Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_24_FYZIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_03_Fyzikální,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_06_01_M7_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Racionální čísla Základní škola Libina, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_04 TÉMA: Násobení ČÍSLO.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Věty o shodnosti trojúhelníků
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_VLASTIVĚDA
Spojené nádoby.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Senzory pro EZS.
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_FYZIKA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Změny skupenství látky
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Vlastnosti zvuku - test z teorie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_ZEMĚPIS
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_17_M9_Hanak TÉMA: Koule OBSAH: Povrch
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_FYZIKA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_FYZIKA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_FYZIKA
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Teplota – souhrnná cvičení II.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_07_FYZIKA
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_90.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA
Těžiště a stabilita těles
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Spojené nádoby. Spojené nádoby ? Umíš odpovědět Co jsou to spojené nádoby Najdeš příklady spojených nádob Kde se dají využít.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10_M7_Hanak
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VLASTNOSTI KAPALIN
Vztlaková síla.
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_ Český jazyk
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: 4.5.2012 Název: VY_52_INOVACE_24_FYZIKA Téma: Opakování učiva fyziky- Spojené nádoby, vlastnosti kapalin Ročník: 7. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979

Spojené nádoby, vlastnosti kapalin Opakování tématu, využití spojených nádob v praxi, vlastnosti kapalných látek

Oprav obrázek, kde je hladina kapaliny v nádobě zakreslena špatně. Hladina kapaliny v druhé nádobě je špatně – hladina není vodorovná.

Zvol správnou odpověď: Ve spojených nádobách hladiny jsou x nejsou ve všech částech ve stejné vodorovné rovině, záleží x nezáleží na tvaru nádoby, záleží x nezáleží na počtu nádob.

Kde se spojené nádoby využívají? sifon u umyvadla odpad u toalety vodoznak u rychlovarné konve Doplň další příklady.

Škrtni špatnou odpověď: Kapaliny jsou x nejsou stlačitelné. V různých kapalinách je x není různé tření mezi molekulami, projevuje se to jejich stejnou x různou tekutostí. Volna hladina je x není v klidu vodorovná.

Jaká může být příčina, že vodováha nefunguje? Kde se používá? Například: Je poškozena trubička vodováhy –není tam voda. Odřely se nám zakreslené proužky – nemůžeme posoudit, zda je vzduchová bublina uprostřed. Vymysli další důvody. Užití ve stavebnictví, výrobě nábytku,…

Kde se využívá zařízení na obrázku? Jak se nazývá? zdymadlo, plavební komory Využití: v lodní dopravě (ekologičtější způsob dopravy než kamiony na silnicích) Využívá princip spojených nádob. Najdi na internetu, kde najdeš plavební komory v ČR

Vyber správnou možnost - jaké vlastnosti má volná hadina kapaliny? Volná hladina kapaliny je - není vodorovná. Na hladině vody je – není povrchová blána. Hladina kapaliny má – nemá svou pevnost , pružnost. Pokud přejedeme rukou po stěně stanu v dešti, bude – nebude do stanu protékat voda. Zdůvodnění najdi na internetu nebo v literatuře.

Domácí úkol: Najdi zařízení využívající princip spojených nádob. Vysvětli, proč se některý hmyz – například vodoměrka - udrží na hladině vody. Najdi způsob, jak lze využít spojené nádoby při zalévání rostlin. Nakresli konvičku, která je vhodná na čaj, navrhni i konvičku nepraktickou, zdůvodni, kresby.

Anotace Opakování pojmu spojené nádoby, vlastnosti kapalných látek, využití v praxi. Cíl hodiny: Možnost společného opakování učiva, použít jako test, opakování je možné využít pro 7. 8. ročník při fyzice. Práce s prezentací: Zejména v domácím úkolu – lze využít i jako samostatnou práci v hodině , souvislost tématu s úlohami v M, Z, Př, D. Průřezová témata:

Zdroj citace Vlastní tvorba www.microsoft.com Fyzika 2. Praha: SPN a.s., 2008. ISBN 978-80-7235-381-1. JIŘÍ BOHUNĚK, EVA HEJNOVÁ. Tematické prověrky z učiva fyziky základní školy. Praha: Prometheus, 2005. ISBN 80-7196-290-2. JAN ŠEDIVÝ, JAN PURKAR, STANISLAV PFEFRČEK. Úlohy z fyziky. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-315-9. JIŘÍ BOHUNĚK. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 2. díl. Praha: SPN , 1992. BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, 2000, ISBN 80-7196-119-1.