DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Optika Optika se zabývá zkoumáním podstaty světla a zákonitostí světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky.
Vlnová optika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Interference a difrakce
Digitální učební materiál
Základní experimenty s lasery
Digitální učební materiál
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Světelné jevy a jejich využití
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
19. Zobrazování optickými soustavami
Interference světla Optika patří mezi nejstarší části fyziky – byla známu už ve starověkém Řecku. V 17. století se začaly rozvíjet dvě teorie o šíření.
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test – vlnové vlastnosti světla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-17.
18. Vlnové vlastnosti světla
10. Přednáška – BOFYZ mechanické vlnění
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
SVĚTELNÉ VLNY.
OPTIKA II.
Ohyb světla, Polarizace světla
37. Elekromagnetické vlny
Optika.
Světlo.
Difrakce světla O difrakci mluvíme samozřejmě tehdy, když vlnění se setká s překážkou a postupuje v jiných směrech,než ve směrech předvídaných zákony přímočarého.
Elektronické dálkoměry
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
OHYB VLNĚNÍ.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Využití difrakce v praxi
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Vypracoval: Karel Koudela
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Rozklad světla optickým hranolem
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
Počítačové algebraické systémy a jejich aplikace ve fyzice Jakub Náplava, Dominik Miketa, Jan Hájek (I.) Ondřej Borovec, Jan Krejčí (II.)
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optická prostředí Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Difrakční jevy v optice
Optika – lom světla VY_32_INOVACE_ března 2014
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín
Rozklad světla optickým hranolem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Světelné zdroje. Šíření světla TÉMATICKÝ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mechanické vlnění Mgr. Kamil Kučera.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Přímočaré šíření světla
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_3_PAV_09_Ohyb Autor Mgr. Zuzana Pavlasová Tematický okruh Optika Ročník 3. ročník SŠ Datum tvorby leden 2013 Anotace Práce slouží k popisu vlnových vlastností světla při ohybu. Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny možnosti využití: promítání, práce studentů u PC

Difrakce světla (ohyb)

Difrakce video

Difrakce Difrakce světla nebo-li ohyb je jev způsobený vlnovými vlastnostmi světla. Ohyb se projevuje při dopadu světla na překážku, kdy se světlo šíří i za překážku do oblasti geometrického stínu, čili do prostoru, kam by na základě přímočarého šíření nemělo proniknout. Díky tomu nevzniká za překážkou ostrá hranice světla a stínu. http://amper.ped.muni.cz/~xstibor/Pozor/Difract.htm

Difrakce Za překážkou také vzniká ohybový (difrakční) obrazec v podobě světlých a tmavých proužků. Tento obrazec je výsledkem interference světla, které do jednoho místa přichází z různých bodů vlnoplochy a tedy s různým fázovým rozdílem. http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/optika/vlnova_optika/ohyb_svetla.htm

Difrakce Ohybové jevy jsou nejlépe pozorovatelné na překážkách malých rozměrů (rozměry překážky jsou srovnatelné s vlnovou délkou světla), popř. ve velké vzdálenosti za překážkou.

Ohyb světla na štěrbině Osvětlíme-li štěrbinu rovnoběžným svazkem paprsků, bude se světlo za ní šířit na základě Huygensova principu (bude se šířit všemi směry) a při dopadu na stínítko spolu budou paprsky interferovat. http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/459-ohyb-svetla-na-sterbine

Ohyb světla na štěrbině Ohyb světla se projeví vznikem ohybového obrazce. Uprostřed tohoto obrazce vzniká interferenční maximum nultého řádu a po jeho obou stranách se následně střídají interferenční minima a maxima. http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/459-ohyb-svetla-na-sterbine http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/optika/vlnova_optika/ohyb_svetla.htm

Ohyb světla na štěrbině Poloha minim je dána vztahem kde a představuje šířku štěrbiny, λ je vlnová délka světla, k = 1, 2, 3, … je řád minima. Z tohoto vztahu je patrné, že konečný tvar ohybového obrazce je dán šířkou štěrbiny. Užší štěrbina způsobuje výraznější ohyb. http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/optika/vlnova_optika/ohyb_svetla.htm

Ohyb světla na dvou štěrbinách Osvětlíme-li dvě štěrbiny o šířce a umístěné ve vzájemné vzdálenosti b rovnoběžným svazkem paprsků, nastává ohyb světla na obou štěrbinách. V tomto případě do každého bodu na stínítku dopadá světlo z obou štěrbin. http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/460-ohyb-svetla-na-dvou-sterbinach

Ohyb světla na dvou štěrbinách Výsledný interferenční obrazec v sobě zahrnuje širší maxima a minima odpovídající ohybu na štěrbině a dále užší maxima a minima odpovídající interferenci světla vycházejícího ze dvou různých zdrojů. http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/optika/vlnova_optika/ohyb_svetla_na_opticke_mrizce.htm http://vojtahanak.cz/files/edu/kmity/difrakce.html

Ohyb světla na dvou štěrbinách Poloha maxim je dána vztahem kde b představuje vzdálenost štěrbin, λ je vlnová délka světla, k = 1, 2, 3, … je řád minima.

Ohyb světla na optické mřížce Optická mřížka je soustavou velkého množství stejně širokých štěrbin, které jsou od sebe stejně vzdáleny. Tuto vzdálenost a nazýváme mřížkovou konstantou. Optickou mřížku tedy můžeme považovat za soustavu bodových zdrojů. Místo mřížkové konstanty je někdy uváděna převrácená hodnota – počet vrypů na 1 mm délky. Běžné optické mřížky mají 10 – 100 vrypů na 1 mm.

Ohyb světla na optické mřížce Ohybový obrazec v tomto případě má velmi úzká interferenční maxima. Jejich vzdálenost závisí nepřímo úměrně na mřížkové konstantě. Poloha maxim je dána stejnou podmínkou jako u dvou štěrbin. Dopadne-li na mřížku bílé světlo, pozorujeme u maxim vyšších řádů rozklad světla (blíže k nultému maximu je fialová část spektra, červená část je na opačném konci). http://www.profimedia.cz/fotografie/bile-svetlo-spektra-s-difrakcni-mrizka/0000706483/

Zdroje: http://amper.ped.muni.cz/~xstibor/Pozor/Difract.htm http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/optika/vlnova_optika/ohyb_svetla.htm http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/459-ohyb-svetla-na-sterbine http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/460-ohyb-svetla-na-dvou-sterbinach http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/optika/vlnova_optika/ohyb_svetla_na_opticke_mrizce.htm http://vojtahanak.cz/files/edu/kmity/difrakce.html http://www.profimedia.cz/fotografie/bile-svetlo-spektra-s-difrakcni-mrizka/0000706483/ http://www.youtube.com/watch?v=WqdPVdqICfg Není-li uveden zdroj, je použitý materiál z vlastních zdrojů autorky.