Zpracovala: K. Orendáčová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Advertisements

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vítek Sigmund B. Pivovar Svijany je se svým výstavem hektolitrů v roce 2009 šestým největším českým pivovarem. Stovka zaměstnanců v.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Prohlídka pivovaru Jílovice. Varna Pivovar je rozdělen izolovanou přepážkou na dvě části. V první teplé části se nachází varna s příslušenstvím, ve druhé.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Alkoholické nápoje - víno
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Základy automatického řízení 1
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vlastnosti plynů.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Sacharóza – výroba cukru
Výroba piva Kopčanová Aneta, 3.B.
Pivo a jeho výroba.
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
PEXESO.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výroba dezertních hmot 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
zpracovaný v rámci projektu
Příprava perníkového těsta
Právo sociálního zabezpečení
Suroviny pro výrobu piva
Vlastnosti plynů.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Zpracovala: K. Orendáčová Výroba piva Zpracovala: K. Orendáčová (3.B)

Výroba sladu Slad je naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Sladování se provádí proto, aby se rozštěpily v sladu uložené polysacharidy na jednoduché sacharidy vhodné ke kvašení. Zrno se v létě nesladuje, protože by se slad musel více chladit, což je energeticky nevýhodné.

1) Zrna ječmene se dají do nádob – tzv. náduvníků a namočí se 1) Zrna ječmene se dají do nádob – tzv. náduvníků a namočí se. Cílem máčení je zvýšení obsahu vody v zrnu, aby bylo připraveno ke klíčení (vystrčení klíčku) Náduvníky Vzniká tak zelený slad. +

Humna 2) Zrno je rozprostřeno do vrstev v humnách, což jsou chladné klenuté místnosti bez přístupu denního světla. Zde se nechají zrna vyklíčit. Výška vrstvy záleží na ročním období. V zimě mohou dát vrstvu vyšší – je tam chladněji, v létě naopak. Slad se nesmí zapařit, aby neshnil. Hromady se musí pravidelně míchat, aby klíčky nesrostly, aby se dal poté ječmen oddělit.

Ze zrn začnou růst klíčky – pukavky (obr. A) Ze zrn začnou růst klíčky – pukavky (obr. A). Po zhruba třech dnech začnou vyrůstat kořínky – mladíci (obr. B). Po zmírnění intenzity dýchání kořínky začnou uvadat – stará hromada.

Hvozd 3) Když zrno dostatečně vyklíčilo, přesune se na hvozd, kde dochází k jeho sušení. (Hvozdění = sušení sladu). Hvozdění probíhá v hvozdech – vysoké budovy s komínem. Ve spodní části hvozdu je topeniště. Odtud proudí teplý vzduch směrem nahoru. Při sušení klíčku teplota závisí na typu sladu. Po hvozdění je slad zbaven klíčků. Teplota při hvozdění se pohybuje od 30°C do 80°C. Působením teploty vznikají ve sladu melanoidní látky, které dávají sladu barvu a vůni.

 regulátor tahu (ventilátor) hvozdový komín  regulátor tahu (ventilátor) horní vrstva   dolní vrstva (polička na kterou se položí slad) Topeniště 

Druhy sladu Při sušení při vyšších teplotách se slad zbarví více do hněda (zkaramelizuje) – Bavorský slad Z Bavorského sladu je pivo černé Premiant – hořko-aromatická odrůda vyšlechtěná z Žateckého poloraného červeňáku (pojmenování po červené hlíně z Železné Rudy) Rial Agens

Šrotování 4) Slad je poté rozemlet (sešrotován). Tím se rozštěpí škrob, což zjednoduší proces kvašení.

Výroba mladého piva Rmutování Ve vystírací kádi se smíchá slad s vodou. Poté se jedna třetina hmoty dá do rmutovací pánve a zahřívá se. Rmutování rozštěpí složité polysacharidy ve sladu na zkvasitelné cukry. Poté se hmota vleje zpět do kádě (v kádi se na rozdíl od kotle hmota nezahřívá) a tento proces se opakuje. Nejčastěji se používá dvourmutový výrobní postup. To znamená, že se tento proces opakuje dvakrát. Když se opakuje třikrát, říká se mu třírmutový způsob. V Česku se nejčastěji používá dvourmutový výrobní postup.

Nižší cukrotvorná teplota je 60 – 65 °C Vyšší cukrotvorná teplota je 70 – 75 °C Na ověření přítomnosti škrobu se dělá jódová zkouška. Za přítomnosti škrobu se látka zbarví do modra. Když už ve sladu škrob není, slad se nijak neobarví.

Scezovací baterie Po rmutování se hmota přesune do scezovací kádě, kde filtrací přes vrstvu mláta (zbytek šrotu) získáme sladinu (čirý sladký roztok). Sladina proteče do mladinové pánve. mláto sladina

Chmelovar Do mladinové pánve se ke sladině přidá chmel (popřípadě i nějaké byliny). Chmel se přidává ve formě granulátu, aby měl všude stejné vlastnosti. Z chmelu se přenesou významné látky do sladiny. Získáme tak mladé pivo. Vysráží se ale nežádoucí bílkoviny, které se odstraní v odstředivé kádi . Dále se mladé pivo ochladí na zákvasnou teplotu.

Zde se smíchá sladový šrot s vodou Smíchaná hmota se přeleje a přes vrstvu mláta se scedí, získáme sladinu Třetina hmoty z vystírací kádě se přečerpá a zahřeje

Kvasné procesy CK tanky Hluboké kvašení Zchlazená mladina se čerpá ve spilce (chlazený prostor, kde jsou kvasné kádě) do kvasných kádí. Tomuto procesu se říká „spílání“. Ke spílané mladině se přidává kvasnice a začíná hlavní kvašení. Hluboké kvašení probíhá v CK tancích. Kvasinky zpracovávají cukry a vzniká alkohol (odpadní produkt), oxid uhličitý a teplo. Vznikající teplo se reguluje pomocí chlazení, aby teplota kvašení nepřesáhla 10°C. Hlavní kvašení trvá 6 až 10 dnů. Za tuto dobu kvasinky přemění asi ¾ obsahu cukrů. CK tanky

Dokvašování Zbytek cukru kvasinky přemění až ve sklepě při dokvašování. Mladé pivo z kádí se suduje do sklepa, zde se pivo dokvašuje v ležáckých tancích (v ležáckých sklepech). Tanky se uzavřou, takže v nádobě vzniká tlak, který se musí regulovat. Pivo se sytí vznikajícím oxidem uhličitým a tím vzniká pěnivost piva. Doba ležení je stanovena pro výčepní pivo jeden měsíc, pro ležák dva měsíce.

Při svrchním kvašení piva se využívá kvasinek z rodu Saccharomyces cerevisiae subspecies Cerevisiae. Svrchní kvašení piva probíhá buď v tancích, nebo v láhvích, kde pivo dokvašuje první týden při teplotě až 20°C a další dva týdny zraje při teplotě okolo 10°C. Spodní kvašení probíhá za nižších teplot pohybujících se v rozmezí 7-15°C v rozmezí sedmi až dvanácti dnů. Ke kvašení jsou využívány kvasinky Saccharomyces cerevisiae subspecies Uvarum. Spodně kvašená piva jsou piva typu ležák či bock.

Filtrace a pasterizace Po době ležení následuje filtrace (odstranění kalicích látech a zbylých kvasnic, aby bylo pivo čiré a trvanlivé). Přefiltrované pivo se plní do lahví a sudů. Při stáčení se provádí pasterizace, tedy krátkodobé zvýšení teploty piva na pasterizační hodnotu 60°C až 70°C. Zvýšenou teplotou ničíme mikroorganismy, které by se podílely na znehodnocení piva. Touto operací zajistíme zvýšenou trvanlivost piva.

Hořkost piva Stupňovitost piva Hořkost piva závisí na obsahu hořkých látek ve chmelu (alfa-hořké kyseliny). Schopnost chmele udělat pivo hořkým klesá s rostoucí teplotou. Proto se hořký chmel používá na začátku chmelovaru a aromatické chmely se přidávají až na konci. Stupňovitost piva Stupňovitost piva se udává podle obsahu všech extraktivních látek v mladině. Jsou to především cukry. Čím víc extraktivních látek v pivu je, tím je pivo plnější. V 10° pivu je tedy 10% těchto látek.

Zdroje http://www.pivniklenoty.cz/vse-o-pivu/zajimavosti-o- pivu/slad-jeho-druhy-a-vyroba/ http://www.pivovarferdinand.cz/vyroba-sladu-sladovna/ http://www.pivovarferdinand.cz/vyroba-piva-varna/ http://www.pivovarferdinand.cz/jak-se-vari/ http://sladovnakounice.cz/index.php?lang=cs&page=page1 https://www.fabriky.cz/coajak/coajak_slad.htm http://www.pivovarferdinand.cz/vyroba-skutecneho-piva/ Výklad z hodiny