První státní útvary na našem území

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velká Morava.
Advertisements

Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
1. Vznik Velké Moravy 1  první skutečný centralizovaný stát na našem území  začala se vytvářet v 8. století, kdy při řekách Morava a Dyje začala vznikat.
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Vítejte v Písmenkově seznamte se s písmenkem A, a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
Velká Morava 9. století n. l.. Velkomoravská říše – první stát na našem území. Trvala téměř 100 let. Moravané pronikají do okolních území, zároveň se.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE historie Velké Moravy a přijetí křesťanství na jejím území Vypracovala Alžběta Bajerová, 4.C.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
VY_32_INOVACE_D7.05 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Druháci a matematika 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Marie Janků. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Konstantin a Metoděj dopad jejich mise na jazyk a literaturu
Sámova říše a Velká Morava
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
Marca Aurelia Téma: Řím za Marca Aurelia Téma: Řím za 1
Tereza Bencová, Kristýna Cejnková
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_09
Velká Morava Petr Procházka
PROCVIČOVACÍ HUDEBNÍ TEST
Na každém snímku je jeden obrázek, který tam nepatří. Poznáš který?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 03
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Románská kultura kultura století
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
. Velká Morava Dějepis 7.ročník.
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Velkomoravská říše VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE
Velkomoravská říše Počátky Velké Moravy Knížectví nitranské – Pribina Knížectví moravské – Mojmír 830 – spojení – základ Velkomoravské říše Nejmocnější.
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
VELKÁ MORAVA.
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
SÁMOVA ŘÍŠE.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
DESETINNÁ ČÍSLA DESETINNÉ ZLOMKY
SPOČÍTEJ TEČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Magdaléna Kolková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Od 6. stol. byli Slované ohrožováni kočovnými kmeny Avarů – platili jim daně, Avaři odváděli zajatce do otroctví. R. 623 Slovany spojil franský kupec Sámo. Slované v boji s Avary zvítězili. Sámo byl zvolen panovníkem Slovanů. Sámova říše – kmenový svaz – spojení slovanských kmenů v době války. R. 631 bitva u Wogastisburgu – Slované porazili Franky vedené králem Dagobertem. Po Sámově smrti se říše rozpadla.

Velká Morava Mapa Velkomoravské říše v době jejího největšího rozmachu – za vlády knížete Svatopluka. 2.

Dějiny Velké Moravy 9. století – knížectví moravské (Mojmír), knížectví nitranské (Pribina). R. 833 kníže Mojmír obsadil knížectví nitranské, vznikla Velkomoravská říše. Kníže Rastislav se snažil o zamezení vlivu východofranské říše, požádal byzantského císaře o vyslání kněží, kteří by šířili křesťanství jazykem srozumitelným Slovanům.

863 příchod Konstantina a Metoděje. Kníže Svatopluk – za jeho vlády dosáhla říše největšího rozmachu, vyhnal žáky Konstantina a Metoděje ze země, začal podporovat latinskou liturgii. Po Svatoplukově smrti Velká Morava upadla – spory mezi Svatoplukovými syny. Po r. 900 Velká Morava podlehla nájezdům Maďarů. R. 906 skončily veškeré zmínky o Velké Moravě. 3. Svatopluk se svými syny

Konstantin a Metoděj Pocházeli ze Soluně. Metoděj byl místodržitelem v byzantské provincii, stal se mnichem. Konstantin zvaný Filozof byl profesorem filozofie, byl vysvěcen na kněze, vstoupil do kláštera. R. 863 přicházejí na Velkou Moravu, aby zde šířili křesťanství ve slovanském jazyce. 4.

Byli pozváni do Říma, aby obhajovali své učení. Konstantin onemocněl, vstoupil do jednoho z řeckých klášterů, přijal jméno Cyril, v klášteře zemřel. Metoděj byl jmenován moravským arcibiskupem, umírá na Moravě, jeho hrob nebyl objeven. Oba byli prohlášeni za svaté. 5.

Dílo Konstantina a Metoděje Vytvořili písmo zvané hlaholice, jejich žáci ho upravili a nazvali cyrilicí (z ní se vyvinula azbuka). Přeložili části bohoslužebných knih do staroslověnštiny. 6.

Společnost Velkomoravské říše Složení společnosti: kníže knížecí družina zemědělci, řemeslníci Sídla: kmenová hradiště – Mikulčice, Staré Město u Uherského Hradiště, Znojmo, Pohansko 7. 8.

Kultura Velkomoravské říše Stavitelství stavby ze dřeva a kamene rotundy – kostely s kruhovým půdorysem baziliky – kostely s obdélníkovým půdorysem knížecí palác 9.

gombíky – ozdobné knoflíky Výroba šperků gombíky – ozdobné knoflíky 10. náušnice nákončí – zdobený konec opasku 11.

náhrdelníky 12. prsteny plakety – ozdoby holí

Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-02-11]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 1. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:S%C3%A1mova_%C5%99%C3%AD%C5%A1e.png> 3. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Svatopluk_I.jpg> 7. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Areal_muzea_v_prirode_pohansko.jpg> 8. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mikul%C4%8Dice-Valy_7.JPG> 10. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velka_Morava_sperky_3.jpg> 11. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velka_Morava_sperky_2.jpg> 12. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velka_Morava_sperky_1.jpg> Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-02-11]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: 2. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Great_moravia_svatopluk.png> 4. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KyrilMethod.jpg> 5. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cyril_and_Methodius.jpg> 6. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ZographensisColour.jpg> 9. Martin Hlauka. Kostolec-hradisko.jpg [cit. 2010-02-11] Dostupné na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kostolec-hradisko.jpg>