DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Advertisements

Světelné jevy a jejich využití
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Světelné jevy Zrcadla kulová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Digitální učební materiál
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy a jejich využití
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
19. Zobrazování optickými soustavami
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
Odraz světla na rovinném zrcadle
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_14 - ODRAZ SVĚTLA A ZRCADLA
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Sabina Mikulecká Anna Hejlová
Vypuklé kulové zrcadlo
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2013 Určeno:7. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Odraz světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Souhrnné otázky, Světelné jevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zobrazení zrcadlem dutým.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_06_Rovinná zrcadla Autor Mgr. Zuzana Pavlasová Tematický okruh Světelné jevy Ročník sekunda (7. ročník ZŠ) Datum tvorby září 2012 Anotace Práce seznamuje studenty s funkcí rovinných zrcadel. Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny možnosti využití: promítání, práce studentů u PC

Rovinné zrcadlo Zařízení, které umožňuje téměř dokonalý odraz (téměř všechno světlo se odráží), se nazývá zrcadlo. Zrcadlo je tvořeno vyleštěnou kovovou plochou, která musí být hladká (aby nedošlo ke zkreslení obrazu) a je překrytá vrstvou skla (aby nedošlo k poškrábání).

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/V%C4%9Btru%C5%A1e%2C_zrcadlov%C3%A9_bludi%C5%A1t%C4%9B%2C_k%C5%99iv%C3%A9_zrcadlo.jpg http://www.cestovatel.cz/foto-soubory/v-zrcadlech--siamska-dvojcata.jpg

Jak zrcadla vytváří obrazy? Předmět musí být osvětlen nebo musí být sám zdrojem světla. Musí se nacházet před zrcadlem.

Jak zrcadla vytváří obrazy? Předměty vidíme, když světlo, které z nich vychází (nebo se od nich odráží), se odrazí od plochy zrcadla a dopadne do našich očí.

Jak zrcadla vytváří obrazy? Paprsky vycházející z předmětu se odráží od zrcadla a dopadají nám do oka – oko tyto paprsky vnímá, jakoby vycházely z předmětu za zrcadlem. vzor (předmět) obraz

Jak zrcadla vytváří obrazy? převzato z http://www.capo-gata.cz/

Jak zrcadla vytváří obrazy? Obraz předmětu je zdánlivý (nachází se za zrcadlem) vzpřímený stranově převrácený stejně velký jako vzor ve stejné vzdálenosti za zrcadlem jako vzor před zrcadlem

Otázky a úkoly Mokrá vozovka se chová jako rovinné zrcadlo – odráží světla z reflektorů. Který člověk vidí odražené paprsky? řidič auta chodec jdoucí ve směru jízdy auta chodec jdoucí proti směru jízdy auta

Zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/V%C4%9Btru%C5%A1e%2C_zrcadlov%C3%A9_bludi%C5%A1t%C4%9B%2C_k%C5%99iv%C3%A9_zrcadlo.jpg http://www.cestovatel.cz/foto-soubory/v-zrcadlech--siamska-dvojcata.jpg http://www.capo-gata.cz/ Není-li uveden zdroj, je použitý materiál z vlastních zdrojů autorky.