Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
Potřebujeme komunitu? Snaha o reflexi konceptu komunity v pozdně moderní společnosti Veronika Hásová FF UK, Katedra sociologie Olomouc: 22. –
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Marcela Petrová Kafková Ústav populačních studií, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno Regionální aplikace indexu.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
SVOČ Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Romské ženy a tabu Autorka: Bc. Denisa Kroupová Školitelka: PhDr. et Bc. Alena.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Lidská společnost digitálního věku
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra právních oborů, řízení a ekonomiky Kolegium děkana 2. června 2009.
Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Úřad práce České republiky
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Hlavní město praha a integrace cizinců
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Zákon o sociálním podnikání
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
GENDER.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Rodina na prahu 3. tisíciletí
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení
Katedra veřejné ekonomie
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
Správa sociálního zabezpečení
Rapid Re-Housing Brno IQ Roma servis.
Sociologické aspekty ochrany spotřebitele
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
IRP 2017 (Internacionalizace) Výměnná laboratorní praktika FM TUL/HSZG
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Předcházející pedagogická praxe a nadějná současnost
Phdr. hana pazlarová ph.d.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Klíčové aktivity projektu
Phdr. hana pazlarová ph.d.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí Soutěž SVOČ na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí Autorka: Bc. Lenka Lidová 2RPN PS Školitelka: PhDr. Alena Kajanová, Ph.D. KSO. 27. 11. 2013

Teoretická východiska Aktuální problematika gender, zaměřená převážně na majoritní část společnosti Literatura hovoří pouze o tzv. „tradičním“ uspořádání genderových rolí v romské rodině V „tradičním“ uspořádání role v romské rodině striktně rozdělené: muž- veřejný sektor, finanční zabezpečení a reprezentace, žena- privátní sektor, péče o děti a domácnost Postavení ženy výrazně méněcenné, zvyšovalo se však věkem a počtem dětí Změna v důsledku emancipačních snah romských žen?

Cíl příspěvku Studovat a analyzovat percepci sociální situace v romských komunitách v kontextu genderových rolí. Jedná se o dílčí datové výstupy projektu GAJU 098/2013/S Současné postavení romské ženy v rodině a ve společnosti

Metodika Terénní výzkum u deseti Romů a deseti Romek (České Budějovice), hloubkové rozhovory Tři focus group realizované s experty (sociální pracovníci/ce, akademici, zástupci Policie ČR) v Českých Budějovicích, Plzni, Brně (vždy 8 expertů, 60 min.) Kvalitativní data analyzována v programu Atlas ti (třístupňové kódování) Sběr dat: duben – září 2013

Výsledky – terénní výzkum Rozhovory s romskými informanty a informantkami Dílčí témata: Role ženy -péče o děti, domácnost, prestiž ženy však přestává být závislá na počtu narozených dětí, naopak! Role ženy se rozšiřuje s privátního sektoru na veřejný. (kontakt s úřady) Role muže -stává se závislý na ženě (nemůže rodinu zabezpečovat), rozhodovací pravomoc o rodinných záležitostech (udržení hegemonie) Emancipace žen - v oblasti vzdělávání, porodnosti, zaměstnanosti

Výsledky - výstupy focus group Role ženy: Aktivní Péče o děti, domácnost Kontakt s majoritními institucemi: úřady, škola - vytváří rodině vizitku Zajištění financí v případě nezaměstnanosti či nepřítomnosti muže, hospodaření s financemi Negativní postoj žen k většímu počtu dětí – ale hlavní slovo muže Role muže: Pasivní Ztráta „tradiční“ role (z důvodu sociální situace) Muž se stává finančně závislý na partnerce Snaha udržet hegemonii: bití ženy, tolerance milenek, atp. Muž brání ženě v emancipaci

Závěr Již nelze hovořit o „tradičním“ uspořádání romské rodiny Nutnost znát specifika a dynamiku změn uvnitř romských komunit pro adekvátní možnosti intervence (genderově korektní sociální práce) Snaha o emancipaci Romek naráží na překážky hegemonní maskulinity Změny v genderovém uspořádání romské rodiny mohou determinovat některé projevy rizikového chování (nezaměstnanost-> nepohoda v rodině, dluhy-> kriminální činnost)

Děkuji vám za pozornost