříme o principu nezávislosti paprsků. 5.Uveďte příklady využití přímočarého šíření světla v praktickém životě? Využívá se např. při střelbě, zeměměřičství.

9 Použité zdroje: PAJS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PAJS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VANUGA, Jeff. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HIPPS, Tim. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla"

Podobné prezentace


Reklamy Google