DARY MOŘE Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: dary moře, mušle, chobotnice, langusta Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 517
MOŘSKÉ PLODY Dělí se na: Měkkýše chobotnice, mušle, řasy, sépie Korýši rak, humr, langusta, krab, kreveta 1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99sk%C3%A9_plody
MUŠLE Srdcovka jedlá Střenka jedlá Šášeň lodní Ústřice jedlá Slávka jedlá Perlotvorka mořská Hřebenatka jakubská
ÚSTŘICE Konzumují se za syrova Mohou se tepelně opracovat Konzumuji se pokapané citrónem či bez 2. http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/te/12rocnik/0000arybymekysy.htm
LANGUSTA Usmrcujeme ponořením do vroucí vody Využíváme na minutky, teplé a studené předkrmy 2. http://www.nordsee.com/cz/themen/185/Langusta
MOŘSKÉ ŘASY AGAR - AGAR NORY WAKAME a KOMBU bílá mořská řasa má využití hlavně v cukrářské výrobě. NORY je to plátkovaná, mořská, tmavě zelené až černé barvy je základem japonské speciality - SUSHI WAKAME a KOMBU doplněk do salátů a polévek vysoký obsah minerálů (jód) 4. http://pani-dyne.cz/mb/Slovnicek.aspx
Chobotničky smažené v těstíčku nebo trojobalu chobotničky rozmrazíme opláchneme a zkontrolujeme odstranění zobanu a váčku s inkoustem obalujeme a ihned smažíme podáváme s bílým pečivem a majonézovými omáčkami. 5. http://michallatta.blog.sme.sk/c/263628/Chobotnicky-desiatove-menu.html
ZDROJ: Sedláčková, H., Nodl, L.,Řešátko,J.: Technologie přípravy pokrmů 4, Fortuna 2001, ISBN: 80-7168-788-X Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti