Fyzici a fyzikální jevy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Škola a sport
Advertisements

Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník
Elektromagnetická indukce
Životopis.  Narodil se 22. září 1791 nedaleko Londýna (v Newington Butts), v chudé rodině kováře  v roce 1805 ( ve čtrnácti letech ) nastoupil do.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_12 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Michael Faraday Ivo Vidlička Fyzika 9.B.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Michael Faraday Anglický fyzik chemik a velký experimentátor.
Michael Faraday Viktorie Kotvaldová 2.E.
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Elektromagnetická indukce
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_ INOVACE_52_Nerosty-sůl.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
Rozšiřování a zkracování postupného poměru. Postupný poměr – rozšiřování a krácení Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_53_Postupny_pomer_rozsirovani_kraceni.
MICHAEL FARADAY ANGLIČAN FYZIK A CHEMIK 1F (Farad) – JEDNOTKA ELEKTRICKÉ KAPACITY ZABÝVAL SE ELEKTŘINOU A MAGNETISMEM.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Autor: Mgr. Věra Martincová
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_60_Práce s grafem
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
VY_32_INOVACE_22_Sociální_sítě
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
VY_32_INOVACE_18_Vypnutí_a_odhlášení
Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
VY_32_INOVACE_48_Internet_v_mobilu
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Jan Duchek
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
VY_32_INOVACE_21_Co_je_internet
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Elektromagnetická indukce
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_41_AZ- kvíz
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Střídání dne a noci
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektromagnetická indukce
VY_32_INOVACE_38_Rozvrh_excel
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. Veronika Dočkalová VY_32_INOVACE_10_Hranol základní pojmy
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TEČNA KRUŽNICE PROCHÁZEJÍCÍ DANÝM BODEM
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Autor: Mgr. M. Vejražková
Wilhelm Conrad Röntgen
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Pravoúhlá soustava souřadnic
Elektromagnetická indukce
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_22_Faraday Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

Michael Faraday 22. září 1791, Anglie – 25. srpna 1867 byl významný anglický chemik a fyzik

Michael Faraday V roce 1831 objevil elektromagnetickou indukci, magnetické a elektrické siločáry. Jeho objev byl významný v tom, že doposud se elektrická energie vyráběla pouze chemickou metodou z baterií. Faraday tak dal teoretický základ pro všechny elektromotory a dynama. Jeho objevy souvisí s chemií - obohatil odborné názvosloví o důležité pojmy, jako jsou anoda, katoda, elektroda a ion.

Michael Faraday Narodil se na venkově ve vesničce Newington jako třetí ze čtyř dětí, velmi chudé a nábožensky založené rodině. Jeho otec byl kovář , rodina po celá léta žila v bídě. Michael se málokdy dosyta najedl, a když mu bylo dvanáct let, musel začít vydělávat. Protože byl šikovný, dostal se do učení ke knihvazači. Jeho rukama procházely nejrůznější spisy, a když je potají četl, před jeho očima se otevřel podivuhodný a záhadný svět vědy.

Michael Faraday V r. 1812 začal navštěvovat veřejné přednášky známého chemika sira Humphry Davyho. Věhlasný profesor si všiml mladíkova zájmu a nadání a rozhodl se udělat z něj svého žáka. V roce 1815 Davy zaměstnal Faradaye jako asistenta v chemické laboratoři londýnského Královského institutu. Každý týden vymýšlel nějaký nový pokus pro pobavení členů a příznivců institutu z vysoké společnosti. Při těchto experimentech Faraday objevil nové chemické sloučeniny, zabýval se zkapalňováním plynů a brzy si získal pověst zručného chemika.

Michael Faraday Jeho popularitě určitě pomohlo, že neměl žádné matematické vzdělání a ve svých přednáškách i odborných pracích nikdy nepoužil jediný vzorec. Zato z něj ale neustálá potřeba nových nápadů udělal jednoho z nejlepších experimentátorů všech dob a své posluchače okouzloval schopností vyložit i ten nejsložitější problém dokonale názorným způsobem. To platilo i o tak nehmotných jevech jako elektřina a magnetismus. V roce 1824 byl zvolen členem britské Akademie věd a o rok později jmenován ředitelem jejich laboratoří. V té době byl už dobře finančně zajištěn, měl útulný byt přímo v budově Královského institutu a mohl se oženit.

Michael Faraday Během svých pokusů v roce 1821 zjistil, že elektrický proud procházející vodičem může vyvolat magnetickou sílu. Celých deset let strávil snahou dokázat, že existuje i opačná možnost- aby působení magnetu vyvolalo elektrický proud. V roce 1831 se konečně objevil úspěch: Faraday objevil elektromagnetickou indukci a dokázal, že elektřina a magnetismus jsou pouze dva různé projevy jediného jevu — elektromagnetismu. To byl klíčový objev, který měl už brzy přinést dalekosáhlé důsledky Ve 40. letech 19. století vytvořil teorii elektromagnetických polí založenou na zcela novém pojmu elektrických a magnetických siločar

Zdroj obrázků a textů – galerie Microsoft http://www.converter.cz/fyzici/images/faraday-postava.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Faraday Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na Základní škole 17.listopadu 1325, příspěvková organizace , Mladá Boleslav pro devátý ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění výkladu elektromagnetické indukce Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován ve I. pololetí školního roku 2011/2012