Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Já vím, že je něco horké, ale proč?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tepelná výměna prouděním
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Digitální učební materiál
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplo.
Digitální učební materiál
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Šíření tepla prouděním a zářením
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
VY_32_INOVACE_05-46 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla prouděním Jméno.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
Objemové změny těles s teplotou
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Tepelná výměna prouděním
TEPLO.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Vytápění Teplo.
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Projekt: OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor: Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM: F8 - 5 Datum ověření ve výuce: 4. 1. 2011 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Práce, energie, teplo Téma: Tepelná výměna prouděním

Anotace Výkladová prezentace – v úvodní části je zařazeno opakování základních informací o teple, tepelném vodiči, izolantu Vzorec pro výpočet tepla Během výkladu – provádění několika pokusů a stanovení závěrů

Tepelná výměna prouděním

Opakování Tepelná výměna vedením Tepelný vodič Tepelný izolant Teplo Měrná tepelná kapacita látky Q = m . c . (t - to )

Zahřívání vody Voda = špatný vodič tepla Jak je možné zahřát vodu v konvici na čaj ohříváním zdola? Zahřívání urychlíme mícháním Může se voda promíchávat sama?

Zahřívání vody Zahříváním se kapaliny roztahují, a tím zmenšují svoji hustotu Studená voda má větší hustotu - je těžší, a proto působením gravitační síly klesá dolů

Zahřívání vody Teplejší voda o menší hustotě je vytlačována vztlakovou silou nahoru Ohřátá voda stoupá nahoru a po ochlazení klesá zase dolů – tím se promíchává a prohřívá Tento způsob přenosu tepla, kdy proudí teplá kapalina, nazýváme tepelná výměna prouděním

Zahřívání vody prouděním - zahřátá voda stoupá v trubici směrem vzhůru

Při tepelné výměně vedením (mezi dvěma dotýkajícími se tělesy) se předává jen pohybová energie mezi částicemi teplejšího a chladnějšího tělesa, ale tělesa se nepřemisťují Při tepelné výměně prouděním dochází k pohybu kapalin (podobně probíhá i u plynných látek)

Princip teplovodního ústředního topení Zásobník přebytečné vody Teplá voda Proudění vzduchu Studená voda

Plachtění ptáků Bez pohybu křídel, podobně jako větroň bez motoru Využívá vzestupných proudů teplého vzduchu

Vítr Vzniká nerovnoměrným zahříváním povrchu Země Rozdíly v zahřívání nastávají např. mezi vodní plochou a pobřežím Písek je ve dne rozpálený, ale voda má mnohem menší teplotu Víme proč?

Vznik větru na pobřeží

Ochlazování kapalin V blízkosti ledu se voda ochladí (tepelná výměna vedením) a klesá dolů Teplejší voda stoupá ode dna nahoru

Tepelná výměna prouděním Nastává v kapalinách a plynech Teplejší části kapaliny nebo plynu stoupají nahoru a chladnější klesají dolů Je spojena se samovolným promícháváním kapaliny nebo plynu

Zdroje Fyzika pro 8. ročník, R. Kolářová, J. Bohuněk, nakladatelství Prometheus Naskenované obrázky str. 64-67