OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Advertisements

Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Rozdělení jazyků.
Obecné úvahy o jazyce Václav Ort.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Obyvatelstvo EVROPY EU – OP VK – III/2 ICT DUM 2
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_19
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Indoevropská jazyková skupina
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Po stopách slovanských jazyků
Nářečí v Čechách a na Moravě
NÁRODNÍ JAZYK jazyk, který používají příslušníci jednoho národa
Národnosti Jazyky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.7.
Útvary národního jazyka
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Nářečí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Obecné výklady o českém jazyce
SLOVANSKÉ JAZYKY VÝKLAD.
Mateřský jazyk.
Útvary národního jazyka, cvičení. Národní jazyk Jeden ze základních znaků národa Vyvíjí se s vývojem společnosti Společný pro všechny příslušníky národa,
Nářečí češtiny Autor © Mgr. Alexandra Pospíšilová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Indoevropské jazyky. ● Znáte biblickou pověst o zmatení jazyků? ● Co se pokouší vysvětlit?
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_98  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_05 Název materiálu Čeština.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_04 Název materiálu Útvary.
Postavení českého jazyka mezi evropskými
SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně.
Národnostní struktura obyvatelstva
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Lidské rasy.
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Rozvrstvení národního jazyka
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Struktura jazyka.
Autor © Mgr. Alexandra Pospíšilová
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_01
Strom jazyků slovanských
Národní jazyk a jeho útvary
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Slohové rozvrstvení slovní zásoby
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Dostupné z Metodického portálu
Charaktristika češtiny, národní jazyk a jeho útvary
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
slovní zásoba VŠECHNA SLOVA DANÉHO JAZYKA , NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Obecné poučení o jazyce
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE SLOVANSKÉ JAZYKY ČEŠTINA PATŘÍ DO SKUPINY SLOVANSKÝCH JAZYKŮ-MAJÍ BLÍZKOU MLUVNICKOU STAVBU A PODOBNOU SLOVNÍ ZÁSOBU. JEJÍM SPOLEČNÝM ZÁKLADEM JE PRASLOVANŠTINA.SKUPINU JAZYKŮ SLOVANSKÝCH ZAŘAZUJEME DO JAZYKŮ INDOEVROPSKÝCH. SLOVANSKÉ JAZYKY DĚLÍME: ZÁPADNÍ (L)- čeština, slovenština ,polština, lužická srbština VÝCHODNÍ (A)- ruština, běloruština, ukrajinština JIŽNÍ – bulharština (A),makedonština (A), srbština (A), chorvatština (L), slovinština (L) Na evropském území najdeme další skupiny jazyků, například:

GERMÁNSKÉ JAZYKY NĚMČINA,ANGLIČTINA,HOLANDŠTINA,DÁNŠTINA, ŠVÉDŠTINA,NORŠTINA. ROMÁNSKÉ JAZYKY FRANCOUZŠTINA,ŠPANĚLŠTINA,ITALŠTINA, RUMUNŠTINA. UGROFINSKÉ JAZYKY NEPATŘÍ DO INDOEVROPSKÉ RODINY,MAĎARŠTINA,FINŠTINA,ESTONŠTINA.

ÚTVARY ČESKÉHO JAZYKA A JAZYKOVÁ KULTURA JAZYK JE JEDNÍM ZE ZÁKLADNÍCH ZNAKŮ KAŽDÉHO NÁRODA. SPISOVNÁ ČEŠTINA (SPISOVNÝ JAZYK) je celonárodní dorozumívací prostředek a je na celém území jednotná. MLUVA NESPISOVNÁ se dělí na: Obecnou češtinu Nářečí (dialekt) Profesní mluvu - povolání:pikýrovat,fanka. Slang - zájmových skupin: koule, bajle. Argot – např. zlodějský-káča. Obecná čeština je nejrozšířenější podoba běžné dorozumívací mluvy na českém území vůbec, vznikla na podkladě středočeského nářečí.

NÁŘEČÍ se užívají k dorozumívání při běžném, každodenním styku vždy jen na určité části jazykového území. Nářečí dělíme na: Nářečí česká – Dej mouku ze mlejna na vozejk. Nářečí hanácká – Dé móku ze mléna na vozék. Nářečí moravskoslovenská – Daj múku ze mlýna na vozík. Nářečí lašská – Daj muku ze mlyna na vozik. Mezi nářečí česká patří podkrkonošské (prauda, cejtit, husejm, perší na smérkoví perkinko) a nářečí chodské ( Tu míli můj táta, ha děd. Naši buli hu snídani). Nářečí (dialekt), dialektologie = nauka o nářečí Nářečí a obecná čeština se užívají v umělecké literatuře, a to k charakteristice prostředí a postav.

POUŽITÁ LITERATURA: Český jazyk 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2006 Český jazyk pro 9. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií, SPN 1998 Praha

Datum vytvoření: 1.9.2011 Ročník, pro který je materiál určen: 9.ročník Předmět: Český jazyk Anotace: Po ověření učiva budou žáci umět poznat rozdělení jazyků, slovanských jazyků a jednotlivých útvarů českého jazyka.