Organizační struktura EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institucionální rámec EU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Občanská výchova 9. ročník
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
EU a Česká republika Instituce EU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář.
Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D. Univerzita Hradec Králové
EVROPSKÝ PARLAMENT 1. Složení: 732 poslanců z 25 zemí volených v členských zemích přímým všeobecným hlasováním na 5 let Počet poslanců z jednotlivých zemí.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Základy práva Právo ES II. Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Historické milníky evropského práva
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Instituce a právo EU Rozhodování v EU Michal Částek Základy evropského práva.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Kontrola veřejné správy
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Tato prezentace byla vytvořena
KONVENT prosinci 2001 Evropská rada v Laekenu schválila tzv. „Laekenskou deklaraci“. Tento dokument otevřel diskusi o budoucnosti Evropské unie s ohledem.
Monika Matysová.  Evropská rada  Rada EU  Evropský parlament  Komise  Soudní dvůr EU.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
I NSTITUCE EU Veřejná správa v EU. Na konzultace s právníkem po celou dobu trestního řízení, ale také třeba na možnost informovat rodinu o svém zatčení,
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
T VORBA PRÁVA EU S OUDNÍ A MIMOSOUDNÍ OCHRANA PRÁVA EU PREZENTACE
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Rozhodování v EU Instituce
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Instituce a právo ES/EU - Rozhodování v EU Michal Částek Veřejná správa EU1.
Vytváření a prosazování českých zájmů v Evropské unii Členství ČR v EU, 18. ledna 2011.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
EVROPSKÁ UNIE.
Organizace veřejné správy
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Organizační struktura EU JUDr. Mgr. Kristina Špottová

Specifika organizační struktury EU Specifická struktura orgánů: Komise – zájmy EU Rada – zájmy členských států Parlament – zájmy lidu Vyvažování zájmů EU/členských států Do přijímání legislativy se zapojují všechny tři orgány

Evropská rada „Evropský summit“ Hierarchicky nejvýše Hlavy států a předsedové vlád Zásadní politická rozhodnutí Koncepční otázky rozvoje EU Postupná institucionalizace Vrcholné konference, postupně pravidelné, název Evropská rada (JEA), Lisabonská smlouva řadí mezi orgány EU

Evropská rada - složení Hlavy států a předsedové vlád + Předseda Komise + Předseda Evropské rady – „prezident EU“ Funkční období 2,5 roku Donald Tusk

Evropská rada - rozhodování Zásadně jednomyslně Možnost zdržet se hlasování Nemá legislativní pravomoc X Rozhoduje o změně zakládacích smluv Závěry jsou určeny dalším orgánům k rozpracování

Evropská komise Reprezentuje nadnárodní zájmy Sídlo: Brusel, některé útvary v Lucemburku Nezávislost na členských státech Rovné zastoupení „vláda EU“

Evropská komise - pravomoci Iniciativní – téměř výlučná legislativní pravomoc, navrhování přijetí rozpočtu Kontrolní – dodržování práva EU Členskými státy (řízení na porušení povinnosti) Subjekty členských států – rozhodování o právech a povinnostech FO a PO (řízení proti podnikům, kontrola podpor, schvalování fúzí) Výkonná – prováděcí předpisy na základě zmocnění Rady; komitologie (výbory na pracovní úrovni) Zastupování EU v mezinárodních vztazích

Evropská komise - složení Sbor komisařů – nejsou zástupci členských států, na státech nezávislí, prosazují zájmy a stanoviska EU Komisaři nesmí přijímat instrukce od vlád, státy na ně nesmí nijak působit Neslučitelnost s jinou činností (i neplacenou) -> absolutní nezávislost komisařů (realita?)

Evropská komise - složení Počet komisařů = počet členských států -> neúměrně vysoký počet Řešení? – podle Lisabonu systém rotace (třetina států vždy nebude mít komisaře, střídání pravidelné, bez ohledu na lidnatost, velikost atd.) Rotace odmítnuta dohodou států jako slib Irsku výměnou za schválení Lisabonské smlouvy -> stále platí 1 komisař za každý stát

Evropská komise - složení Předseda komise (Jean-Claude Juncker) Rozhoduje o vnitřní organizaci Komise 7 místopředsedů, jeden je zároveň Vysokým představitelem Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku (Federica Mogherini)

Evropská komise - složení Funkční období 5 let Zánik členství – uplynutím mandátu, smrtí, odstoupením, odvoláním (může jen SDEU) EP může celé Komisi vyjádřit nedůvěru (zatím se nepovedlo, ale hlasování proběhlo)

Evropská komise - ustanovení Evropská rada designuje předsedu Komise Předsedu schválí EP Rada spolu s předsedou Komise přijme seznam komisařů EP schvaluje Komisi jako celek Definitivně jmenuje Komisi Evropská rada

Evropská komise - struktura Každý komisař má svůj kabinet (předjednávání návrhů) Přidělený resort – generální ředitelství (DG) Komisařka z ČR – Věra Jourová (spravedlnost, ochrana spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví)

Evropská komise – struktura Obrovský administrativní aparát Mnohonárodnostní -> potřeba velkého množství tlumočníků a překladatelů Útvary s obecnou působností (např. Eurostat) Útvary se specializovanou působností (např. právní služba) Meziresortní skupiny a task-forces – dočasné pracovní skupiny

Rada Evropské unie - složení = Rada ministrů nebo jen Rada Rovné zastoupení členských států Ministři vlád členských států (obecné otázky projednávají ministři zahraničí nebo ministři pro evropské záležitosti) Předsednictví – rotační na 6 měsíců (trojice) 2. pol. 2016 – Slovensko Politická funkce, uplatňování priorit

Rada Evropské unie - pravomoci Legislativní Rozpočtová Uzavírání mezinárodních smluv Koordinace hospodářské politiky členských států Zmocnění Komise k přijímání prováděcích aktů Svolávání mezivládní konference o revizi smluv -> rozhodovací činnost (výsledkem je sekundární právo)

Rada Evropské unie - hlasování Kvalifikovaná většina -> omezení svrchované rovnosti států Vážené hlasování „Dvojí většina“: 55 % států, 65 % obyvatelstva (do 2017 na žádost „trojí většina“: hlasů, států, 62 % obyvatel) Blokační menšina (4 státy) Jednomyslnost Méně časté (např. SZBP) Žádný záporný hlas (možnost se zdržet) Prostá většina Procedurální otázky

Rada Evropské unie - struktura Úroveň ministrů Úroveň stálých zástupců – COREPER COREPER I (technické záležitosti) COREPER II (politické otázky) Předjednání otázek, rozdělení na A (neprojednávají se) a B body

Evropský parlament Původně Shromáždění, bez reálných pravomocí „Demokratizační prvek“ Tři sídla (Štrasburk - plénum, Lucemburk sekretariát, Brusel - výbory)

Evropský parlament - volby Delegovaní poslanci, později nepřímé volby 1979 první přímé volby Volby zároveň ve všech členských státech (ve stanoveném rozmezí) Každých 5 let Není jednotný volební systém V ČR stejně jako do Poslanecké sněmovny

Evropský parlament - pravomoci Spolurozhodování (řádný legislativní postup) Legislativní činnost mimo spolurozhodování Rozpočtová Nedůvěra Komisi Interpelace, výroční zpráva Komise Schvalování předsedy a celé Komise Petice Jmenování ombudsmana Mezinárodní smlouvy

Evropský parlament - složení 751 poslanců (maximum podle SEU) Za ČR 21 poslanců Degresivní proporcionalita Neslučitelnost funkcí Imunita Při hlasování nejsou vázáni žádnými příkazy

Evropský parlament - struktura Jednokomorový Předseda (Martin Schulz) a místopředsedové Stálé parlamentní výbory Dočasné vyšetřovací výbory Politické skupiny EPP (Evropská lidová strana) S & D (Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů) ECR (Evropští konzervativci a reformisté) ALDE (Aliance liberálů a demokratů pro Evropu)

Soudní dvůr Evropské unie - funkce Mezinárodní soud – spory (mezi EU a členskými státy, mezi členskými státy navzájem) Ústavní (správní soud) Zajištění jednotného výkladu

Soudní dvůr 28 soudců Absolutní nezávislost (i na členských státech) Jmenování dohodou členských států V ČR vládě navrhuje komise z předsedů ÚS, NS, NSS, zástupců MS, MZV a dalších odborníků) Ostatní vlády schvalují, návrh je pak představen unijním orgánům, stanovisko předloží výbor dle čl. 255 SFEU, pak se jmenuje dohodou států Funkční období 6 let (co 3 roky polovina)

Soudní dvůr Předseda Generální advokáti (11) Řídí práci , předsedá plénu, ustanovuje zpravodaje Generální advokáti (11) Stanovisko, pro soudce nezávazné První generální advokát (rotace) Soudci a generální advokáti mají k dispozici kabinety složené z referendářů Rozhodování: Plénum, velký senát, pětičlenné a tříčlenné senáty

Soudní dvůr Jiří Malenovský Michal Bobek

Tribunál JEA, založen rozhodnutím Rady 1988 Soud prvního stupně, Lisabonem přejmenováno na Tribunál 28 soudců Irena Pelikánová

Tribunál Od září 2016 pod Tribunál přecházejí pravomoci Soudu pro veřejnou službu – ten je zrušen Počet soudců Tribunálu se postupně navýší na dvojnásobek Pracovněprávní spory tak řeší v první instanci Tribunál Kasační opravný prostředek od Tribunálu se podává k SD

Soudní dvůr Evropské unie Rozdělení pravomocí mezi Soudní dvůr a Tribunál Jednotlivec k Tribunálu Členské státy a orgány EU k SD Porušení práva a předběžná otázka – výhradně SD

PRAVOMOCI EU

Pravomoci EU Princip svěřených pravomocí Výslovné pravomoci Implicitní pravomoci Čl. 352 SFEU

Kategorie svěřených pravomocí Výlučné Sdílené Konkurující paralelní Koordinační Podpůrné

Principy subsidiarity a proporcionality (čl. 5 SEU) Subsidiarita Sdílené pravomoci EU jedná pouze, pokud nelze cíle uspokojivě dosáhnout na nižší úrovni Proporcionalita Obsah ani forma jednání nepřekročí to, co je nezbytné Protokol o používání zásad subsidiarity a proporcionality

Právo jako integrační nástroj v nadstátním a mezistátním prostředí EU Role SDEU – motor integrace Spillover – přelévání z jedné oblasti integrace do druhé

Děkuji za pozornost