Ekonomická dimenze sociálního vyloučení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zdravotní politika v éře globalizace
Životní úroveň (II. část)
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief). Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek...)
Příčiny sociálního vyloučení
Postoje k etnickým a národnostním menšinám
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
5.Měření trhu.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Chudoba a sociální desintegrace
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS Konference Chudoba a úroveň mezd Praha, 10. listopad 2015 Chudoba, deprivace, sociální vyloučení: koncepty, měření, problémy.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Ekonomika – základní pojmy.
Spotřeba domácností a její vliv na HDP
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
7lOSnQ
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Sociální inkluze
Statistické srovnávání
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
POJMY EXKLUZE, INKLUZE, KOHEZE
Vyloučení v oblasti bydlení – bezdomovectví a nízká kvalita bydlení
Transkript prezentace:

Ekonomická dimenze sociálního vyloučení Chudoba 16/10/2006

Ekonomická dimenze sociálního vyloučení Chudoba Absolutní Relativní Vztah mezi koncepty chudoby a sociálního vyloučení Chudoba v ČR a v EU – empirické poznatky

Ekonomická dimenze sociálního vyloučení Úvodní poznámky Chudoba a marginalizace na trhu práce Trh práce a spotřeba jako integrující mechanismy ve společnosti Chudoba a občanství

Absolutní chudoba Vazba na základní potřeby Okruh základních potřeb – od Rowntreeho do současnosti Vývoj hranice chudoby v čase Hranice absolutní chudoby: Rowntree Orshansky otázky vztahující se ke stanovení hranice chudoby Stanovení složení výživy Stanovení podílu výdajů na uspokojení dalších potřeb Vazba na střední délku života

Relativní chudoba "Jedinci, rodiny a skupiny mohou být označeni za chudé, jestliže jejich zdroje nejsou postačující pro zajištění druhu stravy, participace, životních podmínek a požitků, které jsou obvyklé nebo jejichž dosažení je přinejmenším široce podněcováno a schvalováno ve společnosti, k níž náležejí. Jejich příjmy jsou natolik pod úrovní příjmů, kterými disponují v této společnosti průměrní jedinci či rodiny, že je to de facto vylučuje z životních standardů, zvyklostí a činností v ní obvyklých." (Townsend, 1979, in: Mareš, 1999).

Hranice relativní příjmové chudoby Ekvivalenční škála Škála OECD Modifikovaná škála OECD Vývoj v čase Vazba na ekonomický vývoj Relativní chudoba a vyloučení Pojetí chudoby a politická orientace

Koncept sociálního vyloučení a koncept chudoby Bauman: od společnosti výrobců ke společnosti spotřebitelů Nuda jako faktor sociální exkluze Subjektivní a symbolická dimenze chudoby Od chudoby k vyloučení

Room (1999): změna diskurzu chudoby Multidimenzionální povaha Dynamická analýza procesů Zdroje lokálních komunit Relační dimenze stratifikace Hluboké předěly spíše než kontinuální nerovnosti Relativní chudoba a deprivace Rozdíly ve výzkumné praxi: chudoba X vyloučení Chudoba – projev i příčina vyloučení

Chudoba v ČR a v zemích EU Míra relativní chudoby Vazba na nezaměstnanost a péči o děti Vazba na etnicitu Kumulace znevýhodnění Dlouhodobost chudoby a riziko sociálního vyloučení Relativní chudoba a materiální deprivace

Osoby v domácnostech, které si z finančních důvodů nemohou dovolit Česká republika Dánsko Spolková republika Německo Velká Británie Portugalsko EU (průměr) Osoby v domácnostech, které se svým příjmem vycházely s velkými obtížemi 17 4 2 6 7 Osoby v domácnostech, nebyly schopny uhradit v termínu nájemné, platby za služby* 13 3 8 Osoby v domácnostech, které si z finančních důvodů nemohou dovolit Jíst maso/drůbež/ryby každý druhý den 41 1 Nakupovat nové oblečení a obuv 48 42 Zaplatit ročně týdenní dovolenou mimo domov 50 14 35 61 31 Osoby v domácnostech, které si nemohou dovolit Pevný telefon n.a. 15 Barevný televizor Osobní automobil 12 10 22 Osoby, které žijí v domácnostech, které mají problémy s bytem, domem Ve vybavení bytu nemají koupelnu, resp. sprchu Žijí v příliš malém bytě 19 23 32 Vlhkost v bytě 34 Omezené kontakty s přáteli a příbuznými Setkává se s lidmi méně často než jednou za měsíc nebo vůbec