Popisný (popis reality, jevu) Vztahový (vztah jevů, faktorů, činitelů)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Advertisements

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
PSYCHOLOGIE PRODEJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Metodologické minimum
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 3.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Definice tématu II Robert Zbíral
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Interpolace funkčních závislostí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základy pedagogické metodologie
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Kompetenční modely Mgr. Andrea Drdáková.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Programovací jazyky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Maďarská metoda Kirill Šustov Michal Bednář Stanislav Běloch
Logika a metody výběru vzorku
Seminář 5. Racionální chování výrobce
Výběr výzkumného vzorku
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Parametry polohy Modus Medián
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Kvadratické nerovnice
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
V.a1 Teoretické pozadí statistické analýzy
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Teorie Informace, signál
Rovnice s absolutními hodnotami
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Psychologie test.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní statistické pojmy
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Lineární regrese.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Běžná pravděpodobnostní rozdělení
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Náhodný jev, náhodná proměnná
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Lineární funkce a její vlastnosti
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Grafy kvadratických funkcí
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

Popisný (popis reality, jevu) Vztahový (vztah jevů, faktorů, činitelů) Výzkumný problém Popisný (popis reality, jevu) Vztahový (vztah jevů, faktorů, činitelů) Kauzální (ptáme se na příčinu) Obvykle se rozlišují tři typy vymezení výzkumného problému: popisný, vztahový a kauzální. Uveďte tyto tři možné způsoby výzkumného problému, který se bude konkrétně zabývat proměnnými: inteligence a absolvování VŠ. Popisný: Jaká je inteligence VŠ absolventů? Vztahový: Jaký je vztah mezi inteligencí a úspěšným/neúspěšným absolvováním VŠ? Kauzální: Je úspěšné absolvování VŠ podmíněno nadprůměrnou inteligencí?

definování POJMU Výzkumný problém nominální - pomocí známého pojmu operacionální - prostřednictvím pozorovatelné proměnné Někdy preference pouze operacionalistických definic. Je to jediné, co můžeme opravdu prokázat. Na druhou stranu je to limitující. Co se má zkoumat? převést na Jak to lze postihnout?

Výzkumný problém Strategie rostouci perly - hodi se pokud neni znama terminologie, udelam nastrel a vytezim terminy a klicova slova u nalezeneho dokumentu - u ERICa staci kliknout nektere databaze nabizeji relatite articles začíná vyhledáváním záznamu k nejužšímu možnému pojmu v požadavku s cílem nalézt alespoň jeden relevantní záznam

Výzkumný problém Literatura: Maňák, Švec, Švec: Slovník pedagogické metodologie. Paido. Brno 2005 Kerlinger: Základy výzkumu chování. ČSAV. Praha 1972 Švaříček, Šeďová: Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. Portál. Praha 2007

Proměnná Typy proměnných závislá x nezávislá příklady (Kerlinger str. 43): pohlaví, sociální vrstva, příjem, úzkost, předsudek, inteligence, výkon, introverze... Typy proměnných závislá x nezávislá aktivní x určené (assigned) V psychologii: podnětové a odpověďové

Proměnná – Typy proměnných závislá x nezávislá A => B většinou neříkáme přímo, co je příčina Experimentátor manipuluje s NEzávisle proměnnou. Př. vztah mezi inteligencí a školním výkonem Př. vztah mezi školním výkonem a úspěšností studia na VŠ Př. vztah mezi inteligencí a školním výkonem – závislá proměnná Př. vztah mezi školním výkonem – nezávislá proměnná a úspěšností studia na VŠ Úloha 6 Statistickými metodami zjistíme, že existuje vztah mezi proměnnou A a B. Na základě čeho se můžeme domnívat, že např. proměnná A vyvolává proměnnou B? Flegr. Box 16 - zdravý rozum-zkušenost - časová následnost – kritérium temporality

Proměnná – Typy proměnných aktivní x určené rušivé (confounding) manipulované vzorek třídíme podle určených proměnných! experiment provádíme za stejných podmínek Určené: pohlaví, inteligence, socio-ekonomický statut, nadání, rasa Jako rušivá proměnná se obvykle označuje proměnná, jejíž vliv nás primárně nezajímá, nicméně do sledovaného vztahu vstupuje a může ho ovlivnit. Jaké rušivé proměnné můžeme očekávat ve výši uvedeném experimentu? - inteligence a absolvování VŠ pohlaví, socio-ekonomický statut

Proměnná – podle měřítka Dle Hendla str. 45 Kvalitativní Dichotomická pohlaví Polytomická rasa, barva, město Intenzivní Ordinální prospěch (A,B,C,D...), dosažené vzdělání, socio-ekonomický statut Metrická intervalová teplota poměrová věk nominální - ordinální - intervalová – poměrová Transformace dat vyšší úrovně na nižší úroveň! Intervalová – nemá přirozenou nulu Které typy proměnných jsou spojité? Které nespojité? U kterého typu proměnných nemá smyl počítat průměr?