Sběrnice v automatizační a měřicí technice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Periferní zařízení počítače
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Síťové karty, parametry
Tato prezentace byla vytvořena
Základní jednotka PC Obr. 1.
PCI Express pro grafické karty. Jde o propustnost současné čipsety mají šířku pásma ca 5,96 GB/s AGP 8x dosahuje 1,99 GB/s PCIe x16 má dosahovat až 8.
Sběrnice.
HARDWARE 4. část.
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Periferní zařízení počítače
Počítačové sítě Architektura a protokoly
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Protokol TCP/IP a OSI model
Vestavné mikropočítačové systémy
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva I. Ročník:4. Datum.
USB Universal Serial Bus – univerzální sériová sběrnice
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Referenční model ISO/OSI
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Team Petr Pavel Žákzástupce Václav Brašničkaprůzkum
SCI Serial Communication Interface
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
PROCESORY.
LonWorks  Otevřené distribuované systémy  Ucelená technologie  Komplexnost  Libovolná topologie  Nízká cena.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
USB Universal Serial Bus. Firmy, které jej vyrobily Compaq Hewlett-Packard Intel Lucent NEC Microsoft Philips.
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
Rozhraní počítače 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PB169 – Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
PŘEVRATNÉ ŘEŠENÍ PRO VÝSTAVBU ROZSÁHLÝCH PŘÍSTUPOVÝCH SYSTÉMŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
Základní deska počítače
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Sériový port (1) Určen k připojení:
Transkript prezentace:

Sběrnice v automatizační a měřicí technice Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice

Referenční model OSI OSI (Open System Interconnection) OSI model sestává ze 7 vrstev: Fyzická vrstva, Linková vrstva, Síťová vrstva, Transportní vrstva, Relační vrstva, Prezentační vrstva, Aplikační vrstva.

RS-232 RS-232 je standard popisující sériový port Standard fyzické vrstvy Vysílá bity sériově po jednom páru vodičů Zapojení do 9 nebo 25 pinového konektoru Rychlost maximálně 115200 bd Sériový port se tradičně používal v PC Dnes vytlačen porty USB

RS-232 9 pinový sériový konektor

RS-485 RS-485 je standard sériové komunikace Dvouvodičový poloduplexní vícebodový sériový spoj Až 32 zařízení na sběrnici Lze komunikovat až na vzdálenost 1200 m Možnost použít i čtyřvodičovou verzi protokolu

GPIB GPIB (General Purpose Interface Bus) Označováno též IEEE 488, HP-IB, IMS Vyvinuto v roce 1972 firmou Hewlett-Packard Rozhraní pro měřicí a zkušební techniku Systém autonomních jednotek, které sdílejí informace po sběrnici

GPIB Sběrnice má 24 vodičů (datové, pro řízení přenosu, pro řízení rozhraní, zemnící vodiče) Maximálně 15 přístrojů Maximální délka 20 m, mezi sousedními přístroji maximálně 2 m Rychlost max 1 MB/s

GPIB Konektor GPIB

I2C I2C (Inter-Integrated Circuit) Multi-masterová počítačová sériová sběrnice Slouží pro připojení nízkorychlostních periferií k základní desce či mobilnímu telefonu Maximální frekvence 100 nebo 400 kHz

Využití I2C Čtení konfiguračních dat z EEPROM, Přístup k nízkorychlostním A/D a D/A převodníkům, Změna kontrastu a vyvážení barev v monitorech, Změna hlasitosti inteligentních reproduktorů, Zapínání a vypínání napájení systémových komponent, aj.

PXI PXI (PCI eXtensions for Instrumentation) PXI je modulární architektura zacílená na měřicí techniku PXI využívá ověřenou technologii PCI Dnes se využívá i technologie PCI-Express Využití pro měřicí, testovací a automatizační pracoviště