SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor:
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
A to je ta krásná země... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/
MLÁĎATA ZVÍŘAT HRA JAK SE JMENUJE MLÁDĚ ZVÍŘETE VYOBRAZENÉHO NA FOTOGRAFII? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VNITŘNÍ ORGÁNY – prezentace k pracovnímu listu Výchova ke zdraví Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ZVÍŘECÍ RODINKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Cemerková Golová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SLOH – popis statický líčení
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Diferencované stravování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Komunikace a interakce
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
ROZŠIŘUJEME SLOVNÍ ZÁSOBU
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Úvodní lekce, opakování
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Zrakové vnímání 9 Variabilní hra
Interaktivní hry z matematiky a českého jazyka
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ÚHLY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Kolik je...? Pracovní listy
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PREZENTACE
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SEZNÁMENÍ SE SKOPOVÝM MASEM Historie Charakteristika masa Co maso obsahuje Rozdělení do jakostních tříd Použití jednotlivých částí Vnitřnosti Zvláštnosti skopového masa Pracovní list Řešení pracovního listu Závěr

HISTORIE Vědci soudí, že skopové maso bylo pravidelnou součástí lidské stravy již 7000 let před naším letopočtem, kdy v oblasti Iránu zdomácněly první ovce. Původně se tato zvířata chovala kvůli kožešině, postupně se však stávala i zdrojem masa.

HISTORIE Od 15. století se jehněčí maso stalo symbolem Velikonoc. Dnes díky šlechtění vznikly téměř nahé, ale masité druhy ovcí. Skopové maso je ve většině zemí světa (Francie, Anglie, Španělsko, Alžír, Švédsko...) oblíbené a v průběhu času se stalo národním pokrmem.

CHARAKTERISTIKA Skopové maso se získává ze skopců, beranů, ovcí, bahnic. Podle věku zvířete je skopové maso cihlově červené až tmavočervené barvy. Nejlepší je maso z jednoročních a dvouročních kusů. Nevýhodou skopového masa je osobitý pach a rychlé tuhnutí skopového loje. Pokrmy ze skopového masa se musí podávat horké. Pro větší podíl šlach a blan potřebuje delší dobu zrát.

BERAN

OVCE S JEHNĚTEM

MASO OBSAHUJE Skopové maso obsahuje větší podíl draslíku, sodíku a železa. Proto se doporučuje chudokrevným pacientům. Vynikající chuť má skopové maso v zimních měsících. 48 % vody 20 % bílkovin 5 % tuku 1 % glykogenu 12 % nerostných látek Vitamíny B1, B2 Enzymy

ROZDĚLENÍ DO JAKOSTNÍCH TŘÍD I. Kýta, hřbet II. Plec, zákrčí III. Pupek, hrudí, krk, kolínka IV. Vnitřnosti

POUŽITÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ KRK - ragů, vaření se zeleninou, dušení KOTLETY - minutková úprava, pečení KÝTA - pečení, grilování, nadívání HŘBET - minutková úprava HRUDÍ - vaření na zelenině, ragů, polévky PLEC - dušení pečení, rolády, špízy PUPEK - rolády, ragů, vaření KOLÍNKA - pečení, vaření Osobitý pach překrýváme výrazným kořením – česnekem, majoránkou, paprikou, pepřem, kari, chilli apod.

VNITŘNOSTI Játra Na trhu se vyskytují zřídka. Jazyk Mozek Srdce Ledvina Na trhu se vyskytují zřídka. Ve veřejném stravování se téměř nepoužívají.

ZVLÁŠTNOSTI SKOPOVÉHO MASA Skopové maso má příliš intenzivní pach a chuť. Upřednostňujeme proto tepelné přípravy při kterých maso balíme do zelných listů, listového těsta… Nebo nakládání do podmáslí, vína, špikování (např. česnekem).

ZVLÁŠTNOSTI SKOPOVÉHO MASA Skopový tuk (lůj), je bílý a pro vysoký bod tání těžce stravitelný. K přímému použití se nehodí. Rozškvařený se používá na přípravu jíšky, při pečení pod skopová masa a zejména do těst, která získávají na křehkosti.

PRACOVNÍ LIST Čím se vyznačuje skopové maso? Charakterizujte skopový lůj a k čemu se používá? Z jakých zvířat se získává skopové maso? Jakou tepelnou úpravu použijete u skopového masa a proč.

ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO LISTU Skopové maso má příliš intenzivní pach a chuť masa. Skopový lůj je bílý a pro vysoký bod tání těžce stravitelný. Nehodí se k přímé konzumaci. Používá se na jíšku, při pečení a do těst. Skopové maso se získává ze skopců, beranů, ovcí, bahnic. Používáme převážně vaření, pečení, dušení, a to na zelenině nebo česneku. Skopovému masu se tak upraví jeho neobvyklý zápach.

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 6. JITKA ERBENOVÁ CHEVA. [online]. [cit. 2013-4-23]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ka%C5%A1perk,_beran_01.jpg?uselang=cs> STR.7. DANIEL BERÁNEK. [online]. [cit. 2013-4-23]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fr%C3%BDdlantsk%C3%A1_pahorkatina,_Nad_Z%C3%A1ti%C5%A1%C3%ADm,_ovce_01.jpg?uselang=c>