Present perfect nebo past simple

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

PRESENT PERFECT SIMPLE
Past simple & past continuous
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Výrazy s present perfect VY_22_INOVACE_24 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Present Perfect Continuous Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.
PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197.
PRESENT PERFECT PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS.
PRESENT PERFECT & PAST SIMPLE Autor: Mgr. Ivana Dvořáková Datum vytvoření: listopad 2012 DUM = Digitální Učební Materiál Gymnázium Dr. Karla Polesného,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ A MINULÝ ČAS PROSTÝ
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Present perfect Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Past simple and Present Perfect in Contrast
PERFECT SIMPLE – ÚVOD (PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmář. Střední škola hotelnictví.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Present perfect cvičení VY_22_INOVACE_32 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
30.1 Present perfect I (Předpřítomný čas)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Practising Present perfect Been/gone. Choose been or gone I am sorry I´m late. I´ve been/gone to the bank. Where is Jim? He´s been/gone home. I´ve been/gone.
Present perfect X past simple
Označení DUM 13 _ 07 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Past simple / present simple / present perfect
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo PL: 0115 – 9BPresent perfect revision Autor:Jiří Vondráček Cílová skupina:žáci 9.roč. Klíčové kompetence: výklad a pochopení gramatického jevu Očekávané.
Předpřítomný čas prostý 8-9.ročník (k učebnici Projekt 3) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_16_MINULÝ ČAS „TO HAVE GOT“ AUTOR: Bc. Petra Baťová ROČNÍK,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Present Perfect Tense and Past Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Další materiály: o Časopisy – Team, Bridge, Friendship o Online zdroje – audio, video, aktuální a autentické materiály Další materiály: o Časopisy – Team,
Slovesa v minulém čase 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Since, for Název sady: Project 3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Past simple x present perfect VY_32_INOVACE_02-60 Ro č ník: 8. Vzd ě lávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzd ě lávací obor: Anglický jazyk Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní škola Název školyStřední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám. 350, Kladno PředmětAnglický.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present perfect - negative Název sady: Project 3 Číslo projektu:
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Past perfect. Předminulý čas se týká činnosti v minulosti, která byla dokončena před jinou činností v minulosti. Past perfect ( I had played). Mluvíme-li.
Název školy: ZŠ štětí, Ostrovní 300 Autor: Lenka Pizúrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_Aj.9.ročník.07_past_simple_and_present _perfect Název: Past simple.
Present perfect I have been there two times..
The Passive.
Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník
GE - Vyšší kvalita výuky
GE - Vyšší kvalita výuky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 3
Present perfect.
VY_32_Inovace_ Present perfect Project 3
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Where were you in the summer holidays? What did you do?
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
I haven´t seen your ID card.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Past simple – minulý čas prostý
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Past simple x Past continous
Past simple – irregular verbs
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PRESENT PERFECT (PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS)
Předpřítomný čas Present perfect tense
Transkript prezentace:

Present perfect nebo past simple

Present perfect nebo past simple Tvary Past simple používáme pro události, které se odehrály v určitém okamžiku v minulosti. Časové určení děje je ve větě přímo vyjádřeno: I saw Angela at six. When did Angela go to Europe? In November. I bought a new car last week. Peter was a teacher.(Petr byl učitelem.) Tvary Present perfect se také používají pro minulé děje, ale časové určení u nich není dáno: I´ve met Angela.She is nice. Have Angela ever been in Europe? Yes, she have. I have never bought a new car. Peter has been a teacher for ten years.Petr je(byl a stále je) učitelem deset let.

Present perfect nebo past simple Past simple používáme pro děje, které v minulosti začaly a také v minulosti skončily: I worked there for two years. Pracoval jsem tam dva roky.Ale už nepracuji! We lived in that house for a long time, then we moved to this one. Our company opened two new shops last summer. Použit materiál z Oxford Practice Grammar – N.COe, M.Harrison, K.Paterson Present perfect používáme pro děje, které začaly v minulosti a pokračují do přítomnosti: I have worked here for two years. Pracuji zde dva roky.Stále zde pracuji! We´ve lived in this flat since we got married. We opened two shops last summer.Since then( od té doby), we have opened two more.

Present perfect nebo past simple Předpřítomný čas vyjadřuje akci nebo zážitek, který se stal před časem, ale jeho důsledky stále trvají.Čas, kdy se to stalo, není tak důležitý. I have been to Philippines. How many times have you been there? Have you ever been to Philippines? Yes, I have. I have never seen palms.

Present perfect nebo past simple Otázky a odpovědi na stanovený čas se vyjadřují minulým časem prostým: Did you go to Vlčnov's festival yesterday? Did you see decorated horses? I didn´t see your sister there. I spoke with mayor of Vlčnov there.

Present perfect nebo past simple Předpřítomný čas vyjadřuje minulé akce, jejichž výsledky přetrvávají do přítomnosti. Věc se obvykle stala v nedávné minulosti. I ´ve lost my camera.( =ztratil jsem fotoaparát a je stále ztracený!) I ´ve forgotten my text book.(= zapomněl jsem učebnici a stále ji nemám!) What have you done to this dog? It looks crazy!(= co jsi udělal s tím psem? Vypadá šíleně!)

Present perfect nebo past simple Předpřítomným časem často ohlašujeme novinky, protože mluvící zdůrazňuje minulou událost v přítomné době jako současný fakt: Natalia´s had her baby! Have you heard? It´s a boy. I´ve ruined the meal. It´s burnt. I´ve painted a new picture. It´s finished.

Present perfect nebo past simple Dej pozor při použití 'been' a 'gone': She´s been to Egypt.(Byla v Egyptě.Již tam není, je to její zážitek.) She has gone to Egypt.(Odjela do Egypta.Ještě tam je. Gramatika a slovník, Zdeněk Šmíra, 1998 Ostrava

Present perfect nebo past simple Použitá literatura:Oxford practice grammar, Norman Coe, Oxford2008