Ústav klinické imunologie a alergologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUTOPROTILÁTKY V DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH IMUNOPATOLOGICKÝCH
Advertisements

Metody s využitím reakce antigen-protilátka
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
Precipitace, radioimunodifúze (RID), nefelometrie, turbidimetrie
Precipitace, radioimunodifúze (RID), nefelometrie, turbidimetrie
SÉROLOGICKÉ REAKCE reakce mezi antigenem a protilátkou význam in vivo
Ústav klinické imunologie a alergologie
Serologické vyšetřovací metody
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/20 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Alergie a přecitlivělost Kurs Imunologie. Definice Alergie – zvýšená imunitní odpověď (často zánětlivá) na antigeny z vnějšího prostředí (alergeny) která.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Vladimír Celer VFU Brno. Mikrobiologické vyšetření Přímý průkazNepřímý průkaz - sérologie  Kultivace  Mikroskopie  PCR, RT-PCR, qPCR…  ELISA (antigen.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_16_Imunita Téma:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Lidská sídla Organismy provázející člověka. Mikroorganismy  Nejmenší organismy(mikroorganismy),které provázejí člověka jsou:  bakterie  viry  kvasinky.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
KOMPLEMENTFIXAČNÍ REAKCE, NEUTRALIZACE
DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA HEMATURIE MUDr. Ladislav Krajči, CSc.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Základní škola, Hradec Králové
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Krev - opakování.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tělní tekutiny krev.
Pátráme po mikrobech Díl VII. Komplementfixační reakce a neutralizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Virové hepatitidy A RNA virus Picornaviridae /Heparnavirus
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
SOUSTAVA KREVNÍHO OBĚHU U/33
Vyšetřování parametrů humorální imunity
Precipitace, radioimunodifúze (RID), nefelometrie, turbidimetrie
Ústav klinické imunologie a alergologie
Ústav klinické imunologie a alergologie
IMUNOTOXIKOLOGIE Antigenně-specifické imunitní reakce
Základní škola, Hradec Králové
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Serologické vyšetřovací metody
Sekvencování DNA.
Náplň seminářů III. ročník všeobecné lékařství
Kultivace hematopoetických buňek
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Laboratorní diagnostika
Vypracoval : Matyáš Fritscher
Komplementfixace (KFR, téma J08)
Preanalytika hematologických vyšetření
Laboratorní diagnostika
IMUNOESEJE.
Zánět
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Imunofluorescence Nepřímá Přímá slouží k průkazu protilátek (Ab)
Metody Fagocytózy   - vyšetření zahrnuje:  krevní diferenciál - % zastoupení LEU  izolace LEU  stanovení funkce LEU   4 skupiny testů na fagocytózu:
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Precipitace, radioimunodifúze (RID), nefelometrie, turbidimetrie
Precipitace, radioimunodifúze (RID), nefelometrie, turbidimetrie
NEFELOMETRICKÁ VERIFIKACE PŘÍTOMNOSTI KRYOGLOBULINŮ V KRYOPRECIPITÁTU
Transkript prezentace:

Ústav klinické imunologie a alergologie Aglutinace Mgr. Jana Nechvátalová Ústav klinické imunologie a alergologie FN u sv. Anny v Brně

Aglutinace x precipitace Ag + Ab  Ag-Ab aglutinogen aglutinin aglutinát makromolekulární korpuskulární nerozpustný Protilátky namířené proti epitopům antigenních částic vytváří mezi korpuskulemi můstky, které vedou ke vzniku shluků – aglutinátů. jako Ag slouží např. těla bakterií Precipitace Ag + Ab  Ag-Ab precipitinogen precipitin precipitát nízkomolekulární nekorpuskulární rozpustný Reakce mezi solubilním antigenem a protilátkou s následným vznikem precipitátu (hydrofobní vazby – vzniká nerozpustný komplex).

Aglutinace Přímá Ag jsou přirozeně součástí povrch. struktur reagujících částic (antigeny krevních skupin) Př. hemaglutinace Nepřímá Ag navazujeme na povrch částice uměle Př. latex-fixační test – Ag nebo Ab navázaný na latex. částici, pokud dojde k aglutinaci, dokazujeme přítomnost Ab nebo Ag Vyšetření revmatoidního faktoru (RF) Latexové částice potažené lidským gamaglobulinem. Při zvýšené konc. Rf dojde k aglutinaci (pozitivní výsledek)

Revmatoidní faktor (RF) je protilátka proti Fc fragmentu molekuly IgG běžně se vyskytuje v séru ve vysokých koncentracích zejména u pacientů trpících revmatoidní artritidou (70-90% má pozitiv. RF) při RA mají prognostický význam: vysoké koncentrace RF asociují s těžkým průběhem onemocnění. systémové imunopatologické choroby - lupus erythematodes - Sjögrenův syndrom aj.

Antistreptolyzin O (ASLO) protilátky proti streptolyzinu O streptolyzin O je produkovaný ß hemolytickými streptokoky skupiny A zvýšení titru protilátek proti streptolyzinu O je známkou nedávné infekce ß hemolytickými streptokoky skupiny A diagnostika: - streptokokové angíny (80 – 85 % jedinců s probíhající streptokokovou infekcí nebo následným onemocněním má zvýšený titr ASLO) - spály, akutní revmatické horečky a akutní glomerulonefritidy

Coombsův test (antiglobulinový test, AGT) umožňuje detekci červených krvinek, pokrytých imunoglobuliny (antierytrocytární protilátky) nebo složkami komplementu přímý umožňuje detekci červených krvinek senzibilizovaných imunoglobuliny a složkami komplementu „in vivo“ přímý Coombsův test se užívá k detekci protilátek či proteinů komplementu, které jsou navázány na povrch červených krvinek. Odebraný vzorek krve je zpracován tak, že přítomné červené krvinky jsou promyty (čímž se odstraní pacientova plazma) a následně se inkubují s protilátkami proti lidským imunoglobulinům (Coombsovo reagens). Pokud dojde k viditelné aglutinaci červených krvinek, přímý Coombsův test je považován za pozitivní, což je důkazem, že protilátky či proteiny komplementu jsou navázány na povrch erytrocytů. nepřímý umožňuje detekci antierytrocytárních protilátek přítomných v pacientově séru či plazmě z důvodu „in vitro“ senzibilizace červených krvinek nepřímý Coombsův test je užíván k prenatálnímu testování těhotných žen a k testování krve před krevní transfúzí. Slouží k detekci protilátek proti červeným krvinkám, které jsou přítomny volně nenavázané v séru pacienta. V tomto případě je sérum extrahováno z krve a následně inkubováno s erytrocyty se známou antigenicitou. Pokud dojde k aglutinaci, je nepřímý Coombsův test pozitivní. http://cs.wikipedia.org/wiki/Coombs%C5%AFv_test

Přirozené protilátky tvoří se již brzy po narození, spontánně, bez záměrné imunizace, jako odpověď na přirozené stimuly (izohemaglutininy – anti-A, anti-B)  jsou polyreaktivní s nízkou aviditou většina patří do isotypu IgM (IgM také nejvíce aglutinuje, je to pentamer)   normální sérum zdravých jedinců obsahuje přirozené protilátky IgM, IgG a IgA jejich fyziologický význam se předpokládá: - v časných stádiích infekčních procesů - při regulaci rozvoje autoimunitních chorob - též při odstraňování stárnoucích, fyziologicky degradovaných molekul a buněk

senzitivita a specifita Pravdivě pozitivní: Nemocný je správně identifikován jako nemocný Falešně pozitivní: Zdravý je nesprávně identifikován jako nemocný Pravdivě negativní: Zdravý je správně identifikován jako zdravý Falešně negativní: Nemocný je nesprávně identifikován jako zdravý. Senzitivita je definována jako pravděpodobnost, že test bude pozitivní u nemocných Specificita  je definována jako pravděpodobnost, že test je negativní u osob bez nemoci