Umělecké skupiny v české poezii 1.poloviny 20.st.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – Psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření8.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Česká literatura 2. poloviny 19.století PŘEHLED.  50. léta 19.století: MÁJOVCI = DRUŽINA MÁJOVÁ:  uznávali K.H. Máchu, vydali almanach= sborník Máj.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
Poezie Od Roku 1942 průřez básníky. Poezie Od Roku 1942 průřez básníky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Velká písmena / velké osobnosti
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 2. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KUBISMUS Metelková Surov.
DOMÁCÍ A ZAHRANIČNÍ ODBOJ
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.24_Kultura_a_umeni.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Česká poválečná literatura I.
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Autor: Mgr. Hana Novotná
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
GUILLAUME APOLLINAIRE
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
Světová meziválečná tvorba – německy psaná
Česká hymna a její tvůrci
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Česká literatura po roce 1945
AUTOR: Kateřina Křížová
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
PRÓZA A DRAMA V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Dělnická tělocvičná jednota Satalice
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jak představit literárně-historický a kulturní kontext
Transkript prezentace:

Umělecké skupiny v české poezii 1.poloviny 20.st. Přehledem

Úvod Tak jako i v jiných uměleckých oborech, tak i v poezii dochází k zakládání spolků, skupin, manifestů. Mnohé z nich se prolínají i s jinými uměleckými skupinami, oborově nevyhraněnými – setkávají se zde výtvarníci, básníci, literární kritikové,… Mnohé z nich jsou ovlivněny děním v evropské a světové kultuře. Jsou inspirovány i cizími uměleckými vzory. A které to jsou v české literatuře 1.poloviny 20.století?

DEVĚTSIL

O Devětsilu Plným názvem Svaz moderní kultury Devětsil (od 1925). Vznikl 1920. Umělecký spolek zahrnující herce, výtvarníky, literáty, kritiky, hudebníky. 1925 se jeho součástí s vlastní uměleckou správou stává Osvobozené divadlo. Doba působnosti – brněnská sekce zaniká v r.1927, pražská 1930. Z osobností: Karel Teige, Vladislav Vančura, Jaroslav Seifert, Adolf Hoffmeister, Alois Wachsman, Jiří Voskovec, Jan Werich, Bedřich Václavek a další.

Jaroslav Seifert k založení Devětsilu: „Bylo nás právě devět. Ale to nebyl nikterak důvod ke jménu spolku. V té době právě vyšla Krakonošova zahrada bratří Čapků a v té jsme listovali, hledajíce příhodný název. Hoffmeister navrhoval Zlaté kapradí. To však bylo zamítnuto. Ale v téže knížce objevil Teige – devětsil. Toto jméno bylo okamžitě přijato.“

SKUPINA SURREALISTŮ V ČSR

O Skupině surrealistů v ČSR Též nazývána Surrealistická skupina. Vznikla 1934, zakladateli Nezval a Teige. Inspirovány zejména druhým manifestem francouzského spisovatele a teoretika surrealismu André Bretona – ten mimo jiné na pozvání českých básníků přednášel v Praze (1930). Nezvalem rozpuštěna 1938, část skupiny je činná do r.1939. Členy skupiny Vítězslav Nezval, Karel Teige, Konstantin Biebl, Jindřich Štýrský, Toyen a další.

SKUPINA RA

O skupině Ra Počátky spadají do 30.let 20.st. Zakladatelem literární teoretik, výtvarník, fotograf,… Václav Zykmund. Skupina pojmenována podle literární edice Ra, která vycházela v Rakovníku. Členové se hlásili k surrealismu (ale odmítali Teigeho a Nezvalovo pojetí), ale i k expresionismu či jiným směrům. Zastoupeni jak básníci, tak i výtvarníci. Aktivitu skupina vyvíjela i za druhé světové války, proto pronásledována nacisty, ale po r.1948 i komunisty. Členy např. Václav Zykmund, Ludvík Kundera, Bohdan Lacina, Josef Istler, Václav Tikal….

Jarní almanach básnický 1940

O Jarním almanachu básnickém 1940 Nejedná se přímo o básnickou skupinu, ale o vydavatelský počin literáta, filosofa a překladatele Václava Černého. Almanach – sborník básní mladých autorů, ovlivněných politickou situací (okupace, nacismus). Přispěvateli např. básníci Ivan Blatný, Kamil Bednář, Josef Kainar, Oldřich Mikulášek a další.

SKUPINA 42

O Skupině 42 Umělecká skupina založená v roce 1942. Její kořeny spadají do konce 30.let. Činnost skupiny ukončena zásahem komunistické zvůle v r.1948, ale její vliv na umění přetrval až do 80.let. Skupina zahrnovala teoretiky, výtvarníky i básníky. Členy byli: Jindřich Chaloupecký (teoretik), dále básník a výtvarník Jiří Kolář, básníci Ivan Blatný, Josef Kainar a další. Skupina byla spjata s mnoha uměleckými směry – expresionismem, civilismem, konstruktivismem a též měla blízko magickému realismu.

Jindřich Chaloupecký ve stati „Svět, v němž žijeme“ o roli umění „Umění objevuje skutečnost, vytváří skutečnost, odhaluje skutečnost, ten svět, v němž žijeme, a nás, kteří žijeme. Neboť nejen tématem, ale smyslem a záměrem umění není nic než každodenní, úděsné a slavné drama člověka a skutečnosti: drama záhady čelící zázraku. Nebude-li toho moderní umění schopno, bude zbytečné.“

Shrnutí Umělecké skupiny období 1918 – 1945 často prolínaly různými uměleckými obory – je v nich spjato umění básnické s uměním výtvarným, je v nich zřejmý vliv evropské kulturní scény. Některé z nich svoji náplň a opodstatněnost vyčerpají už v době předválečné. Ty, co působí za války a po ní se stanou cílem perzekuce, nejprve ze strany nacistů a po nich komunistů.

K samostatné práci Zjistěte bližší údaje o těchto vybraných osobnostech: Adolf Hoffmeister Karel Teige Václav Černý Jindřich Chaloupecký. Z vámi užívaných čítanek vyberte báseň (1.pol.20.st., čeští autoři), která by se podle vás dala dobře zhudebnit nebo podle ní vytvořit výtvarné dílo (sochu, obraz, grafiku,…). Váš výběr odůvodněte.

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura (použité zdroje) http://cs.wikipedia.org/wiki/Skupina_42 http://cs.wikipedia.org/wiki/Jarn%C3%AD_almanach_b%C3%A1snick%C3%BD_1940 http://cs.wikipedia.org/wiki/Skupina_Ra http://cs.wikipedia.org/wiki/Skupina_surrealist%C5%AF_v_%C4%8CSR http://cs.wikipedia.org/wiki/Svaz_modern%C3%AD_kultury_Dev%C4%9Btsil