EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Advertisements

Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
EDUARD BASS 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Eduard Bass Marcela Bečáková 3. A. Eduard Bass ( ) narozen v Praze vl. jménem Eduard Schmidt studium na obchodní akademii, poté obchodním zástupce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Příroda ČR – přirozené ekosystémy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
LOTO – ROČNÍ OBDOBÍ Hra je určena pro čtyři hráče. Před započetím hry vystřihněte kartičky označené k vystřižení. Kartičky doporučujeme zalaminovat. Hra.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas Číslo DUM: III/2/FY/2/1/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Trojúhelník - těžnice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu Provozuje Národní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
EDUARD BASS (* 31. prosince 1887 /1. ledna 1888 Praha = přesně o půlnoci -  2. října 1946 Praha)
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Vnímání řeči O Budulínkovi
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
LA FAMILIA LA FAMILIA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Téma: Jaro v CHKO České středohoří Tobiášův vrch
Půjdem spolu do Betléma…
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Zaokrouhlování na desítky a stovky
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Obsah Životopis Chronologický seznam významných děl Citáty Děj Postavy Pracovní list Odpovědi Odkaz na citace Seznam použité literatury

Život 1. ledna 1888 Praha – 2. října 1946 Praha Vlastním jménem Eduard Schmidt Český spisovatel a novinář židovského původu Zpěvák a recitátor v kabaretu U bílé labutě Jeden ze zakladatelů kabaretu Červená sedma Ředitel pražských kabaretů Červená sedma a Rokoko 1920–1942 byl redaktorem a od roku 1933 šéfredaktorem Lidových novin. Vydával satirický časopis Šibeničky.

Chronologický seznam významných děl Klapzubova jedenáctka (1922) – příběh chudé rodiny, jejíž otec udělá ze svých jedenácti synů profesionální a téměř neporazitelné mužstvo. Oblíbená dětská kniha byla roku 1967 zfilmována Eduardem Hofmanem. Cirkus Humberto (1941) – Román z roku 1941 zachycuje život tří generací cirkusu Humberto do 20. let 20. století. V roce 1988 vznikl koprodukční česko- německý dvanáctidílný seriál režiséra Františka Filipa.

Citáty „Ať už říkají cokoli, ve skutečnosti mají žáci i učitelé školu rádi: jsou tam přestávky.“ „Láska se nedá měřit trváním. Z jednotek času rozhodují o ní ty nejkrásnější. Jediným okamžikem se prohrává nebo vítězí a jediná noc může mít pro lásku větší cenu než celý život.“ „Pán může vypadat, jako by vylezl ze stáje, ale kočí musí být nóbl.“

Cirkus Humberto – děj Mladý Vašek Karas odejde se svým otcem z české vesnice do Hamburku k cirkusu. Objevuje zde kouzelný svět manéže a učí se jejím dovednostem. Obětuje cirkusu celý svůj život. Opustí i svou lásku Růženku a vezme si dceru direktora Berwitze – Helenu a stane se tak dědicem celého podniku. Jejich syn Petr nesdílí nadšení pro cirkus a věnuje se studiu. Z krize dostane podnik nápad vytvořit varieté v Praze. Vnučka Liduška si zamiluje cirkus stejně jako kdysi Vašek a dá si umělecké jméno Humberto.

Cirkus Humberto – postavy Román vyniká úctyhodným počtem postav a charakterů. Carlo Humberto – oženil se s Lousiou Bolierovou, dcerou majitelů zvěřince a založil cirkus Humberto. rodina Berwitz – Petr zadlužil podnik a přenechal jej Vaškovi. Helena se provdala za Vaška a cirkus opustila, když se jejich syn Petr dal na studia. Breburda – čísník, který své varieté pronajme cirkusu.

Cirkus Humberto – postavy Jan Bureš – český vzdělanec, naučí Vaška číst a ukazuje mu humanistické zásady a nutnost vzájemnosti. Gambier – krotitel šelem Gaudeamus – baron, stará se o provoz cirkusu, vyřizuje úřední záležitosti. Václav Karas – v podstatě hlavní postava, od mládí patřilo celé jeho srdce cirkusu, obětoval mu i svou životní lásku Růženku, ke stáru se věnoval své vnučce.

Cirkus Humberto – postavy Antonín Karas – otec Vaška, zedník, hraje na trubku, ke stáru dožívá v rodné vsi. Vendelín Malina – stal se duší cirkusu, byl jeho nejstarší součástí a dokázal vycítit blížící se nebezpečí. Roméo – má akrobatickou školu, jeho syn Achmed na Vaška žárlil a od cirkusu odešel. Selnicki – dirigent cirkusové souboru Wollschläger – cirkusový principál

Pracovní list Jakého původu je E. Bass? Znáš jiná známá díla kromě Cirkusu Humberto? Jakou činností se zabýval? Pokus se stručně charakterizovat jednu z klíčových postav románu podle svého výběru.

Odpovědi E. Bass byl židovského původu. Klapzubová jedenáctka, Lidé z maringotek Byl novinářem a ředitelem kabaretů Červená sedma a Rokoko. Václav Karas je hlavní postava. Od mládí patřilo celé jeho srdce cirkusu. Obětoval mu svou životní lásku Růženku. Ke stáru se věnoval své vnučce.

Odkaz na citace Citáty slavných osobností: Největší sbírka citátů, přísloví a murphyho zákonů [online]. 2007 - 2013 [cit. 2014- 01-20]. Dostupné z: http://citaty.net/autori/eduard-bass/ STR. 2. ŠJů (cs:ŠJů) [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eduard_Bass,_rel i%C3%A9f.jpg STR. 11. ŠJů (cs:ŠJů) [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%ADdli%C 5%A1t%C4%9B_Prosek,_cirkus_Humberto,_vchod.jpg? uselang=cs

Seznam použité literatury BASS, E. Cirkus Humberto. Vyd. 29., knižní 28. V Praze: Levné knihy KMa, 2000, 2 sv. (374, 373 s.). Česká radost, sv. 38. ISBN 80-902818-5-01.