Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Advertisements

ZA DLOUHÝCH ZIMNÍCH VEČERŮ S přicházející zimou, když se dny krátí a mráz zalézá za nehty, trávíme stále více času v teple domova. Ale jak to bývalo dřív?
Rozvoj rodové společnosti
6. ročník Pravěk.
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
EVROPA PO ZÁMOŘSKÝCH OBJEVECH
Struktura středověké společnosti
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Slované.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
KELTOVÉ II.
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Život na louce – Včely TÝDEN U PŘEDŠKOLÁKŮ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
Čechy v 9. a 10. století Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_07 TÉMA:
OPAKOVÁNÍ DĚJEPIS 7. ROČNÍK.   JAK SE DĚLILA SPOLEČNOST? DĚLILA SE NA 3 VRSTVY: PANOVNÍK, DUCHOVENSTVO, PRACUJÍCÍ LIDÉ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel. řed./fax: , VÝUKOVÝ.
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Staré pověsti české Alois Jirásek
prezentace pro 4. ročník ZŠ
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
AUTOR: Kateřina Křížová
Druh učebního materiálu
Doba bronzová VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_3_DOBA BRONZOVÁ
Hazardní hra VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_HAZARDNÍ HRA
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
Habsburská monarchie a české země v 18. století
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
O nejstarších dějinách Čech
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_O životě na vesnici
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Život na vesnici v době vlády Marie Terezie (18. století)
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Karel IV. OTEC VLASTI
Teorie spiknutí.
MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
MĚSTSKÝ STÁT SPARTA.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Naše země v dávných dobách.
Historické počátky středověké Evropy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Život Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_ŽIVOT SLOVANŮ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
Transkript prezentace:

Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační číslo: cz.1.07/1.4.00/21.0559 Mgr. Ladislava Hofmanová

Venkov Na venkově žili staří Čechové zprvu v rodinách a v rodech. Každý rod měl několik rodin. Hlavou rodiny byl otec. Hlavou rodu byl stařešina (starosta). Ctili ho jako svého otce

Víš proč? Největším trestem pro lidi bylo vyloučení z rodu. V podmínkách té doby znamenalo vyloučení z rodu odsouzení k smrti hladem.

Starosta Víš na co používali plátno? Tkalcovský stav Svolával muže z rodu na poradu a podle jejich rady rozděloval práce na vesnici. Většinou to byly práce polní. Seli len, které pak ženy zpracovávali na lněné plátno. Víš na co používali plátno? Z plátna šili košile i celé šaty.

Práce na vesnici Z vlněné látky se dělaly kalhoty a haleny. Látka byla hrubá, hustá, ale trvanlivá. Ženy také tkaly sukno ze spředené ovčí vlny. Z vlněné látky se dělaly kalhoty a haleny. Ženy ovládaly mistrovsky předení, tkaní, šití a vyšívání ozdob. Tkalcovský stav

Práce na vesnici Opakování… Čím sladili? Medem lesních včel Vedle polního hospodářství si naši předkové hleděli i chovu dobytka. Na pastvinách a loukách bylo dost obživy, takže o mléko, máslo, tvaroh a sýry nebývala nouze. Opakování… Čím sladili? Později chovali vesničané včely v úlech u svých domů Medem lesních včel

Půda Nikdo ani stařešina nemohl o vesnici sám rozhodovat. Veškerá půda byla na začátku majetkem celého rodu – k ní měli všichni členové stejné právo i stejné povinnosti. Nikdo ani stařešina nemohl o vesnici sám rozhodovat.

Půda Jemu připadlo i mnoho půdy obdělané. Jak? V 10. až 12. století se stával vlastníkem veškeré neobdělávané půdy v Čechách kníže. Jemu připadlo i mnoho půdy obdělané. Jak? Knížecí hodnostní korunka. Buď majitelé vymřeli, nebo půdu kníže zabral. Půdu pak dával do užívání svým milcům, členům své družiny, duchovenstvu, klášterům.

Drobní šlechtici. Zemané Ti byli panovníkovi povinni Víš jak se jim jinak říkalo? Zemané Pocházejí ze starých českých rodů. Ti byli panovníkovi povinni pouze vojenskou službou

Opakování Správně přiřaď Stařešina Otec Hlavou rodu byl Hlavou rodiny byl

Opakování Zakroužkuj správnou odpověď. Rod a) Má více rodin b) Je částí rodiny a) Hlava rodu Otec b) Hlava rodiny

Opakování Správně Kdo byli zemané? Politici Drobní šlechtici, pocházející ze starých českých rodů. Kočovný národ, obdělávající nezabranou půdu.

Zdroje http://www.veprek.cz/venkov_kolonizace.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Primitive_weaving_stand.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PSM_V39_D320_Common_fly_shuttle_loom.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Runny_hunny.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pole_v_Cesku_lan_bez_mezi.jpg Dostupné pod licencí: Creative Commons Autor: Ludek http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Princely_heraldy_crown.png Autor: Kolomaznik http://hussitesriding.blog.cz/galerie/husitske-osobnosti-nejvetsi-databaze-hejtmanu-rytiru-duchovnich-kazatelu/obrazek/61237361