Bilanční právo 1. blok.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost za vedení účetnictví
Advertisements

Plánování auditu 3. cvičení.
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Bilance a bilanční princip
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Ustavení a vznik.
Audit seminář CGI duben 2014.
Komanditní společnost
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Společnost s ručením omezeným
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_04.
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Vybrané problémy účetnictví a daní související s rekodifikací soukromého práva v České republice Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
01.14 Inventarizace majetku
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek Štencel.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
IFRS 1 První aplikace IFRS.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1160Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Práva a povinnosti akcionáře právní úprava zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Obchodní společnosti I.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Finanční zdroje obchodní korporace
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní postavení společníků
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Bilanční právo Finanční právo I.
Bilanční právo 1. blok.
Obchodní právo I. Akciová společnost
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Bilanční právo 1. blok

Témata dnešního bloku bilanční právo ve finančním právu účetní pojmy napříč právním řádem základní prameny bilančního práva

Bilanční právo v rámci finančního práva Finanční právo součástí veřejného práva Finanční právo dělíme na část: Fiskální Nefiskální Fiskální část Nefiskální část daňové právo - veřejné bankovní právo rozpočtové právo - veřejné pojišťovnické právo - právo finančních trhů - měnové právo, atd.

Bilanční právo v rámci finančního práva Bilanční právo patří do nefiskální části finančního práva Bilanční právo se zabývá právní úpravou účetnictví Prameny bilančního práva Právními předpisy regulujícími oblast účetnictví Strukturou právní úpravy účetnictví „účetními“ právními pojmy Atd.

Účetní pojmy v právní řádu 1) obchodní právo ZOK (např. problematika rozdělování podílu na zisku)

Příklady z obchodního práva I ZOK § 34 (1) Podíl na zisku se stanoví na základě řádné nebo mimořádné účetní závěrky schválené nejvyšším orgánem obchodní korporace. Lze jej rozdělit pouze mezi společníky, ledaže společenská smlouva určí jinak. § 40  (2) Zálohu na výplatu podílu na zisku lze vyplácet jen na základě mezitímní účetní závěrky, ze které vyplyne, že obchodní korporace má dostatek prostředků na rozdělení zisku. Výše zálohy na výplatu zisku nemůže být vyšší, než kolik činí součet výsledku hospodaření běžného účetního období, nerozděleného zisku z minulých let a ostatních fondů ze zisku snížený o neuhrazenou ztrátu z minulých let a povinný příděl do rezervního fondu. K výplatě zálohy nelze použít rezervních fondů, které jsou vytvořeny k jiným účelům, ani vlastních zdrojů, jež jsou účelově vázány a jejichž účel není obchodní korporace oprávněna měnit.

Příklady z obchodního práva II ZOK § 161 Podíl na zisku (3) U podílů, se kterými je spojen pevný podíl na zisku, se usnesení valné hromady o rozdělení podílu na zisku nevyžaduje. Pevný podíl na zisku je splatný do 3 měsíců od schválení účetní závěrky, z níž právo na podíl na zisku vyplývá. (4) Částka k rozdělení mezi společníky nesmí překročit výši hospodářského výsledku posledního skončeného účetního období zvýšenou o nerozdělený zisk z předchozích období a sníženou o ztráty z předchozích období a o příděly do rezervních a jiných fondů v souladu s tímto zákonem a společenskou smlouvou. § 181 (1) Valnou hromadu svolává jednatel alespoň jednou za účetní období, ledaže tento zákon nebo společenská smlouva určí, že valná hromada má být svolána častěji. (2) Řádnou účetní závěrku projedná valná hromada nejpozději do 6 měsíců od posledního dne předcházejícího účetního období.

Účetní pojmy v právní řádu 1) obchodní právo ZOK (např. problematika rozdělování podílu na zisku) 2) občanské právo insolvenční zákon (napříč celým zákonem)

Příklady z občanského práva insolvenční zákon § 277 (1) Neprodleně poté, co nabude účinnosti prohlášení konkursu, zajistí insolvenční správce provedení procesních úkonů a dalších činností, které z prohlášení konkursu vyplývají. (2) Insolvenční správce zaměří svou činnost zejména ke zjištění, zajištění a soupisu, k dokončení seznamu přihlášených pohledávek, k přípravě přezkumného jednání a k přípravě schůze věřitelů. (3) Jde-li o dlužníka, který vede účetnictví nebo evidenci podle zvláštního právního předpisu, sestaví insolvenční správce ke dni předcházejícímu dni, kterým nastanou účinky prohlášení konkursu, mezitímní účetní závěrku nebo přehled o příjmech, výdajích, majetku a závazcích.

Účetní pojmy v právní řádu 1) obchodní právo ZOK (např. problematika rozdělování podílu na zisku) 2) občanské právo insolvenční zákon (napříč celým zákonem) 3) trestní právo TZ (např. tr. č. zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění)

Příklady z trestního práva trestní zákoník § 254 Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění (1) Kdo nevede účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady sloužící k přehledu o stavu hospodaření a majetku nebo k jejich kontrole, ač je k tomu podle zákona povinen, kdo v takových účetních knihách, zápisech nebo jiných dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, nebo kdo takové účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady změní, zničí, poškodí, učiní neupotřebitelnými nebo zatají, a ohrozí tak majetková práva jiného nebo včasné a řádné vyměření daně, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

Účetní pojmy v právní řádu 1) obchodní právo ZOK (např. problematika rozdělování podílu na zisku) 2) občanské právo OZ (např. problematika likvidací, nadačního kapitálu, apod.) insolvenční zákon (napříč celým zákonem) 3) trestní právo TZ (např. tr. č. zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění) 4) finanční právo napříč celým odvětvím (fiskální i nefiskální část)

Základní prameny bilančního práva zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví základní předpis Stanovuje rozsah a způsob vedení účetnictví, požadavky na jeho průkaznost, rozsah a způsob zveřejňování informací z účetnictví a podmínky předávání účetních záznamů pro potřeby státu vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví Zejména stanovuje požadavky na účetní závěrky, vymezuje směrnou účetní osnovu, účetní metody, atd.

Základní prameny bilančního práva účetní standardy Vydává MF na základě zmocnění v §36 ZoÚ pro dosažení souladu při používání účetních metod účetními jednotkami a pro zajištění vyšší míry srovnatelnosti účetních závěrek Tabulka zdroj: https://business.center.cz

Základní prameny bilančního práva Interpretace Národní účetní rady http://www.nur.cz/interpretace.html NÚR založena profesními organizacemi jako spolek - členové Komora auditorů ČR, Komora daňových poradců, Svaz účetních ČR, VŠE Hlavním posláním je spolupráce s ministerstvem financí na tvorbě legislativy a souvisejících norem se zaměřením na oblast účetnictví, tvorba, aktualizace, vydávání a distribuce českých účetních standardů a dalších souvisejících metodik – ne normativní pr. akty

Základní prameny bilančního práva zákon č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů (zákon o auditorech) upravuje výkon auditorské činnosti, působnost Komory auditorů České republiky, působnost Rady pro veřejný dohled nad auditem, a práva a povinnosti fyzických a právnických osob s tím spojené

Základní prameny bilančního práva IAS – mezinárodní účetní standardy (International Accounting Standards) standardy vydávané v letech 1973 až 2001 Výborem pro mezinárodní účetní standardy (IASC), (International Accounting Standards Committee) Od 2001 nahrazeno Radou pro mezinárodní účetní standardy (IASB) (International Accounting Standards Board) nové standardy pod názvem Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) (International Financial Reporting Standards). Od 1. ledna 2005 jsou společnosti kotované na veřejně obchodovaných burzách Evropské unie povinny vykazovat své konsolidované účetní výkazy v souladu se standardy IAS/IFRS

Základní prameny bilančního práva ISA – mezinárodní auditorské standardy (International Standards on Auditing) standardy vydávané Mezinárodní federací účetních (IFAC), (International Federation of Accountants) nejsou normativní právní akty

Děkuji za pozornost JUDr. Johan Schweigl, Ph.D. email: Johan.Schweigl@law.muni.cz