ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY.
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
Sluneční elektrárna.
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
Větrné elektrárny.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Energetika.
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Fyzika Elektrárny.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Tepelná elektrárna.
Jaderná Elektrárna.
Vodní Elektrárny.
Odvětví průmyslu Česka
Temelín.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Těžký průmysl Energetika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie II. Alternativní zdroje 1/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obnovitelné zdroje energie
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
VY_32_INOVACE_109_Fyzika_elektrárny_II
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Prvouka – Sídliště Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PŘEMÝŠLEJ K ČEMU JSOU NÁM ELEKTRÁRNY? KDE VŠUDE POUŽÍVÁŠ ELEKTRICKOU ENERGII TY? KDE VYUŽÍVÁ ELEKTRICKOU ENERGII NAŠE SPOLEČNOST?

Nefungoval by počítač, televize, lednička, žehlička… Elektrická energie V dnešní době si už nedovedeme představit, že bychom žili bez elektrické energie. Nefungoval by počítač, televize, lednička, žehlička… Proto potřebujeme elektrárny, které vyrábějí a také dodávají elektrickou energii.

DRUHY ELEKTRÁREN TEPELNÁ VODNÍ VĚTRNÁ JADERNÁ SLUNEČNÍ

Tepelná elektrárna Pálením velikého množství uhlí se v tepelných elektrárnách ohřívá voda. Voda se ohříváním mění na páru. Pára pohání turbínu, která se otáčí. Turbína je napojena na generátor, který přeměňuje mechanickou energii na elektrickou. Na stejném principu pracují kromě uhelných elektráren i elektrárny spalující mazut nebo zemní plyn.

Nevýhody a výhody tepelné elektrárny Nevýhodou tepelné elektrárny je negativní dopad na životní prostředí. Znečišťuje ovzduší tím, že do vzduchu vypouští oxidy dusíku, oxid uhličitý, oxid siřičitý a pevné prachové částice. Spotřebovává přitom velké množství neobnovitelných materiálů – uhlí. Uhlí se těží ve velkých lomech či dolech, které poškozují životní prostředí a zabírají velký prostor, kde by mohly být např. lesy. Výhoda spočívá v dobré regulaci výkonu. Elektrárenské bloky lze v případě potřeby okamžitě odstavit. V České republice jsou významné tyto tepelné elektrárny: Tušimice, Prunéřov, Počerady, Poříčí, Mělník, Tisová, Náchod, Dětmarovice, Dvůr Králové, Ledvice, Chvaletice, Hodonín.

Vodní elektrárna Vodní elektrárny se staví na velikých nebo dravých řekách. Je nutné, aby voda byla buď ve velkém množství nebo aby rychle tekla. Voda je hnána úzkým prostorem tak, aby svou silou roztáčela turbínu napojenou na generátor. Mechanická energie vody se tak mění na energii elektrickou. Tato energie se transformuje a poté odvádí do místa spotřeby.

Výhody a nevýhody vodní elektrárny Výhodou vodní elektrárny je ekologická šetrnost, minimální nároky na údržbu a využití přehradních jezer i k jiným účelům. Nevýhodou jsou počáteční náklady na výstavbu a zatopení velkého území. Další nevýhodou je, že její výkon je závislý na stabilním průtoku vody. Vodní elektrárny mají své výhody i nevýhody. Jsou však významným zdrojem elektrické energie, jehož význam ještě více vzroste s postupným vyčerpáváním neobnovitelných zdrojů.

Větrná elektrárna Vítr vzniká, když teplý vzduch stoupá vzhůru a na jeho místo se tlačí vzduch studený. Působením větru na speciálně upravené listy se roztáčí turbína umístěná na stožáru. Mechanická energie větru se prostřednictvím generátoru mění na energii elektrickou.

Nevýhody a výhody větrné elektrárny Nevýhodami větrné elektrárny jsou: - nefunkčnost v bezvětří, - hlučnost /hukot listů rotoru/, - ohrožení ptáků a plašení zvěře, - vliv na příjem televizního a rádiového signálu, - možné odpadávání namrzlého ledu z listů rotoru, - narušení výhledů v krajině. Výhodou je: - vytváří „čistou energii“ bez škodlivých emisí a odpadů, - nevyužívá fosilní paliva.

Jaderná elektrárna V reaktoru se přeměňuje jaderná energie uranu 235 pomocí řízené štěpné reakce na energii tepelnou. Teplo se předává přes tepelné výměníky vodě. Voda se odpaří a vznikne sytá pára, která pohání turbínu (přeměna tepelné energie v energii mechanickou). Na turbínu je přímo připojen generátor (přeměna mechanické energie v energii elektrickou).

Výhody a nevýhody jaderné elektrárny Výhodou je šetrnost k životnímu prostředí. Spalováním v nich nevznikají oxid siřičitý, oxidy dusíků popílek, těžké kovy atd. Nevýhodou jsou vysoké počáteční náklady na výstavbu a problémy s ukládáním jaderného odpadu. V České republice jsou jaderné elektrárny Dukovany a Temelín.

Sluneční elektrárna Sluneční elektrárna je založena na získání tepla pomocí slunečních sběračů. V ohnisku sběračů jsou umístěny termočlánky, které mění teplo v elektřinu. V principu jde o tepelnou elektrárnu, která potřebné teplo získává přímo ze slunečního záření.

Výhody a nevýhody sluneční elektrárny Výhodou sluneční elektrárny je fakt, že Slunce je nevyčerpatelný zdroj energie. Výhodou jsou tedy nízké provozní náklady, protože sluneční energie je zadarmo. Také dlouhá životnost zařízení a úspora fosilních neobnovitelných paliv je velkou výhodou. Nevýhodou je kolísání slunečního záření v průběhu roku a proto nelze tento zdroj využít jako samostatný. Je nutný ještě doplňkový zdroj energie. Další nevýhodou je vysoká počáteční investice.

OPAKOVÁNÍ Základní princip všech elektráren je stejný: Elektřina vzniká v generátoru, jehož rotor se velmi rychle otáčí. Generátor pak přeměňuje energii mechanickou na energii elektrickou. Odpověz: „Co pohání rotory jednotlivých elektráren?“

Použité zdroje: [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-3758.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-6937.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-9785.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-10320.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-10553.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-10798.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-10405.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-10030.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-9892.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-cloud-76.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-atom-nucleus-electrons.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-energy-symbols.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-76958.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-hadfadlkadf-sdflkj-asdflkj-asdfkl-adsflkj-asdfla.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-solar-panel.html> [cit. 2015-4-1]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-radioactive-4.html>