Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Advertisements

Zdravý životní styl ve školách podporujících zdraví Konference PhDr. Jitka Reissmannová, Ph. D. Katedra výchovy ke zdraví PdF MU.
KOUŘENÍ.
Plíce po 20 letech kouření
- vznik nádorů a jejich prevence
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Chřipka Kód VM:VY_52_INOVACE_24 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Houba Lion's Mane.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PREVENTIVNÍ PÉČE.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Ochrana veřejného zdraví
.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Jitka Slaná Reissmannová
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Rizika ohrožující zdraví
Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete:
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Víš co jíš? Web MZe.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Prevence onkologických onemocnění – rakovina prsu
Onkologie Jitka Pokorná.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Prevence onkologických onemocnění – rakovina varlat
Prevence nádorových onemocnění v primární péči
Číslo v digitálním archivu školy
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
AUTOR: Blanka Petlánová
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
GYNEKOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK
Transkript prezentace:

Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace Jitka Slaná Reissmannová

Evropský kodex proti rakovině 1. Nekuřte. Pokud kouříte, přestaňte. Pokud nemůžete přestat, nekuřte v přítomnosti dětí. Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření Masarykův onkologický ústav, Žlutý kopec 7, 656 53 Brno telefonní číslo: 543 134 303 e-mail: poradna@mou.cz www.onko.cz/poradna/ Brožury LPR: Mýty a fakta o kouření: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_myty%20a%20fakta%20o%20kou%C5%99en%C3% AD%20(1).pdf Kouření a zdraví file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_koureni%20a%20zdrav%C3%AD%20(1).pdf Jak nás – nekuřáky – ohrožuje kouření file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_tretiruka%20(3).pdf Aby vaše dítě nekouřilo file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_aby_vase%20dite%20(1).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav http://www.szu.cz/publikace/prevence-zavislosti Výchova ke zdraví: http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/zavislosti/tabak.html http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/zavislosti/doporucene-metodiky.html (odkaz na metodické materiály pro MŠ, ZŠ,SŠ)

Evropský kodex proti rakovině 2. Vyvarujte se nadváhy a obezity, omezte spotřebu tučných jídel. Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření Masarykův onkologický ústav, Žlutý kopec 7, 656 53 Brno telefonní číslo: 543 134 303 e-mail: poradna@mou.cz www.onko.cz/poradna/ Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: http://www.szu.cz/publikace/diety-specielni-vyziva http://www.szu.cz/modules/marwel/index.php?article=5134&parent_aid=4819&lang=czech http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/spravna_vyziva_a_pohyb.pdf http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/20.2.2014rakovina_diabets/poster.pdf Výchova ke zdraví: http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/vyziva.html http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/vyziva/doporucene-metodiky.html (metodické materiály pro MŠ, ZŠ, SŠ) Pohyb a výživa: http://pav.rvp.cz/

Evropský kodex proti rakovině Denně vykonávejte nějakou tělesnou činnost Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: http://www.szu.cz/publikace/pohyb-a-rehabilitace http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/spravna_vyziva_a_pohyb.pdf http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/20.2.2014rakovina_diabets/poster.pdf Výchova ke zdraví: http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/pohyb.html http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/pohyb/doporucene-metodiky.html (metodické materiály pro MŠ, ZŠ, SŠ) Pohyb a výživa: http://pav.rvp.cz/

Evropský kodex proti rakovině 3. Jezte denně více různých druhů ovoce a zeleniny, alespoň v pěti porcích. Omezte příjem potravin obsahujících živočišné tuky, jezte obiloviny. Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření Masarykův onkologický ústav, Žlutý kopec 7, 656 53 Brno telefonní číslo: 543 134 303 e-mail: poradna@mou.cz www.onko.cz/poradna/ Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: http://www.szu.cz/publikace/diety-specielni-vyziva http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/spravna_vyziva_a_pohyb.pdf http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/20.2.2014rakovina_diabets/poster.pdf Výchova ke zdraví: http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/vyziva.html http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/vyziva/doporucene-metodiky.html (metodické materiály pro MŠ, ZŠ, SŠ) Pohyb a výživa: http://pav.rvp.cz/

Evropský kodex proti rakovině 4. Jestliže pijete alkohol, ať již pivo, víno nebo koncentráty, snižte potřebu na 2 nápoje denně, jste-li muž, a na 1, jste-li žena. Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav http://www.szu.cz/publikace/prevence-zavislosti Výchova ke zdraví http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/zavislosti/alkohol.html http://www.alkoholik.cz/zavislost/index.php

Evropský kodex proti rakovině 5. Nevystavujte se nadměrnému slunečnímu záření. Zvlášť důležité je chránit děti a mladistvé. Ti, kdo mají sklon se rychle spálit, se musí chránit během celého života. Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kůže a její ochrana file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/web_kuze.pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: Slunce dobré i zlé: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/letaky/Slunce_dobre_i_zle.pdf UV záření: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/plakaty/uv_zareni.pdf Nádory kůže: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/nadory_20kuze.pdf http://www.melanom.cz/

Evropský kodex proti rakovině 6. Dodržujte přesně pravidla ochrany před známými rakovinotvornými látkami. Dodržujte všechny zdravotní a bezpečností předpisy při styku s látkami, které mohou způsobit rakovinu. Dodržujte směrnice radiační hygienické služby. Brožury LPR: Onkologie pro laiky file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav http://www.szu.cz/publikace/ochrana-zdravi-pri-praci Azbest: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/brozury/AZBEST.verze_pro_web_SZU.pdf Co lze najít na etiketě nebezpečných chemických látek a přípravků? http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/letaky_pdf/Etiketa_nebezpecne_chem.latky.pdf Grilování: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/Grilovani.pdf Prevence plísňových onemocnění: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/prevence_plisni.pdf

Evropský kodex proti rakovině 7. Ženy, choďte pravidelně na gynekologické prohlídky a žádejte vyšetření stěru z děložního čípku. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Rakovina ovaria: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/ovarium_web.pdf Rakovina a sex: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/sex%20na%20web.pdf Co by měly ženy znát o rakovině děložního čípku: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/delozni%20cipek%20na%20web.pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/Nove/ZUletak_cervix.pdf Masarykův onkologický ústav https://www.mou.cz/prevence/t3054#chapter=4 https://www.mou.cz/prevence/t3054#chapter=8 http://www.onkomajak.cz/rakovina-vajecniku http://mesicraka.cz/

Evropský kodex proti rakovině 8. Ženy, kontrolujte si pravidelně prsy (samovyšetřováním) a nechte si po dosažení 50 let pravidelně provádět mammografii. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Dědičnost jako rizikový faktor pro vznik nádorů: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/D%C4%9Bdi%C4%8Dnost%20jako%20ri zikov%C3%BD%20faktor.pdf Rakovina prsu u žen: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/prs2015_web%20(1).pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/letaky/Samovysetreni_prsu.pdf http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/letaky_pdf/Samovysetrovani_prsu.pdf Masarykův onkologický ústav: https://www.mou.cz/prevence/t3054#chapter=3 http://www.mamo.cz/ http://www.mammahelp.cz/ https://www.rucenaprsa.cz/

Evropský kodex proti rakovině 9. Navštivte lékaře, máte-li přetrvávající potíže, jako jsou kašel, chrapot, nepravidelná stolice, nebo jestliže hubnete bez známé příčiny. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Dědičnost jako rizikový faktor pro vznik nádorů: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/D%C4%9Bdi%C4%8Dnost%20jako%20rizikov%C3 %BD%20faktor.pdf Kde ještě naleznete informace: Masarykův onkologický ústav Obecné informace o prevenci: https://www.mou.cz/prevence-uvod/t3002 Videokonference: https://www.mou.cz/video-odpovedi-na-otazky-o-prevenci-rakoviny/t4074 Onkologické informační centrum: https://www.mou.cz/onkologicka-poradna/t3005

Evropský kodex proti rakovině 10. Navštivte lékaře, objevíte-li kdekoliv na těle bulku, pozorujete-li změny pigmentového znaménka nebo zjistíte-li krvácení bez známé příčiny. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Dědičnost jako rizikový faktor pro vznik nádorů: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/D%C4%9Bdi%C4%8Dnost%20jako%20rizikov%C3 %BD%20faktor.pdf Kde ještě naleznete informace: Masarykův onkologický ústav Obecné informace o prevenci: https://www.mou.cz/prevence-uvod/t3002 Videokonference: https://www.mou.cz/video-odpovedi-na-otazky-o-prevenci-rakoviny/t4074 Onkologické informační centrum: https://www.mou.cz/onkologicka-poradna/t3005 www.rakovinavarlat.cz www.maskoule.cz

Evropský kodex proti rakovině 11. Účastněte se očkovacích programů proti infekci způsobené virem hepatitidy B. Brožury LPR: Onkologie pro laiky: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/onkol_na_web%20(2).pdf Rakovina jater a žlučových cest: file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/Dokumenty/Downloads/jatra%20na%20web.pdf Kde ještě naleznete informace: Státní zdravotní ústav: Hepatitidy: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/letaky/hepatitidy.pdf http://www.szu.cz/tema/prevence/predejdete-virove-hepatitide-a?highlightWords=%C5%BEloutenka Hygiena rukou: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/Nove/hygiena_rukou.pdf Výchova ke zdraví: http://www.vychovakezdravi.cz/clanky/ostatni/infekcni-onemocneni.html