Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AMINOKYSELINY (AMK).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AMINOKYSELINY (AMK)."— Transkript prezentace:

1 AMINOKYSELINY (AMK)

2 Vlastnosti Bílé, krystalické látky, rozpustné ve vodě - COOH kyselá
? amfoterní - NH2 zásaditá

3 Může dojít ke vzájemné interakci funkčních skupin v rámci jedné molekuly
= VNITŘNÍ DISOCIACE Závisí na pH prostředí Vznikají obojaké ionty = AMFIONTY

4 Vznik amfiontu R – CH – COOH R – CH – COO NH2 NH3 H
V podobě amfiontů jsou AMK při hodnotě pH, která se označuje IZOELEKTRICKÝ BOD pI R – CH – COOH R – CH – COO NH NH3 + H +

5 Jak se AMK chovají při různém pH
A) zásadité prostředí – chovají se jako kyseliny: ANIONTY: R – CH – COOH + OH R – CH – COO NH NH2 B) kyselé prostředí – chovají se jako zásady KATIONTY: R – CH – COOH + H R – CH – COOH NH NH3 +

6 Ionty AMK se v elektrickém poli pohybují různou rychlostí k elektrodám
Ionty AMK se v elektrickém poli pohybují různou rychlostí k elektrodám. (Podle toho, jak jsou disociovány. Toto závisí na pH prostředí) Této vlastnosti se využívá k rozdělení směsi AMK a jejich identifikaci: ELEKTROFORÉZA

7 Při pI je daná AMK zcela disociována na amfionty
Celkový náboj je nulový – v elektrickém poli se nepohybují Při tomto pH jsou nejméně rozpustné ve vodě

8 Výskyt, význam α-L-aminokyseliny (20) = stavební jednotky peptidů a bílkovin Aspartam - umělé sladidlo Prokain lokální anestetikum, Glutasol sodná sůl kyseliny glutamové, zvýrazňovač chuti Framykoin - peptidové antibiotikum Potravinové doplňky

9 Reakce, vznik peptidové vazby
NH2 – CH – COOH NH2 – CH – COOH R R2 NH2 – CH – CONH – CH – COOH + R R2 PEPTIDOVÁ VAZBA (AMIDOVÁ) H2O DIPEPTID

10 Esenciální AMK Neesenciální AMK = pro živočichy nepostradatelné
Neumí je syntetizovat Musí je přijímat v potravě hotové Neesenciální AMK = pro živočichy postradatelné umí si je syntetizovat

11 1. Napište rovnici vzniku dipeptidu reakcí alaninu s cysteinem:
NH2 – CH – COOH NH2 – CH – COOH CH CH2SH NH2 – CH – CONH – CH – COOH + H2O CH CH2SH

12 2. Napište vznik iontu glycinu v kyselém prostředí:
+ H– CH – COOH + H H – CH – COOH NH NH3 +

13 3. Napište vznik amfiontu alaninu
3. Napište vznik amfiontu alaninu. Za jakých podmínek tato částice vzniká? Obojaké ionty (amfionty) vznikají při pH rovném izoelektrickému bodu dané kyseliny. - CH3– CH – COOH CH3 – CH – COO NH NH3 +


Stáhnout ppt "AMINOKYSELINY (AMK)."

Podobné prezentace


Reklamy Google