Česká literatura 80. a 90. let 19. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Divadlo konce 19.století.
Výlet do české literatury
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Číslo:VY_32_INOVACE_24_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Alois Jirásek.
KRITICKÝ REALISMUS V ČECHÁCH. CHARAKTERISTIKA časové zařazení: 80. léta 19. stol. snaha co nejrealističtěji, nejvěrněji popsat obraz společnosti výrazná.
Osobnosti národního obrození
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český kritický realismus a naturalismus
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Alois Jirásek byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu.
Historická tvorba – 19. stol.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
REALISMUS a NATURALISMUS Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PRAVDIVOST?VĚROHODNOST?POZNÁNÍ?NEVYHNUTELNOST?OSUDOVOST?
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
REALISMUS polovina 19. století. Základní anotace  Dějepis - Kultura v dějinách  Šablona: III/2  Pořadové číslo: 1.13  Autor: Mgr. Soňa Blažková 
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Česká literatura 70. a 80. let 19. století
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Rozklad světla optickým hranolem
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Naturalismus v české literatuře
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Opakování z literatury 8. r.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Dálkoměr Optické přístroje Název školy
Neutronová hvězda Vesmír Název školy
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Zapojování rezistorů Řazení rezistorů Název školy
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Český jazyk 9. ročník Alois Jirásek.
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
Národní obrození – 1. fáze
Literatura na přelomu století
Vlastnosti střídavého proudu
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Výroba elektrické energie
Kritický realismus - úvod
Počátky slovesného umění
Elektromagnetická indukce
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

Česká literatura 80. a 90. let 19. století Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Česká literatura 80. a 90. let 19. století Číslo materiálu:   VY_32_INOVACE_14_18 Autor: Mgr. Hana Pleváková Datum vytvoření: 16. 5. 2013 Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. - 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Tematický okruh: Literatura Téma: Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 10 – 20 min Anotace / Metodický list: Prezentace žákům poskytuje informace o české literatuře 80. a 90. let 19. století. Je vhodná pro seznámení s učivem i pro opakování. Žáci se seznamují se znaky a spisovateli tohoto období. V rámci prezentace jsou úkoly pro žáky, na které žáci odpovídají ústně. Na snímku (následujícím po zadání úkolu) je vždy odpověď. Prezentaci lze využít pro projekci na interaktivní tabuli, přes datový projektor ad. Potřebný čas pro výuku je závislý na rychlosti odpovědí žáků.

Česká literatura 80. a 90. let 19. století

Znaky - próza a drama: návaznost na počátky realismu: Havlíček, Tyl, Němcová rozdělení univerzity na českou a německou (1882) boj o pravost rukopisů kritický realismus, naturalismus Úkoly: Co je to kritický realismus? Co je to naturalismus? O jaké rukopisy se jednalo?

Odpovědi: kritický realismus = vyostřený realismus, kritika společnosti naturalismus = krajní realismus, zachyceny i odporné věci, vliv dědičnosti Rukopis zelenohorský a královédvorský

Historická próza Alois Jirásek (1851 – 1930) narodil se v Hronově u Náchoda studium historie, profesor dějepisu v Litomyšli, pak v Praze zpracoval různá historická období http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Alois_Jir%C3%A1sek.jpg

Alois Jirásek nejstarší období dějin: Staré pověsti české – příchod Čechů na naše území období husitské: Mezi proudy, Proti všem, Bratrstvo, Husitský král, Z Čech až na konec světa období NO: F. L. Věk, U nás, Filozofská historie doba pobělohorská: Temno, Skály, Psohlavci, Skaláci drama: Lucerna

Venkovská próza Karel Václav Rais (1859 – 1926) narodil se v Lázních Bělohrad (Podkrkonoší) vesnický učitel povídkový soubor: Výminkáři romány: Zapadlí vlastenci, Západ obraz venkova, zachyceni chudí lidé, vztahy mezi generacemi (rodiče X děti) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Karel_Vaclav_Rais_1896.png

Venkovská próza – další spisovatelé: Teréza Nováková, Antal Stašek (otec Ivana Olbrachta), Jindřich Šimon Baar Ignát Herrmann (1854 – 1935) prozaik humorista jeho díla zfilmována: např. Otec Kondelík a ženich Vejvara, U snědeného krámu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Ignat_Herrmann_Fiedler.png

Naturalismus Karel Matěj Čapek – Chod (1860 – 1927) Chod – přídomek román Kašpar Lén mstitel - vrah, mstitel – zedník Lén realita krutá a příliš syrová http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Karel_Capek-Chod.jpg

Realismus a naturalismus Alois a Vilém Mrštíkové bratři drama – tragédie Maryša (5 jednání, ze slovácké vesnice, sňatek z donucení, nešťastná láska Maryši a Francka, Francek – vojna, pak jeho návrat, Vávra – otráven kávou) Vilém Mrštík Napsal: Pohádka máje: milostný příběh Heleny a Ríši http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Vilem_Mrstik_1897.png

Použité zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, ISBN 80-7200-965-6. BAUER, Alois. Čeština na dlani - přehled světové a české literatury. Olomouc: Rubico, 2007, ISBN 80-7346-068-8. LEHÁR, Jan; STICH, Alexandr; JANÁČKOVÁ, Jaroslava; HOLÝ, Jiří. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, ISBN 80-7106-308-8.