Pedagogicko–psychologická diagnostika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Matematické modelování a operační výzkum
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Diagnostika ve sportovních hrách
Sociologický výzkum.
Hodnocení činností v Tv a sportu 1.Testováním a měřením. 2.Posuzováním. Motorický test je standardizovaný postup (zkouška), jehož obsahem je pohybová činnost.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky
Osobnost pachatele trestných činů
v pedagogické diagnostice
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Metody pedagogické diagnostiky
OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy -obsahové.
Skupinové interview (Focus group)
Přehled výzkumných metod
Psychologie koučování
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Pedagogická diagnostika
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
PROBLEMATIKA DIDAKTICKÉHO TESTU
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Případová studie Seminář 2014.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Struktura bakalářské práce
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Úvod do psychologie
Výzkumné metody v psychologiI
Úvod do psychologie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tipy a triky AC Mgr. et Mgr. Veronika Víchová registrovanný klinický psycholog Praha 2016 Mgr. et Mgr. Veronika Víchová, registrovaný klinický psycholog.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Úvod do psychologie Výzkumy Jak nás ovlivňuje hlas, nemáme-li přímý kontakt s mluvčím? Jak ovlivňuje grafické zpracování mapy vnímání a rozhodování.
Pedagogická diagnostika
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Principy testování a měření
Metody psychologie.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Speciálně pedagogická diagnostika
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Diagnostické metody.
Diagnostické metody.
Úvod do psychologie II. přednáška
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Psychologie koučování
Statistika a výpočetní technika
Metody pedagogiky.
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Transkript prezentace:

Pedagogicko–psychologická diagnostika PhDr. Denisa Denglerová, Ph. D.

Základní studijní literatura Svoboda (2010). Psychologická diagnostika dospělých. Portál Úvodní kapitoly – cca po stranu 50 plus adekvátní kapitoly k probíraným testům

Psychologická diagnostika Diagnostická činnost – souhrn operací, postupů a technik, jejichž cílem je stanovit diagnózu (psychický stav jedince) Diagnostická činnost – proces, který jde od metody k reakcím (chování) a od reakcí k vlastnostem osobnosti. První část měření a pozorování, druhá část interpretace a hodnocení Psychodiagnostika – pokus o vědecké řešení problému, jak předpovědět to, co se stane určitému člověku (skupině) v budoucnosti (Helmstadter) Největší užitek – predikce na základě toho, co se stalo v minulosti za podobných podmínek

Účel psychodiagnostických metod Prognóza (predikce) – např. přijímací zkoušky, konkurz… Diagnóza – snaha po zlepšení situace a vybrání vhodného zákroku (např. terapeutického), v podstatě obsahuje i modul prognózy Výzkum – cílem není změření individuí, ale spíše zjišťování různých atributů u záměrně zvolených skupin (např. mužů, 6letých dětí, národnostní menšiny,…) Výzkum a data, která přinese, jsou východiskem pro konstrukci nových psychodiagnostických metod

Diagnóza Diagnóza může mít určité cíle: určení stupně vývoje zjištění příčin odchylného vývoje od věkové normy zjištění individuálních zvláštností osobnosti zjištění podstaty, podmínek a příčin individuálních rozdílů prognóza či predikce Diagnóza statická x Diagnóza dynamická (popisující status quo) (postihuje jevy ve vztazích a ve vývoji)

Klasifikace diagnostických metod Klasifikace na základě povahy měřeného rysu (Cronbach, 1960) míry typického chování (obvykle osobnostní charakteristiky, postoje, hodnoty, zájmy…) – neexistují správné odpovědi, odhalování pozice na pomyslné škále (diagnosticky cenná je extrémní pozice) míry maximálního výkonu – jasné správné odpovědi (klíč), předpoklad, že osoba ze sebe vydá ten nejlepší možný výkon, typické pro testování kognitivních funkcí, vědomostní testy apod.

Klasifikace diagnostických metod Klasifikace na základě způsobu měřeného rysu Individuální administrace x skupinové zadávání Metody typu tužka-papír x počítačově administrované testy x performanční metody Verbální metody x neverbální metody (na pomezí verbální instrukce a práce s neverbálním materiálem) Klasifikace na základě způsobu skórování výsledků Objektivní metody (libovolná testující osoba dospěje ke zcela stejnému výsledku) x subjektivní metody hodnocení ponecháno na osobě, která skórování provádí)

Klasifikace diagnostických metod Klasifikace na základě času určeného k práci s diagnostickou metodou rychlostní test – složen z jednoduchých položek (předpoklad, že je jsou schopni vyřešit všichni v dané populaci), získaný skór závisí na tom, kolik úloh daná osoba vyřeší v omezeném čase silový test – sada s obtížnějšími úlohami s teoreticky neomezeným časem řešení oba principy se v praxi mohou kombinovat

Klasifikace diagnostických metod Klinické metody Pozorování Rozhovor Anamnéza Analýza spontánních produktů Testové metody Výkonové testy Testy inteligence Testy speciálních schopností (paměť, kreativita, verbální schopnosti, organicita…) Testy vědomostní (didaktické testy) Testy osobnosti Projektivní testy (verbální, grafické, testy volby) Objektivní testy Dotazníky Posuzovací stupnice Přístrojové metody (detektor lži)

Historie testování před naším letopočtem – Čína testování státních úředníků, vysoká úmrtnost 1890 – J. M. Cattel poprvé použil slovo test 1905 Binet-Simonův test – zachycení dětí do zvláštní školy ve Francii 1916 – poprvé použil inteligenční kvocient, poměr mentálního a chronologického věku Army Alfa Army Beta

Testové metody Test – standardní postup, při kterém u probanda navozujeme diagnosticky cenné jevy, které registrujeme tak, že je možné výsledky různých probandů srovnávat. (Říčan) Test – objektivní a standardizované měření vzorců chování. (Anastasiová) Test je standardizovaná metoda pro vyšetření duševních funkcí, schopností a osobnosti s možností zachytit jejich stav, změny a poruchy. (Kondáš) Test musí splňovat čtyři kritéria – objektivita, standardizace, reliabilita, validita!!!

Klinický x statistický přístup v diagnostice Statistický přístup – využívá matematické modely, na jejichž základě se formuluje prognóza týkající se nějaké skupiny (postupně může specifikovat až k jednotlivci) Klinický přístup – cílem je prognóza týkající se jednoho konkrétního klienta získáváme co nejvíc informací z mnoha různých zdrojů o jedné osobě

Klinický x statistický přístup v diagnostice Statistický přístup Klinický přístup Intenzivní zkoumání několika rysů Extenzivní informace o jediné osob Všechny informace v podobě členství ve skupinách Lze použít libovolná data Predikce založená na počtu pravděpodobnosti Predikce založená na znalostech teorie chování Predikci jako formální důsledek pozorování může provést i úředník Predikci jako kreativní akt musí provést vysoce zkušená osoba Nelze upotřebit řídké (nahodilé) jevy Nahodilé jevy lze upotřebit