Pedagogická diagnostika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

FORMY EDUKACE Beharková Natália. Forma studia: bakalářské kombinované 4. semestr.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Současná pedagogická diagnostika a její metody Pro potřeby výchovných poradců zpracovala Dagmar Ženková.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Individuálně, ale společně a jinak
Pedagogická psychologie
Projektivní techniky.
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Podpůrná opatření prvního stupně
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
Pedagogická diagnostika
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Základy pedagogické metodologie
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Diagnostika Zimní semestr 2015/2016.
3. Metody pedagogické diagnostiky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
RIZIKO.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
seminář k Teorii a metodice výchovy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
RIZIKO.
Školní poradenské pracoviště
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Speciálně pedagogická diagnostika
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Centra kolegiální podpory
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Struktura pedagogiky.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogická diagnostika PhDr. Natália Beharková, Ph.D. Jarní semestr VS kombinovaná forma 2. ročník LF MU

Pedagogická diagnostika zabývá se aktuálním výkonem jedince v edukační situaci a analyzuje ho v souvislosti s osobním vývojem a vnějšími vlivy, jež na tento vývoj spolupůsobí. Na základě získaných údajů zahajuje bezprostřední intervenci, navrhuje použití dalších metod a postupů a vypracovává individuální vzdělávací plán. Směřuje k maximálnímu uspokojování žákových potřeb, k formování celoživotně se učícího jedince (Průcha, 2009, s. 717). Diagnostika = poznávání, analýza, interpretace a hodnocení edukační reality zaměření na jednotlivce popř. v kontextu skupiny Předmět pg. diagnostiky – jedinec od předškolního věku po dospělost vědecká disciplína postupně se vyčleňuje z pedagogicko-psychologické diagnostiky tradice již z dob Komenského Různé definice např.: Pedagogická disciplína zabývající se otázkami diagnostikování subjektů převážně ve školním prostředí. Formuluje teorii pedagogického diagnostikování a způsoby interpretace pedagogických diagnóz. (Průcha, Walterová, Mareš 2003) Speciálně pg. disciplína, zabývající se objektivním zjišťováním, posuzováním a hodnocením vnějších podmínek i průběhu a výsledku výchovně vzdělávacího procesu. Na základě těchto zjištění jsou vyslovovány prognostické úvahy a navrhována pg. opatření (Chráska, 1998)

Oblasti pg. Dg.: osobnost žáka (rozumové schopnosti, učební styl, postojové a hodnotové orientace, psychické a somatické vlastnosti aj.) školní prostředí (sociální vztahy ve třídě, struktura skupiny aj.) autodiagnostika pg. práce učitele (sebereflexe a sebehodnocení) Dg. rodinného prostředí

Charakteristické rysy pg. dg Komplexnost - projevy žáka → interpretovat v kontextu vnějších vlivů Společnost sdělovací prostředky školská politika zájmové organizace vrstevníci Škola klima vedení vztahy mezi vedením a učiteli vztahy mezi učiteli vztahy mezi učiteli a žáky školské dokumenty učebnice, pomůcky Rodina rodiče sourozenci prarodiče příbuzní styl rodinné výchovy

Charakteristické rysy pg. dg respekt k dosavadnímu individuálnímu vývoji žáka - postupy jsou plánovány tak, aby odpovídaly dané úrovni dítěte bez ohledu na jeho kalendářní věk vědomí dlouhodobosti procesu - jde vždy o sled kroků, na základě diagnózy volí pedagog optimální metody, které se mohou v průběhu vývoje žáka měnit sledování validity diagnostických testů - testy a zkoušky musí diagnostikovat jev, na který jsou zaměřeny zajištění reliability - určitý příznak musí být měřen s takovou přesností, aby bylo jisté, že tentýž příznak se projeví i s určitým časovým odstupem záruka objektivity - při diagnostice je nutno minimalizovat subjektivní postoje pedagoga, který by neměl podlehnout např. haló-efektu negativnímu očekávání (neúspěšní žák)

Metody pg. dg Pozorování Anamnéza Rozhovor Dotazník Testy Sociogram Analýza prací žáků Analýza pg. dokumentace Analýza učebnice a učebních pomůcek Hra Sociogram- Kroužky označují ženy, čtverečky muže. Šipky označují směr vztahu zpracováním matice vztahů mezi členy skupiny; Graf - uzly označují jedince a hrany vztahy mezi nimi, podle účelu může zachycovat vztahy sympatie (preference), antipatie (např. čárkovaně nebo jinou barvou), vztahy vlivu, komunikace aj. Šipky vyznačují směr vztahu (obousměrná šipka znamená oboustranný vztah). Tvar uzlů může rozlišovat např. pohlaví nebo jiný význačný znak účastníků. Ze sociogramu lze vyčíst, jak se skupina strukturuje, kdo je v ní oblíbenec ("hvězda", na obrázku D) a kdo je naopak osamělý (na obr. J). Skupina účastníků, kteří mají mezi sebou oboustranný vztah sympatie se nazývá klika (na obrázku ABC nebo skupinka vpravo dole). (zdroj Wikipedie online http://cs.wikipedia.org/wiki/Sociogram staženo dne 13.3.2015 http://cs.wikipedia.org/wiki/Sociogram

Typy pedagogické diagnostiky Normativní – slouží potřebám společnosti; výsledek diagnostikování je srovnán s výsledky reprezentativního vzorku celé populace v určitých zkouškách (srovnatelnost výkonů žáka s většinou populace vrstevníků) Kriteriální – určení úrovně ve, kt. se žák nachází, jaké dovednosti zvládá, opět srovnává s obecně stanovenými měřítky Individualizovaná – nesrovnává, ale sleduje postup a dosaženou úroveň za určitý časový úsek (uplatnění pro pozit. motivaci méně úspěšných, znevýhodněných, handic. dětí) Diferenciální – rozlišení stávajících a přetrvávajících obtíží, kt. mohou mít stejné projevy, ale různé příčiny

Literatura Friedmann, Zdeněk Úvod do pedagogické diagnostiky, online [pdf. staženo 2.3.2015] http://www.ped.muni.cz/wtech/elearning/pedag_diagnostika.pdf Průcha Jan Pedagogická encyklopedie, Praha: Portál, 2009, s. 936, ISBN 978-80-7367-546-2. Wikipedie online http://cs.wikipedia.org/wiki/Sociogram