Obecná teorie relativity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Fyzika I Marie Urbanová Fyzika I-2016, přednáška 1 1.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
OMLÁDNUTÍ DÍKY CESTOVÁNÍ V KOSMU KATEŘINA KUBIČKOVÁ IX.A.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
Fyzika I (mechanika a molekulová fyzika NOFY021) Jakub Čížek – katedra fyziky nízkých teplot Tel: Doporučená literatura:
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
38. Optika – úvod a geometrická optika I
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Vlnové vlastnosti částic
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Dynamika hmotného bodu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Barva světla, šíření světla a stín
8.1 Aritmetické vektory.
VZNIK SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE SPECIÁLNÍ TEORII RELATIVITY
VESMÍR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Elektromagnetická slučitelnost
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Lisa Supermassive black holes
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
(a s Coriolisovou silou)
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Speciální teorie relativity
Mechanika a kontinuum NAFY001
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Země ve vesmíru.
Soustava částic a tuhé těleso
Světelné jevy -shrnutí
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Mechanické kmitání a vlnění
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
VI. ročník ZŠ (praktická)
Relativistická dynamika
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Molekulová fyzika Sytá pára.
Přírodopis 9. ročník Téma: Vesmír a jeho vznik Obsah: 1. Big Bang
Obecná teorie relativity
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Speciální teorie relativity
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

Obecná teorie relativity SPŠ SE a VOŠ Liberec Mgr. Jaromír Osčádal

Co je gravitace Když se ke skupině různých předmětů volně se vznášejících v prostoru blíží se zrychlením nějaká deska, může to vypadat, že předměty na tu desku padají jako v gravitačním poli. V takovém případě tělesa vůbec nepociťují účinky nějaké tíhy, protože se volně vznáší v prostoru a neví o blížící se desce. Teprve po dopadu jsou najednou tlačena k jejímu povrchu jako v gravitačním poli. Ovšem skutečné gravitační pole se chová úplně stejně! Einstein právě tohle prohlásil za přírodní zákon: zrychlení nelze odlišit od gravitace.

Klasický princip relativity Mechanické děje dopadnou ve všech inerciálních soustavách stejně. Žádný z inerciálních systémů není nijak privilegován. V rozporu s tím byl absolutní prostor v teorii I. Newtona. Speciální teorie relativity 1. Mechanické i elektromagnetické děje dopadnou ve všech inerciálních systémech stejně. Žádný z inerciálních systémů není nijak privilegován.  2. Rychlost světla je ve všech inerciálních souřadnicových soustavách stejná.

Obecná relativita 1. Všechny děje dopadnou v libovolném souřadnicovém systému stejně. Žádný systém není nijak privilegován.  2. Gravitaci a setrvačné děje od sebe nelze odlišit. V urychlující se raketě dochází ke stejným dějům jako ve skutečném gravitačním poli. Naopak ve volně padajícím letadle pociťujeme stav beztíže a gravitační pole nevnímáme. Vyjádřením tohoto faktu je tzv. princip ekvivalence.

Princip ekvivalence Setrvačná a gravitační hmotnost jsou si navzájem úměrné, při vhodné volbě jednotek jsou si rovné. Princip ekvivalence vede k neodlišitelnosti setrvačných a gravitačních jevů a umožňuje popisovat gravitaci za pomocí křivého časoprostoru.

Princip ekvivalence II Silný princip ekvivalence Energie odpovídající elektromagnetickému poli se také projevuje jako setrvačná hmotnost. I tato hmotnost má své gravitační účinky. Velmi silný princip ekvivalence Energie, která by odpovídala samotnému gravitačnímu poli má také projevy jako setrvačná a gravitační hmotnost.

Matematický popis OTR 1. Každé těleso zakřivuje svou přítomností prostor a čas kolem sebe. 2. V tomto zakřiveném časoprostoru se tělesa pohybují po nejrovnějších možných drahách (geodetikách). 3. Tělesa tedy časoprostor sama vytvářejí, bez nich časoprostor neexistuje a nemá smysl. A. Einstein (1879-1955) K. Schwarzschild (1873-1916) A. Fridman (1888-1925)

Jevy které objasňuje OTR: Zdánlivá poloha hvězdy zakřivení světelného paprsku v gravitačním poli (1,75 " u povrchu Slunce) gravitační čočky (první objevena v roce 1979) stáčení perihelia planet (zejména Merkura 43" za století) gravitační červený posuv (závislost chodu hodin na gravitačním poli, poprvé prokázán pro bílé trpaslíky) Slunce Země Země

Jevy které objasňuje OTR: zpoždění elektromagnetického signálu Lensův-Thirringův jev (strhávání souřadnicové soustavy) gravitační vlny černé díry kosmologický červený posuv a rozpínání Vesmíru neeukleidovská geometrie časoprostoru