Beryllium Alžběta Gricová 4.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Advertisements

Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Kovy 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Autor: Stejskalová Hana
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zinek Barbora Malinová
Alkyny.
Svařování plamenem 1 VY_32_INOVACE_22_434
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Wolfram Denisa Dolanská.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hafnium a Zirkonium.
Vodík.
Prvky 3.skupiny skandium, yttrium, lanthan a aktinium
Období: leden až květen 2012
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Technecium Rhenium.
TÁNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Obecná a anorganická chemie
Periodická soustava - PSP
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Kateřina Burianová 4.B Iridium.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
POUŽITÍ, SLITINY, SLOUČENINY A ELOXOVÁNÍ
CHEMIE - Chemická vazba
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Protaktinium.
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vlastnosti alkanů.
Významné oxidy CO2 CO SO2 SiO2 CaO Al2O3.
Vodík - Hydrogenium nejrozšířenější prvek ve vesmíru (90% všech atomů), na Zemi 3. PSP I.A skupina  1 valenční e- 1. perioda  1 orbital Z = 1 X = 2,2.
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Transkript prezentace:

Beryllium Alžběta Gricová 4.B

Poloha 2.A skupina, 2. perioda, kovy alkalických zemin

Elektronová konfigurace Oxidační čísla 1s2 2s2 Pomocí vzáckého plynu He: 2s2 Oxidační čísla: 0,II

Výskyt v přírodě Smaragd Chryzoberyl Akvamarín Herderit

Fyzikální a chemické vlastnosti Beryllium se řadí do skupiny kovů alkalických zemin Na vzduchu stálý Látka pevného skupenství Teplota tání: 1278 °C Teplota varu: 2469 °C Tvrdý a za normální teploty křehký kov Těžce tavitelný kov, ale za velkého žáru kujný Těžce vede elektrický proud a teplo S kyselinami se slučuje za normální teploty až na kyselinu dusičnou na kterou je potřeba vyšší teploty Je možné uchovávat pod vstvou alifatických uhlovodíku jako je například nafta nebo petrolej S vodou reaguje pouze na povrchu a pokrývá se vrstvou oxidu berylnatého

Příprava a výroba Beryllium se v laboratoři nepřipravuje Vyrábí se: Elektrolýzou chloridu nebo fluoridu berylnatého Elektrolýzou směsi chloridu berylnatého a sodného na rtuťové katodě v ochranné atmosféře plynného argonu

sloučeniny Kyslíkaté sloučeniny BeO- bílý prášek, těžko rozpustný ve vodě Bezkyslíkaté sloučeniny BeCl2- bílá až žlutá krystalická látka BeH2- bílá tuhá látka Be(OH)2- bílá práškovitá látka, ve vodě nerozpustná Soli: BeF2- bezbarvá rozpustná látka BeCl2- sněhobílá rozpustná krystalická látka BeSO4- bílá krystalická látka Be(NO3)2- bezbarvá rozpustná látka

Využití Používá k výrobě drahokamů a polodrahokamů Materiál k výrobě neutronových zrcadel v jaderné energetice Slitiny Konstrukce elektrodynamických reproduktorů

Zajímavosti Beryl- smaragd a akvamarín- byl použit do koruny britské královny

Zdroje Učebnice organické chemie www.wikipedie.cz www.prvky.cz Periodická tabulka prvků