Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Advertisements

ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÝ STÁT ZA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
12.LUCEMBURKOVÉ.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
zpracovaný v rámci projektu
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název vzdělávacího materiálu
Název: VY_32_INOVACE_17_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_03_BITVA NA BÍLÉ HOŘE
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
LUCEMBURKOVÉ. LUCEMBURKOVÉ JAN LUCEMBURSKÝ ( ) r byl českým králem zvolen 14letý Jan Lucemburský (syn římsko-německého císaře Jindřicha.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Téma (název prezentace)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Ferdinand I. Habsburský
České země po husitských válkách
Člověk a společnost, Dějepis
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jagellonci a nástup Habsburků
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_06_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Jan Lucemburský Anotace: Výkladová prezentace k tématu Lucemburkové na českém trůnu. Datum: 13. 3. 2012

Jan Lucemburský Král český 1310-1346

Boje o český trůn 1306 – vymření Přemyslovců po meči Krátce se jako vládci vystřídali: - Jindřich Korutanský, manžel Anny Přemyslovny, uprchnul před Habsburky - Rudolf Habsburský – z rodu rakouských Habsburků, zemřel do roka ještě před korunovací Nebyli schopni upevnit vládu, v zemi byly nepokoje

Volba Jana Lucemburského českým králem česká šlechta byla nespokojená s bezvládím a boji o korunu obrátili se s žádostí o pomoc na nového císaře Jindřicha Lucemburského novým králem byl zvolen Jindřichův syn Jan Lucemburský své nároky na trůn potvrdil sňatkem s Eliškou Přemyslovnou, dcerou Václava II.

Král Jan Jan nastoupil na trůn ve čtrnácti letech jen těžko se učil vládě v neznámé a pro něho barbarské zemi Na žádost českých vyslanců Jindřich Lucemburský, který uvažoval spíše o svém bratru Walramovi, odpověděl: „Můj bratr má věk, jest s to za sebe mluviti a bojovati, Jan však, můj syn, je velmi útlý chlapec a maličký chlapec. Běda pak zemi, když král její dítě jest.“ “ Zbraslavská kronika[4]

Královská svatba Neboť byl tehdy a je dodnes mladík překrásný, zjevem spanilý, v tváři "bílý a červený, vybraný z tisíců", sličný krásou nad syny skoro všech lidí, které v těch dobách zrodila spanilá ztepilost vybrané přirozené krásy Čechů... “ Zbraslavská kronika Jaký vztah měl autor kroniky k Janovi a Lucemburkům podle těchto slov?

Janovo manželství s Eliškou nebylo od počátku příliš šťastné. Eliška byla starší a dávala Janovi najevo, že za českou korunu vděčí právě jí. Shodě manželů bránila i Eliščina hrdá a nevyrovnaná povaha. K rozpadu manželství přispěla rovněž Janova nechuť pobývat v zemi, která podle něho byla stranou dění v západní Evropě a připadala mu barbarská a nevzdělaná. Manželství vydrželo jen necelých deset let, pak došlo k roztržce. Z manželství se narodilo šest dětí, po dvou dcerách, jako třetí v pořadí, následník trůnu Václav.

Eliška Přemyslovna česká královna dcera Václava II. a Elišky Rejčky manželka Jana Lucemburského matka Karla IV.

Vláda Jana Lucemburského Čas vlády, čas rozvoje země: 1310 - 1319: Jan musel bojovat proti silným a mocným českým pánům. Ti si při jeho nástupu nechali potvrdit řadu významných privilegií. Silným protivníkem v boji o moc byl především pan Jindřich z Lipé. Část šlechty začala proti Janovi podporovat královnu. Přesto došlo v této době k upevnění království.

Král diplomat Jan byl obratný diplomat. Jeho rádcem byl arcibiskup Petr z Aspeltu, který se dobře vyznal v evropské politice. Obratnou politikou získal pro Čechy Chebsko, Slezsko a Horní Lužici. Pečeť Jana Lucemburského

Král cizinec Od roku 1322 se zaměřil především na zahraniční politiku. Pobýval většinou v cizině. Rád se účastnil turnajů a bitev, byl považován za předního rytíře Evropy. Turnaje, cesty a pobyt v cizině byly velmi nákladné, do Čech se vracel jen pro další peníze. Narůstala nespokojenost s jeho vládou.

Bez krále českého není boje žádného král Jan jako přední rytíř Evropy v kronice Gelnhausenově

Smrt Krále Jana Lucemburského 1339 král Jan oslepl vinou dědičné choroby. 1346 se jako slepý zúčastnil bitvy u Kresčaku, kde padl. „…Když zaslechl povel k boji, zeptal se, kde je jeho syn Karel. Průvodci mu řekli, že nevědí, že se však nejspíš někde bije, načež král pravil: „Pánové, jste dnes všichni mými přáteli a bratry ve zbrani, proto vás žádám, jelikož sám jsem slepý, veďte mne tak daleko do bitevní vřavy, abych měl nepřátelé na dosah meče." Rytíři souhlasili, a protože ho nechtěli ztratit v mačkanici lidí, svázali otěže koní dohromady. Krále pak dle jeho přání vysunuli o něco kupředu a tímto způsobem postupovali proti Angličanům... Postoupili však příliš kupředu a byli všichni na místě pobiti. Ráno je nalezli na zemi mrtvé, s koňmi navzájem spojenými.“— Jean Froissart[8]

v katedrále Notre-Dame v Lucemburku Janova pohřební tumba v katedrále Notre-Dame v Lucemburku

Citováno pod licencí Creative Commons 13.3. 2012 Snimek 5: Jan Lucemburský http://img.panovnici.cz/foto/jan-lucembursky/jan-lucembursky.jpg Cit.: Zbraslavská kronika. Praha : Nakladatelství Svoboda, 1975. S. 184, citováno dle http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Lucembursk%C3%BD Snímek 7: Eliška Přemyslovna http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e0/Eliska.jpg/236px-Eliska.jpg Zbraslavská kronika: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Lucembursk%C3%BD Snímek 10: Janova pečeť http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/John_I%2C_Count_of_Luxemburg.jpg/170px-John_I%2C_Count_of_Luxemburg.jpg Snímek 12: Jan Lucemburský http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/da/JenikLucvGelnhausenu.jpg/400px-JenikLucvGelnhausenu.jpg Snímek 13: Smrt Jana Lucemburského Froissart, Jean. Kronika stoleté války. Praha : Mladá fronta, 1977. S. 40, citováno dle http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Lucembursk%C3%BD Snímek 14: Tumba Jana Luc. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Honzikovatumba.jpg