Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Legie, pomocná vojska i civilní život Říma
Advertisements

ŘÍMSKÉ LEGIE.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Lukajda Buřilůj Johny Hádek
Husitské válečnictví.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
KRIZE ŘÍMSKÉ REPUBLIKY
Třicetiletá válka
Krize římské republiky
Politická a sociální krize římské republiky
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
SPARTAKOVO POVSTÁNÍ. SPARTAKOVO POVSTÁNÍ Struktura hodiny Opakování Rozpory v římské republice Život otroků, gladiátoři Průběh povstání Výsledky a.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Řím.
Spartské Vojenství.
Husitské války Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Starověký Řím.
Husitské zbraně Daniel Koktavý VI
Od pastýře po jednoho z nejslavnějších bojovníků
Antický Řím Dějiny impéria.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Starověké Athény Petr Machala.
I. triumvirát Petr Machala.
SPARTAKOVO POVSTÁNÍ Petr Machala.
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
KELTOVÉ velká skupina kmenů, která ve starověku obývala západní, střední a částečně i jižní a východní Evropu, vč. území dnešní ČR Potomci dnes žijí v.
ŘÍMSKÉ HRY Vypracovaly: Světlana Moravčíková, Lucie Zetková, 2. A.
Krize a zánik republiky
Ovládnutí Itálie Římem
Punské války I. Petr Machala.
Starověký řím.
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Krize římské republiky Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
Má vysněná škola. Kdy by měla škola začínat ? A kdy končit ? ● Začínat by měla v 10:00 ● Končit by měla ve 12:00 ●
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
Starověké Římské vojenství Každá část římského vojska prošla mnoha reformami. Nejsilnější a nejlepší část římské armády byla pěchota. Hlavní formací římské.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
ITÁLIE KOLOSEUM.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Prokop Holý
OVLÁDNUTÍ APENINSKÉHO POLOOSTROVA
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Sparta ve starověku.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
Počátky starověkého Říma
VY_32_INOVACE_Lul_III_11 Gladiátoři a Spartakus
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
KOMPLEXNÍ VĚTNÝ ROZBOR
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18-35_Spartakovo povstání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:   ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
STAROVĚKÝ ŘÍM.
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
KRIZE REPUBLIKY.
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Počátky starověkého Říma
Transkript prezentace:

Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky 73 př.n.l Zpracoval: Jakub Švarc

Otroci byli bráni jako majetek a ne jako lidé Otrokáři měli neomezenou moc a otroci neměli žádná práva, jejich „majitelé“ si s nimi mohli dělat cokoliv Jejich jména zanikala a byla nahrazována přezdívkami Často docházelo k povstání otroků v minulosti ale většinou bylo hned potlačeno

Spartakovo povstání Zřejmě bývalý legionář, gladiátor a vůdce povstání nejdříve pár gladiátorů ukryti na hoře Vesuv kde se stahovaly další otroci drancovali Itálii rozdělení Krixa a Spartaka Spartakus chtěl vyvolat další vzpouru na Sicílii ale piráti kteří jej měli přepravit byli podplaceni. Crassovo vojsko jej porazilo kousek od přístavu Burundius

Gladiátoři Odvozeno od Gladius - meč Gladiátoři byly cvičení podle prvních škol šermu. Boj muže proti muži Učily se různé styly boje(murmillona, retiarius)a snimy se učily zacházet s různými typy zbraní Boji se věnovali téměř každý den na cvičišti či v aréně Mezi vzbouřenci nebyli jenom gladiátoři , normální otroci či odpůrci tehdejších poměrů ale i zločinci

Římská armáda Římská armáda používala převážně bojové formace Téměř vůbec nebojovali proti sobě jako jednotlivci V prvních liniích byly vždy zkušení bojovníci, nováčci se držely vzadu První řady se vždy po chvíli střídaly a po únavě byly nahrazeny novými vojáky aby si mohli odpočinout. První řada byla také podpírána rukou spolubojovníků zezadu Byla to první profesionální armáda, všichni vojáci byli jednotně vybaveni

Římská armáda byla později skládána také ze žoldnéřů, většinou barbarských kmenů(keltů či germánů) Výbavou římského vojáka bylo: přilba, štít, kopí, slavný gladius - římský meč a první plátová zbroj zvaná lorica segmentata Římané také vymysleli a nosily kroužkové zbroje