Zadělávání jde o tepelnou úpravu vařením, kdy vaříme všechny suroviny najednou (maso, zelenina, houby) nakrájené na kostky podle druhu pokrmu zahušťujeme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PONDĚLÍ Polévka Zeleninový vývar s mušličkami 20,- Kč Polévka Selská polévka 25,- Kč.
Advertisements

H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y Houbová smaženice Porcí : 4 Doba přípravy : 35 min Použité suroviny: 800 g čerstvých hub | 1 ks cibule | 100.
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
ZMRZLINY A POHÁRY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: zmrzlina, poháry, mléčná, ovocná, smetanová.
ÚTERÝ Polévka Kuřecí vývar s drobením 20,- Kč Polévka Hrachová 25,- Kč.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PÁTEK Polévka Kuřecí vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Fazolová 25,- Kč.
KUTILK (Alan) 02/09/15 | Recept | SýrieSýrie
MINUTKY ZE SKOPOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, skopová kýta,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
GHANSKÝ VÝVAR OD KOSTI (Mustafa) 24/01/15 | Recept | GhanaGhana
Zeleninový vývar s těstovinou Dřšťková z vepřových žaludků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Příprava drůbeže pečením
Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky
29.5 – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
6.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Slepičí vývar see zeleninou a rýží
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Kuřecí vývar s masem a těstovinou
Hovězí vývar s játrovou rýží a zeleninou
Předběžná příprava drůbeže
NÁKYPY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: nákypy, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky Autor:
Příprava pokrmů z hovězího masa
12.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BE soup 1 Zeleninový vývar s písmenkami 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2
Přílohy z brambor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová.
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Přesnídávkové polévky
Barva světla, šíření světla a stín
Hovězí vývar s masem a nudlemi Zeleninový krém se smetanou a krutony
TEPLÉ SLADKÉ OMÁČKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: teplé, sladké, omáčky Autor:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Hovězí vývar se zeleninou a těstovinou
7. – 11. března PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Poměr v základním tvaru.
Zeleninový vývar s hvězdičkami Hráškový krém s krutony
Slepičí se zeleninou a fridátovými nudlemi
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
Rybářská kuchařka 537 receptů.
Kuchařské repetorium 3. ročník – kuchař
Základní tepelné úpravy
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
-charakteristika -tepelné úpravy
VY_32_INOVACE_11_GAS_606_Per
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Bc. Anna Hana Kučeráková
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Slepičí vývar se zeleninou a rýží
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Předběžná příprava zvěřiny
Poměr v základním tvaru.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Předběžná příprava drůbeže
Transkript prezentace:

Zadělávání jde o tepelnou úpravu vařením, kdy vaříme všechny suroviny najednou (maso, zelenina, houby) nakrájené na kostky podle druhu pokrmu zahušťujeme zásmažkou, bešamelem nebo omáčkou velouté zadělávané pokrmy se zjemňují smetanou, máslem, žloutky

Kořenění zadělávaných pokrmů zadělávané pokrmy jsou jemné, proto je dochucujeme muškátovým oříškem nebo muškátovým květem, případně bílým pepřem

Bešamel a Velouté Bešamel – světlá máslová zásmažka zalitá mlékem, rozšlehané, provařená a procezená Velouté – světlá máslová zásmažka zalitá vývarem B, rozšlehaná, provařená a procezená omáčky můžeme doplnit strouhaným sýrem a použít k zapékání pokrmů (zeleniny, těstovin) omáčky slouží jako základ omáček (cibulová, krémová, houbová, krycí apod.)

Zadělávaná míchaná zelenina více druhů zeleniny uvaříme doměkka (hrášek, mrkev, květák, fazolové lusky) zahustíme bešamelem ochutíme solí, cukrem, muškátovým květem zjemníme máslem, popř. v mléce rozšlehaným vejcem

Fazolové lusky nakyselo lusky nakrájíme, podusíme doměkka zahustíme bešamelem nebo světlou zásmažkou zjemníme kysanou smetanou a kouskem másla dochutíme cukrem, octem, solí

Kontrolní otázky Vysvětlete výraz „zadělávaná zelenina“ Čím zahušťujeme zadělávané pokrmy? Jaké koření nejčastěji používáme při přípravě zadělávaných pokrmů? Čím zadělávané pokrmy zjemňujeme?

Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce Technologie 1. díl. Praha: parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. ZENZ, Rainer. wikimedia [online]. [cit. 12.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pfeffer-Gew%C3%BCrz.jpg DOMINIKMATUS. wikimedia [online]. [cit. 12.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nutmeg-spice.jpg NK. wikimedia [online]. [cit. 12.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Muscade.jpg#globalusage