Nutraceutika – témata pro samostatné projekty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
Advertisements

ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Zesvětlování pigmentových skvrn Melasma Získaná hypermelanóza Sluncem exponovaná místa Melasma – etiologické faktory OC Těhotenství Endokrinní dysfunkce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
- Šťáva aloe vera - 98,5% - Olivový olej - 0,42% - Želírovací činidlo carbomer - 1% - Potravinářský konzervant - kyselina sorbová (z lat. „ sorbus “- jeřáb)
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_07_Aminokyseliny TEMA:VY_32_INOVACE_06C_Organická.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Doplňkové minerální krmivo pro Telata a mladý skot RESPIBOL Bolus 10 g. Balení: Plastová krabička s 15 nebo 30 bolusy. Presentace Návod na použití Doba.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
☼.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Ovoce, … Doplňky.
Šťáva aloe vera - 98,5% Olivový olej - 0,42%
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Lišejníky - Lichenes.
Estery karboxylových kyselin
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Organické kyseliny
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
AMINOKYSELINY (AMK).
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
01b-Chemické složení živé hmoty FRVŠ 1647/2012
Nutraceutika a funkční potraviny LEGISLATIVA
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Buňka.
Kvalita a bezpečnost nutraceutik funkční potraviny a doplňky stravy
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Vesmír - PL Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Nutraceutika – témata pro samostatné projekty

1. Askorbová kyselina – fyziologické působení, zdroje v potravinách, farmaceutické formulace 2. Listová kyselina (folacin, B9) – fyziologické působení, zdroje v potravinách, problematika homocysteinu 3. Využití Maillardovy reakce v potravinách, fyziologický efekt glykací v organismu 4. Neproteinogenní aminokyseliny, jejich funkce v organismu a případné využití ve výživě (včetně sportovní výživy) 5. Iontové nápoje – složení, problematika koncentrace glukosy a minerálních látek v iontových nápojích 6. Maltodextriny a jejich nutriční a technologické využití 7. β-glukany – struktury, fyziologické působení, potravní zdroje, využití v doplňcích 8. Arabinoxylany - struktury, fyziologické působení, potravní zdroje, využití v doplňcích, technologický význam 9. Fosfolipidy – složení, vlastnosti, fyziologické působení, doplňky stravy, technologické využití 10. Furanové mastné kyseliny v potravě – výskyt, fyziologické působení 11. Bioaktivní látky mléka a výrobků z mléka 12. Vybrané přirozené složky potravin s antioxidační aktivitou, využití v doplňcích 13. Vitamin D – struktura, fyziologické působení, zdroje v potravinách, farmaceutické formulace 14. Vitamin E – struktura, fyziologické působení, zdroje v potravinách, farmaceutické formulace 15. Vybrané bioaktivní karotenoidy - fyziologické působení, zdroje v potravinách, farmaceutické formulace 16. Vybrané poly- a oligosacharidy jako prebiotika – funkční vlastnosti, fyziologické působení, zdroje v potravinách, využití ve výživě, případné nežádoucí efekty a kontraindikace 17. Fosfor – výskyt v potravinách, formy, problematika dietárního příjmu fosforu 18. Sodík - výskyt v potravinách, formy, problematika dietárního příjmu