Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhLiteratura pro 2.ročník TémaKarel Václav Rais Označení DUMUVY_32_INOVACE_107 Jméno autoraEva Máchová Datum vytvoření24.2.2013 AnotacePrezentace života a díla, práce s ukázkou.

2 Karel Václav Rais (4. ledna 1859 Lázně Bělohrad – 8. července 1926 Praha)

3 - spisovatel s regionálním zaměřením na Podkrkonoší - představitel realismu a tzv. venkovské prózy (navazoval na Němcovou, Hálka a Světlou) -pocházel z chudé rodiny, vystudoval učitelský ústav v Jičíně - učil v Železných horách, v Hlinsku a Trhové Kamenici - stal se ředitelem měšťanských škol v Praze na Vinohradech - založil beletristický časopis Zvon (1)

4 Charakteristika tvorby: - začínal díly pro mládež – výchovná funkce - později stěžejní témata: horalé, výminkářská otázka, generační problémy - postavy s vysokými morálními zásadami (touží po změně, ale jsou slabé), dále postavy, které se nemohou bránit (staří lidé, děti) -prostředí děl: podkrkonošský venkov (1)

5 Dílo (1): Povídky: Výminkáři - kritika touhy mladé generace po majetku, generační problémy Romány: Kalibův zločin– hlavní hrdina zabije pod vlivem okolností svou ženu – prvky naturalismu (Při sledování videa (2) se pokuste najít další rysy románu.)videa Západ (1896) Zapadlí vlastenci – vesnické buditelské snahy ve 40. letech 19. století

6 Západ - konec života devadesátiletého faráře - stinné i jasné stránky stáří - souznění lidských osudů a drsné krajiny, která je obklopuje (Českomoravská vysočina) Ukázka: Posuďte jazykové prostředky: Advent přišel s tichými mrazy. Země byla jako kámen, sněhu nachumeleno, stromy v huňaté jinovatce. Ticha byla, ani snítka se nepohnula. Na čisté obloze jiskřilo studené sluníčko, po luhu se mdle leskla tvrdá sněhová kůra. Vesnické střechy byly kolem dokola ověšeny rampouchy, třásněmi jinovatky, ledovými laloky a cípy, jichž den za dnem přibývalo (...). (3)

7 Seznam literatury a pramenů (1)http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Václav_Raishttp://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Václav_Rais (2)Video. TV Slovácko: Slovácké divadlo připravilo další skvost - Kalibův zločin. [online] [cit. 2013-02-24]. Dostupné na WWW: http://www.youtube.com/watch?v=a-XjSZ0PiDU http://www.youtube.com/watch?v=a-XjSZ0PiDU (3)Sochrová, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Praha, 2008, s. 137


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google