Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_580 Jatečné zpracování drůbeže Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vedlejší jatečné produkty
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
ZVÍŘECÍ RODINKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Cemerková Golová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Předběžná příprava drůbeže
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
BANKOVNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
H r a b a v í Znaky: Mají silné hrabavé nohy, tupé drápy.
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
KOROZE vypracovala: Ing
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Práce po skončení slavnostní hostiny
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Vypočítej ceny zlevněného zboží
H r a b a v í Znaky: Mají silné hrabavé nohy, tupé drápy.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Představujeme a sestavujeme krychli
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Podstata a zvláštnosti služeb cestovního ruchu
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
KVARTETO ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ
Předběžná příprava drůbeže
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Drůbež Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika1 Význam ve výživě1 Druhy1 Tržní druhy1 Jakostní znaky1 Vady1 Skladování1

Obecná charakteristika Zdomácnělí ptáci poskytující maso, vejce a peří Hrabavá drůbež (kohout, kuře, krůta, krocan, perlička, křepelka, …) Vodní drůbež (kachna, husa, …)

Význam ve výživě Bílkoviny Minerální látky (železo, fosfor) Vitaminy skupiny B Lehká stravitelnost díky nízkému obsahu tuku Jemné, křehké maso Rychlá kuchyňská úprava (mladé kusy)

Druhy Podle stáří a druhu Kuřata – brojleři, slepice Mladé kachny, mladé husy, husy, mladé krůty Podle způsobu ošetření Chlazená Uvnitř svaloviny by měla být teplota 0–4 °C Zmrazená Uvnitř svaloviny by měla být teplota –8 °C a nižší

Tržní druhy Podle tržní úpravy Kuchaná drůbež bez drůbků Odstraněné vnitřní orgány Kuchaná drůbež s drůbky a krkem Má v dutině břišní játra, srdce, žaludek, krk bez kůže Dělená drůbež – jatečně opracovaná Stehenní řízky, prsa, stehna, čtvrtky, půlky, …

Jakostní znaky Senzoricky Laboratorně Vzhled Barva Vůně Konzistence Hmotnost Teplota svaloviny Zmasilost

Vady Zapaření Nedostatečně nebo špatně vychlazená Hniloba Neodborně ošetřena a skladována Plesnivění Dlouhodobé skladování v mrazírnách, kolísání teploty, vysoká relativní vlhkost vzduchu

Vady Dehydratace povrchu (odvodnění) U nebalené drůbeže skladované v mrazírně příliš dlouho, kolísání teploty Oxidační žluknutí Působením vzdušného kyslíku Postupně se kazí podkožní tuk Skladování v mrazírně příliš dlouho, kolísání teploty

Skladování Chlazená V chladících zařízení tj. v dobře větratelných prostorách s nekolísající teplotou, bez přístupu světla a živočišných škůdců při teplotě 0–4 °C bez dotyku stěn, podlah Relativní vlhkost vzduchu 80–85 %

Skladování Zmrazená V mrazícím zařízení při teplotě od –10 až –18 °C a při relativní vlhkosti vzduchu 80–85 %

Kontrolní otázky Vyjmenujte druhy drůbeže, které řadíme do skupiny hrabavých a jaké druhy řadíme do skupiny vodní drůbeže. Popište význam drůbeže ve výživě. Jaká znáte kritéria, podle kterých se dělí drůbež. Uveďte dělení drůbeže podle tržní úpravy.

Kontrolní otázky 5. Určete požadavky na jakost drůbeže. 6. Jaké znáte příčiny vad drůbeže a jak jim předcházet. 7. Popište, jak skladujeme chlazenou drůbež a jak zmrazenou?

Literatura – knihy 1. KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, 1996. č.j. 815141/95-74.