Sacharóza – výroba cukru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
VÝROBA CUKRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Cukry – přírodní sladidla
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
ROČNÍ OBDOBÍ 1. Vyber podle obrázku roční období.
Finanční gramotnost Základní pojmy
Sacharóza – výroba cukru
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
Úvodní lekce, opakování
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Obecná a anorganická chemie
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
KOROZE vypracovala: Ing
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Mineralogický systém II. Halogenidy
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
Příprava perníkového těsta
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Kolik je...? Pracovní listy
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PREZENTACE
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Sacharóza – výroba cukru Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Výroba řepného cukru Surovinou je cukrová řepa; Množství cukru v bulvách je max. 16–20 %; Řepa se zpracovává v cukrovarech; Sklizeň probíhá na podzim.

Praní: řepné bulvy putují do pračky, kde se uvolňují nečistoty, stonky, listy a kořínky; Řezání: čisté bulvy se v řezačkách řežou na drobné proužky, tzv. řízky; Extrakce a difuze vodou: řízky se vylouhují vodou, v ní se rozpouští sacharóza a získává se cukerný roztok.

Vysvětlení pojmů: Extrakce: je vylouhování otevřené buňky řepy (otevřená – tj. rozříznutá) a její obsah se volně rozpouští ve vodě; Difuze: se provádí při zvýšené teplotě, kdy se do roztoku dostává sacharóza z uzavřených buněk; Vyslazené řízky jsou hodnotným krmivem hospodářských zvířat.

Surová šťáva obsahuje kromě sacharózy také řadu rozpuštěných látek, které se nazývají necukry. Tyto látky je důležité před krystalizací šťávy odstranit. Čištění (epurace) šťávy: do surové šťávy je přidáno vápenné mléko, tj. vodná suspenze Ca(OH)2.

Dochází k vysrážení některých makromolekulárních látek, jako jsou bílkoviny; Neutralizují se organické kyseliny, které se sráží v podobě nerozpustných vápenatých solí; Zabraňuje se tak rozkladu sacharózy na glukózu a fruktózu zvýšením hodnoty pH.

Saturace – přebytek hydroxidu vápenatého se odstraňuje oxidem uhličitým; Dochází ke vzniku krystalického uhličitanu vápenatého; Vzniká také objemná sraženina, která adsorbuje další necukerné látky.

Filtrace – filtrací se odstraňuje uhličitan vápenatý (CaCO3); Filtrát se nazývá lehká šťáva; Síření – lehká šťáva je zabarvena zbytkovými příměsemi; Toto zabarvení se odstraňuje přídavkem oxidu siřičitého.

Odpaření vody z lehké šťávy Lehká šťáva obsahuje asi 15 % sacharózy; Odpařením vody se tato koncentrace zvýší na 60–65 %; Při odpařování vody se sacharóza částečně rozkládá, pH se snižuje, tvoří se barevné látky; Vzniká těžká šťáva; Těžká šťáva obsahuje 61–67 % sacharózy, 68–72 % sušiny.

Krystalizace: Opakovanou krystalizací se získá asi 85–90 % sacharózy; Zbytek zůstává v melase; Melasa je zbytek po vycukernění; Surový cukr je světle žlutý až tmavě hnědý, neboť obsahuje určité množství melasy; Používá se jako surový (hnědý) cukr nebo se čistí afinací (odstředěním, promytím vodou, vodní párou).

Nebo se čistí rafinací – tj Nebo se čistí rafinací – tj. rozpouštěním ve vodě a další krystalizací, kdy vznikne rafinovaný cukr.

Zdroje Prof. Ing. VELÍŠEK, Jan, DrSc. CHEMIE POTRAVIN 1. 1. vyd. Tábor: nakl. OSSIS, 1999. 352 s. ISBN 80-902391-3- 7. str. 187–188. Obrazový materiál: Gilles San Martin. [cit. 2013-08-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_beet_field_ %284799481326%29.jpg> خالقیان. [cit. 2013-08-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cube_Sugar.jpg>

Romain Behar. [cit. 2013-08-05]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sucre_blanc_cass onade_complet_rapadura.jpg>