Funkce a podoba politických stran

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Advertisements

Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Politika, politické strany, politický pluralismus
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Politika a politické strany
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Sociální politika a Welfare State
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
AGENDA 21. Cíle Agendy 21 Rehabilitace pozic ODS ve společnosti Přesvědčení voličské většiny o cílech, programu a osobnostech strany Volební úspěch a.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Digitální správa věcí veřejných
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Sociální konstruktivismus
Řídící struktury v organizaci
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
funkce médií ve společnosti moc médií
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Systémy politických stran – základní klasifikace a typologie
Dělení politických stran
3. Programový výbor Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory - zpráva o činnosti v roce 2011.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Parlamentní volby 1946 Poválečná politická situace
Masová komunikace Martina Bartůňková.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Politika Pavel Šuranský.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Prezentace projektu doktorského studia
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Politický systém Rakouska
Název politologie je složen z následujících slov:
Jakub Alexa Zita Dostálová
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Klasifikace MO Podle typu členství Podle rozsahu členství Podle cílů a pole působnosti.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Teorie fiskálního federalismu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
POLITICKÝ PLURALISMUS
Transkript prezentace:

Funkce a podoba politických stran Vývoj a role politických stran v Evropě POL196 Politika ve filmu

Cíle přednášky Co jsou to politické strany a potřebujeme je? Proměna politických stran v historii Český kontext Současné výzvy politických stran

Co jsou politické strany?

Co jsou politické strany… „trvalá organizace, uspořádaná od celostátní až k místní úrovni, která se ve jménu určitého ideologického projektu snaží sama nebo v rámci koalice dobýt a vykonávat moc, a za tím účelem vyhledává lidovou podporu“ (Novák 2011) „politická skupina, jež se účastní voleb a jež je jejich prostřednictvím schopna své kandidáty umístit do veřejných úřadů“ (Sartori 1976)

…a proč jsou důležité? Klíčové pojítko mezi společností a státem (vládou) -> funkce politických stran (von Beyme): Vymezení cíle (ideologie a programatika) – určení směřování státu/vlády Artikulace a agregace zájmů – zastupování voličských zájmů Mobilizace a socializace v systému – účast občanů na politice Rekrutování elit a vytváření vlády – účast na vládnutí

Vývoj politických stran v historii Tzv. vývojová typologie politických stran Kritérii vztah politických stran ke společnosti a ke státu Otázky členství, programatiky, organizační struktury, financování, profesionalizace fungování Kádrová, masová, všelidová, kartelová, strana typu firmy… Důležitý je kontext vývoje společnosti

Kádrové strany = honorační, elitní strany, strany individuální reprezentace Organizační forma prvních politických stran ve druhé polovině 19. st. Politicko-společenský kontext – volební právo Velmi volná organizační struktura – volební výbory Otázka početného členství nedůležitá Financování kádrových stran (mecenáši) Omezená role volební kampaně Koordinace činnosti v parlamentu

Masové strany Masově-byrokratická (A. Panebianco), strana sociální integrace (S. Neumann) Vzniká externí cestou – mimo parlament Spojena s rozšiřováním („zevšeobecňováním“) volebního práva Vznik na bázi různých spolků – odborů (Labouristická strana), náboženských spolků (Rakousko), zemědělských svazů (Skandinávie) Snaha o získání co nejširší lidové podpory – vytváření celostátní organizační struktury Úzká vazba se specifickým segmentem elektorátu – jasné ideové vymezení „od kolébky do hrobu“

Všelidové strany (catch-all) O. Kirchheimer = univerzální strana, všežravá strana Upozornil na proměnu charakteru (některých) politických stran Kontext společenské proměny po 2. světové válce Rozvolnění vazeb voličů a politických stran, individualizace, rostoucí proměnlivost voličských preferencí („defreezing thesis“) Oslabení ideologické pevnosti politických stran a otevření se širším voličským skupinám Pokles významu členské základny

Strany kartelu P. Mair a R. Katz Určité navázání na koncept catch-all strany – kontext dalšího rozvolňování vazeb voličů a politických stran, pokles počtu členů, další pokles ideologičnosti stran Důsledkem mj. pokles finančních zdrojů politických stran Výraznější provázání politických stran se státem (finanční příspěvky) Důraz je kladem na systémovou stránku a vytvoření tzv. kartelu – relativně uzavřené a uzavírající se skupiny politických stran nastavujících „pravidla hry“ (př. ČR v době opoziční smlouvy) Programová blízkost, omezení soutěživosti – potenciál pro protestní strany

Strana typu firmy Politika a politická strana jsou vnímána jako business, resp. jako nástroj pro prosazení podnikatelských zájmů „majitele strany“ Firemní způsob řízení strany Nezájem o (vážně míněné) budování členské základny Strana není míněna jako nástroj reprezentace, ale voliči jsou chápáni jako zdroj pro prosazení zájmu strany – firmy Vznik těchto stran spojen se znechucením s politikou (moment krize) a slabým zakořeněním starých politických stran ve společnosti Př. Forza Italia!, Věci veřejné, ANO

Politické strany a Norsko Formování politických stran od 19. století (H, V + DNA) Postupný vznik Agrární strany (Strana středu) a křesťanské demokracie (KrF) 1963 – vznik Socialistické lidové strany 1973 – Strana Anderse Langeho (FrP) Zmasovění politických stran, významná členská základna, relativně jasný program a voličská základna Stranický systém formován kolem čtyř základních konfliktní linií

Jaká je budoucnost politických stran? Od politických stran jako nástrojů masovění politiky a propojení společnosti a státu, důležitého socializačního činitele k politickým stranám stojícím mimo společnost, resp. nad společností, ba dokonce společnost využívající Proměna společnosti – od masové společnosti k individualizaci (strany nejsou potřeba ke každodennímu životu) Role masových médií, internetu Objektivně limitovaná role politických stran – evropeizace, globalizace Limitovaná role národních vlád na realizaci politiky Umírání politických stran? Jsou užitečné? Jak by měly vypadat? Co od nich očekávat?

Děkuji za pozornost.