Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_3_PAV_10_Polarizace Autor Mgr. Zuzana Pavlasová Tematický okruh Optika Ročník 3. ročník SŠ Datum tvorby leden 2013 Anotace Práce slouží k popisu světla a jeho elektromagnetických vlastností. Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny možnosti využití: promítání, práce studentů u PC

2 Polarizace světla

3 Polarizace Světlo je příčné elektromagnetické vlnění popsané vektorem elektrické intenzity E a vektorem magnetické indukce B. Oba vektory kmitají v rovině kolmé na směr šíření, zároveň jsou kolmé navzájem. Vektor E má ale v dané rovině nahodilý směr i velikost, mluvíme o tzv. nepolarizovaném světle. V případě, kmitá-li vektor E stále v jedné přímce, jedná se o vlnění lineárně polarizované.

4 Polarizace

5 Polarizace Zařízení, kterým se nepolarizované světlo mění na polarizované se nazývá polarizátor. Ke zjištění, zda je světlo polarizované nebo není, slouží analyzátor (propouští polarizované světlo jen s určitou kmitovou rovinou).

6 Podstata funkce analyzátoru a polarizátoru:
Polarizace Podstata funkce analyzátoru a polarizátoru: Pokud jsou štěrbiny polarizátoru i analyzátoru rovnoběžné světlo prochází. Pokud nejsou štěrbiny rovnoběžné světlo neprochází a analyzátor se jeví jako temný.

7 Polarizace Přirozené nepolarizované světlo lze polarizovat odrazem
lomem dvojlomem absorpcí (pomocí polaroidů)

8 Polarizace odrazem a lomem
Dopadá-li nepolarizované světlo na skleněnou desku, odráží se tak, že vektor E kmitá kolmo k rovině dopadu.

9 Polarizace odrazem a lomem
Při polarizaci odrazem je polarizace jen částečná. K úplné polarizaci dochází pouze při určitém úhlu dopadu; ten závisí na indexu lomu rozhraní a nazývá se Brewsterův (polarizační) úhel. Např.: při polarizaci na skle o indexu lomu 1,5 je tento úhel 57°.

10 Polarizace odrazem a lomem
Při polarizaci lomem, kmitá vektor E polarizovaného světla rovnoběžně s rovinou dopadu.

11 Polarizace dvojlomem Dopadá-li světlo na anizotropní krystal (rychlost šíření světla závisí na směru), nastává dvojlom. Paprsek se při průchodu do krystalu dělí na dvě části paprsek řádný – platí pro něj zákon odrazu i lomu paprsek mimořádný – vzniká v důsledku anizotropního prostředí Oba paprsky jsou polarizované, vektory E kmitají v navzájem kolmých rovinách.

12 Polarizace dvojlomem Nejznámějším krystalem s touto vlastností je islandský vápenec. Položíme-li tento krystal na text, vidíme písmena zdvojeně – způsobují to odlišné úhly lomu obou paprsků.

13 Polarizace polaroidem
Polaroid je speciální filtr. Tvoří ho dvě vrstvy plastického materiálu mezi nimiž jsou krystalky herapatitu (síran chininu s kyselinou sírovou, jodovodíkovou a jodem). Tato látka vykazuje dvojlom a různě polarizované vlny se v ní různě absorbují. Při vhodném uspořádání krystalů vychází pouze lineárně polarizované světlo mimořádného paprsku.

14 Zdroje: http://fyzika.gbn.cz/phprs/image/fyzika/optika/polar1.jpg
Není-li uveden zdroj, je použitý materiál z vlastních zdrojů autorky.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google