VY_32_INOVACE_15_12_Korunovační klenoty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Brno Jan Sehnal VI. tř. Hlavní nádraží  Je nejdůležitější osobní nádraží v Brně  Je postaveno ve slohu SECESE  Je kulturní.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Č eské korunova č ní klenoty.  jsou souborem p ř edm ě t ů ze sbírky Svatovítského pokladu  Svatováclavskou korunu nechal v letech zhotovit.
Návrh akvaterária pro kuňku východní (bombina orientalis)
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KORUNOVAČNÍ KLENOTY ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
Ještěd.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Obecní dům David Kotek.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_10_Londýn_ig2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Iveta.
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Technické prostředky v požární ochraně
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_03
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Téma (název prezentace)
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Téma (název prezentace)
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Česká republika - státní symboly
Česká republika.
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr
VY_32_INOVACE_42A_KORUNOVAČNÍ KLENOTY ČESKÝCH KRÁLŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
KAREL IV..
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_15_12_Korunovační klenoty Šablona 32 VY_32_INOVACE_15_12_Korunovační klenoty

Korunovační klenoty

Svatovítská katedrála

Karel IV.

Karlštejn

Soubor předmětů tvoří: Královské jablko (součástí je pouzdro) Královské žezlo (součástí je pouzdro) Svatováclavská koruna Karla IV. (součástí je kožené pouzdro a poduška) Korunovační plášť s dalšími oděvními součástmi (pás, manipul, štola a hermelínový límec) Svatováclavský meč Královský kříž

Národní kulturní památka (od r. 1962) Symbol státnosti Národní kulturní památka (od r. 1962) Uloženy v Korunní komoře Chrámu sv. Víta v Praze Přístup má 7 nejvýznamějších osobností, které mají v držení 7 klíčů (prezident republiky, předseda vlády, arcibiskup pražský, předseda Sněmovny, předseda Senátu, děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy)

Svatováclavská koruna Nechal zhotovit v r. 1346 Karel IV. ke korunovacím českých králů Váží 2358,04 g Měří 19 cm Ryzost 21 karátů Osázena drahými kameny a perlami, 18 safírů, 1 akvamarín, 31 spinelů, 15 rubínů, 1 rubelit, 25 smaragdů a 20 perel. Do křížku na vrcholu je údajně vložen trn z koruny Ježíše Krista, na křížku je vyrytý latinský nápis HIC EST SPINA DE CORONA DOMINI

Akvamarín na pravé straně koruny

Nejvýraznější kámen rubelit

Safír Boží oko

Pravá strana koruny

Královské žezlo

Královské žezlo je zhotoveno z 18ti karátového zlata. Má délku 67 cm a váží 1013 g. Ozdobeno je 4 safíry, 5 spinely a 62 perlami. Mimořádně velký spinel je osazen na vrcholu žezla. Žezlo se skládá ze čtyř částí. Rukojeť je pokryta emailovými lístky, květy a větévkami a je po obou stranách zakončena okružím s řadou perel. Hlavice žezla je stylizována do tvaru květu a je osazena perlami a uvedenými drahými kameny.

Korunovační žezlo

Korunovační žezlo

pochází z poloviny 16. století Královské jablko pochází z poloviny 16. století Na vrchní části pod křížem je latinský nápis DOMINE IN VIRTUTE TUA LETABITUR REX ET SUPER SALUTARE TUAM EXULTABIT (Hospodine, z tvé moci raduje se král a z pomoci tvé jásá). Na zadní části kříže, na vrcholu je nápis DEUS CELUS REGNAT ET REGES TERRE (Bůh vládne nebesům a králové zemi). Obě polokoule jablka jsou pokryty tepanými reliéfy.

Biblické výjevy z jablka

Tvoří je 2 zlaté polokoule s výjevy biblických příběhů Královské jablko 18 karátové zlato 22 cm na výšku 112 cm na šířku 780 g těžké 6 spinelů, 8 safírů a 31 perel Tvoří je 2 zlaté polokoule s výjevy biblických příběhů

Svatováclavský meč

Svatováclavský meč Předmět užívaný při korunovaci Čepel meče patřila sv. Václavovi 10.-11. stol., křížek vypilován později, záštita a jablko ve 13. stol. Přilba a košile jsou rovněž uloženy v chrámovém pokladu

Korunovační kříž

Používán při korunovacích Korunovační kříž Byl zhotoven r. 1354 Používán při korunovacích Vytvořený ze zlatých plátů, přední část je překryta křišťálovou deskou, za kterou je možné spatřit relikvie Kristova umučení (dřevo sv. kříže, trny, části houby, provazu a hřebu) Je lemován safíry Druhou stranu kříže zdobí kameje, řezby do kamene, uprostřed je křišťálové okénko, kde je další část dřeva z Kristova kříže

Korunovační kříž Je vystavěn ze zlatých plátů Váží asi 3,5kg Přední strana kryta křišťálovými deskami ve zlatém rámu Uprostřed křížek z vloženým dřevem z Kristova kříže, zdobený perlami, safíry a spinely V levém rameni uchycen hřeb z křížem, na krajích rubín, diamant V pravém rameni provaz, kterým byl spoután Kristus, v horní části kříže houba (byl jí napojen), v dolní části 2 trny z Kristovy koruny Zdobený řadou safírů, perel, ve spodní části jediný akvamarín a smaragd

Korunovační plášť

Korunovační plášť byl zhotoven původně pro korunovaci Ferdinanda IV Korunovační plášť byl zhotoven původně pro korunovaci Ferdinanda IV. na římského krále roku 1653 a následně používán k českým korunovacím až do roku 1836, kdy se uskutečnila poslední korunovace rakouského císaře Ferdinanda I. Jako první žena do něj byla roku 1743 oblečena při své královské korunovaci Marie Terezie, jinak manželky habsburských panovníků byly korunovány na české královny v luxusních šatech podle dobové módy. Plášť je zhotoven z drahocenného hedvábného materiálu červené barvy a je lemován hermelínem (kožešinou z hranostaje). Je široký 312 cm a dlouhý 236 cm. Uložen je odděleně od klenotů ve speciálně klimatizovaném depozitáři.

Marie Terezie 1740 - 1780

Hermelínový plášť Hranostaj

Karel IV.

R. 2008 – vystavení korunovačních klenotů

Zdroje: http://www.korunovacni-klenoty.cz/ http://www.ezoo.cz/ezoo.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Korunova%C4%8Dn%C3%AD_klenoty_kr%C3%A1lovstv%C3%AD_%C4%8Cesk%C3%A9ho